Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Your Highness-ägaren: "Har äventyrat hennes liv"

Foto: Adam Ström/Stalltz.se
I fjol vann Your Highness Oslo Grand Prix och en strålande glad Oskar Eidsaa höjde bucklan. Men glädjen byttes snart mot ilska, Your Highness var en av hästarna som testades positivt för doping i samband med loppet. Foto: Adam Ström/Stalltz.se

Det senaste året har varit väldigt mycket upp och ner för hästägaren Oskar Eidsaa.
I tisdagsintervjun berättar han om kärleken till travet och Your Highness – men även ilskan mot Fabrice Souloy.

Publicerad:

Hur mår Oskar Eidsaa för dagen?
– Jag mår oförskämt bra. Sommar och semester gör att livet är på topp. Det enda negativa är väl att Your Highness står med borrelia, men hon är snart tillbaka igen, säger norrmannen.
Du drar av en nyhet direkt. Det verkar strula en del kring Your Highness?
– Ja, tyvärr har hon varit olycksdrabbad, även om hon själv är totalt oskyldig till det som hände under fjolåret. Jag tycker så synd om henne och det är inte många som förstår hur nära det var att hon fick vandra vidare till de evigt gröna ängarna under senhösten. Hennes allmäntillstånd var så dåligt att vi bara var glada så länge hon överlevde och kunde bli avelssto, men nu har det gått desto bättre till slut.
Vill du utveckla det hela?
– Ja, men när hon kom till Björn Goop från Fabrice Souloy var hon i hemskt skick. Den som säger att kobolt inte är negativt för hästar, borde ha sett hennes tillstånd där och då. Det tog lång tid att få henne tillbaka, men Björn har gjort ett fantastiskt jobb.

När hon kom till Björn Goop från Fabrice Souloy var hon i hemskt skick. Den som säger att kobolt inte är negativt för hästar borde ha sett hennes tillstånd där och då

Fabrice Souloy. Vad får du för känslor i kroppen när du hör hans namn nämnas?
– Ja... Vad känner man egentligen... En man som använt sig av kemikalier på försvarslösa djur, för egen vinnings skull... Det är bedrövligt och för Your Highness skull, känner jag avsky mot den människan. Han har äventyrat hennes liv och agerat skoningslöst. Det gör honom avskyvärd.
Du var som ende ägare, till någon de drabbade hästarna, på plats under förhandlingarna mot Fabrice Souloy i Oslo. Vad tyckte du om förhandlingarna?
– Jag tyckte det sköttes bra och arbetet från DNT och ST var starkt. Det visade sig också i och med domen som kom för närmare två veckor sedan.
15 år och 500 000 kronor i böter gav Domskommittén, kommentar?
– Strängt och otroligt positivt för travet i stort. Travet ska bygga på lika villkor, men han har agerat i direkt motsats till det.
Du träffade Fabrice Souloy under förhandlingarna i och med att du var på plats. Vad sades?
– Nej, vi pratade aldrig och det var inte något jag ville heller för den delen. Däremot hade jag inför förhandlingarna sagt till mig själv att jag skulle söka ögonkontakt och aldrig någonsin ge vika. Mycket riktigt så fick jag ögonkontakt med honom. Det dröjde sju sekunder, sedan segnade han ihop och kollade ned i bordet. Det var skönt, han visste precis vad han hade gjort.

Att han inte skulle ha någon koll, stämmer inte heller. I stallet har han stenkoll

Är Fabrice Souloy oskyldig, likt försvaret anser?
– Absolut inte. Han har själv sagt till mig att han gör det för att "alla andra också gör det i Frankrike". Att han inte skulle ha någon koll, stämmer inte heller. I stallet har han stenkoll – det finns ingen som gör någonting utan att det går via Fabrice. Att försvaret menar annat, är bara en efterhandskonstruktion.
Givna frågan. Varför föll valet på Fabrice Souloy när tränare skulle väljas i Frankrike?
– Jag förstår frågan och den är fullt rättmätig, för jag undrar detsamma så här i efterhand. Vi hade en önskan om att låta hästen starta i Frankrike då vi hade tron att hon skulle trivas ypperligt på Vincennes i och med uppförsbacken. Vi var då tvungna att välja någon tränare i Frankrike. Vi ville ha en internationell tränare, som alltså visat att han var villig att åka och starta runtom i Europa, då vi ville starta på hemmaplan också. Där skiljde sig Fabrice Souloy från övriga. Dessutom hade min kompis Göran Antonsen, Lionel i hans träning och var väldigt positiv, han hade ju ingen anledning att vara något annat. 
– Med facit i hand, fanns det givetvis mycket att vara negativ kring. Hur som helst. När hästen skulle göra sin första start, en månad efter att vi skickat ner henne, valde jag som representant för ägargänget att besöka Fabrice Souloy för att se så allting flöt på okej. Och helt ärligt kan jag säga att det på Haras de Ginai finns de överlägset bästa förutsättningarna att träna travhäst – i hela världen. Gården är underbar och det finns alltifrån swimmingpool till solarium för hästarna. Dessutom fantastiska träningsbanor. Så där och då fanns det ingen tanke på att någonting kunde vara tokigt. Förutsättningarna borde räcka för goda resultat.

En friande dom hade varit ödesdiger för travet - och den nedbrytande resan hade jag inte velat vara med på, så jag hade slutat med trav.

Hur mycket har det här påverkat dig som person?
– Det är klart att man har haft sina "up and downs". Man har beskyllt sig själv, men i slutändan finns det bara en person som man kan skylla på – Fabrice Souloy. Det är han som är ansvarig för behandlingen av hästarna.
Du gav dig själv ett ultimatum innan förhandlingarna, som jag förstår det?
– Ja, det stämmer. För mig betyder travet otroligt mycket. Jag lägger ner otaliga timmar på travet varje dag, bara fråga min fru hur tokig hon tycker jag är. Men hade Fabrice Souloy inte dömts för de dopingfall som skedde under sommaren 2016, då hade jag börjat tvivla på allting vad trav heter. En friande dom hade varit ödesdiger för travet – och den nedbrytande resan hade jag inte velat vara med på, så jag hade slutat med trav.
I ett sådant här läge och med tanke på allt som hänt. Hur tog du Your Highness andraplats i Olympiatravet?
– Det är svårt att förklara... Den andraplatsen gjorde mig varm i precis hela kroppen. Jag trodde inte att en andraplats kunde ge så mycket känslor som den faktiskt gjorde. Jag är tävlingsmänniska, verkligen, men det var så mycket mer som den insatsen gav. Framför allt att se hästens livsglädje, att hon verkligen älskade livet. Det var härligt efter allt hon gått igenom. Att få äga en sådan häst är få förunnat och jag måste tacka uppfödare Bengt-Åke Nyberg, som vi har bra samarbete med. Vi har ju även Your Highness lillebror, Executive Caviar. Men för att ge allt detta ett sammanhang, när känslorna är så stora hoppas jag också man förstår hur viktig jag tyckte domen var, i och med att jag var villig att ge upp allt detta. Som tur är, för min egen del, valde Domskommittén att göra en korrekt bedömning.

FAKTA

Your Highness

Född/färg: Svartbrunt sto född 24 april 2009.
Resultat: 57 st: 25–10–5, 9 066 927 kr, 1.13,0m, 1.12,2l, 1.09,7ak, 1.10,5am, 1.13,2al
Ägare: P.V.Racing Stable HB & Ullo AB
Uppfödare: Bengt-Åke & Kjell Nyberg
Tränare: Björn Goop.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.