Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hotingtravet ställs in: ”Känns jobbigt i hjärtat”

Foto: MIA TÖRNBERG/TR BILD
Hotingtravet ställs in för andra gången sedan landbanan kom till 1967. Foto: MIA TÖRNBERG/TR BILD

En riktig klassiker ställs in – självaste Hotingtravet.
– Det här känns jobbigt i hjärtat. Alla är förstås besvikna, säger banans allt i allo Sven-Olof Lindman.

Publicerad:

Travet får som bekant trots coronakrisen köra sina tävlingar, men utan publik och med hårda restriktioner. Hotingtravet (4-7-10 juli 2020) är intimt förknippat med folkfest och kringarrangemang, varför banans ledning nu tagit det smärtsamma beslutet om att ställa in sommarens arrangemang.
– Beslutet togs föra veckan. Det är varje år ett helt paket vi bjuder på, som är helt beroende av publik. När nu inte detta går så beslutade vi oss för att stå över den här gången, fortsätter Sven-Olof Lindman.

Det här blir första gången sedan 1979 som Hotingveckan ställs in, då berodde det på A2-virus bland hästarna.
– Det har körts travtävlingar här i bygden allt sedan 1907. De organiserade formerna av travtävlingar inleddes 1920 och travsällskapet bildades 1957. Landbanan på Andersnäset kom till 1967 och sedan dess har Hotingveckan arrangerats varje år förutom då 1979, berättar Lindman, som själv växte upp i Hoting och inom travet.
– Min pappa var med redan på 50-talet. Här i Hoting räknar man året som före och efter travveckan, det är verkligen en stor grej i vår byggd. Det är många som jobbar med både själ och hjärta för att göra det hela möjligt och en del är också ekonomiskt beroende av just den här veckan.

Sven-Olof Lindman har genom åren sett många som fastnat för Hotingveckan. Exempelvis Leif ”Loket” Olsson.
– Det här skulle bli hans 25:e år här hos oss. Vi får väl bjuda upp honom ändå i år fast det inte blir något trav. Vi har lyckats hitta ett vinnande koncept som många gillar och sedan återvänder till år efter år.

Det är som vanligt mycket jobb som lagts ner i år inför Hotingtravet. Men Lindman ser inte alls detta som bortkastat.
– Visst hade jag helst önskat lite återbäring, men nu kan vi inte göra något åt detta. Men bortkastat är det inte, utan vi får ladda inför 2021 istället.

Det skulle som vanligt ha körts tre tävlingsdagar i Hoting i år. De lopp som var planerade till den 4 och 7 juli ställs in medan V65-tävlingarna fredagen den 10 juli förmodligen flyttas till en annan bana. Vilken det blir är ännu inte bestämt.

Fotnot: Förra året var den sammanlagda publiksiffran för de tre dagarna 5.822. Publikrekordet, för en tävlingsdag, är från 2007 när Järvsöfaks gästade och travtävlingarna i Hoting-trakten dessutom firade 100 år. Då kom 4.100 personer.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.