Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Karl-Bertil Jonssons julafton" på Mantorptravet

Foto: PRIVAT
På söndag hoppas ledningen på Mantorp Hästsportarena på tidiga julklappar. Det blir lite som en lokal variant av Karl-Bertil Jonssons julafton, där besökarna uppmanas att ta med var sin julklapp. Dessa ska sedan läggas under granen och därefter skickas vidare till stadsmissionen och Hela Människan Ria. Från vänster: Roger Elebring (sportchef), Annie Engdahl, (kommunikatör) samt Linda Nordvall (arenachef) och Cornelia Lövgren. Foto: PRIVAT

På söndag är det GS75 på Mantorptravet men banan bjuder också in till en lokal variant av klassiska Karl-Bertil Jonssons julafton. Julklappar från besökarna ska ge en bättre jul även för vuxna och barn som har det svårt.

Publicerad:

”Kalle Anka och hans vänner” är det mest klassiska TV-programmet som fortfarande sänds i SVT. Karl-Bertil Jonssons julafton kommer inte upp i över 60 år men börjar minst sagt också bli en tradition på dopparedagen. Den tecknade kortfilmen från 1975 bygger på en berättelse från Tage Danielssons bok ”Sagor för barn över 18 år”. Här får vi följa 14-årige Karl-Bertil som i bästa Robin Hood-anda tar julklappar från de rika och ger till de fattiga.

På söndag provas en variant av Karl-Bertil Jonssons julafton på Mantorptravet. Benämningen på projektet är ”Ensam gran söker julklappar.” Det är inte så att ledningen vid banan stjäl klappar från ortsbefolkningen, men besökare till banan på söndag uppmanas att ta med sig ett paket (behöver inte vara inslaget). Meningen är sedan att dessa julklappar ska skickas vidare till Stadsmissionen och Hela Människan Ria.

– Det blir första gången som vi provar det här. Eftersom vi bjuder på grais entré är förhoppningen att besökarna istället tar med sig ett paket. Det är i första hand leksaker, kläder och hygienartiklar som vi är ute efter. Huvudsaken är att det är rena saker och att man skriver vad innehållet består av och till vilken som den är lämpad för, säger Mantorptravets kommunikatör Annie Engdahl.

Skapar lite julefrid

Leksakerna kommer att skickas vidare till Stadsmissionen i Linköping medan kläder och hygienartiklar går till Människan Ria i Mjölby. Dessa organisationer ser därefter till att klapparna verkligen hamnar på rätt ställe och ger en liten ljusning för människor och barn som annars har svårt att känna någon julefrid.

Frågan är hur många julklappar som kommer att hamna under granen på Mantorp?
– Oj, det är svårt att säga. Människor vill dock säkert hjälpa till och speciellt i de svåra ekonomiska tider vi lever i just nu. Så vi hoppas nog på ett 100-tal i alla fall, svarar Annie Engdahl.

Mantorptravet tillhör de banor som numera har sin huvudrestaurang stängd under vanliga travdagar på publikplats. Istället har alla möjligheten att besöka stallbacksrestaurangen.

– Där kan man bland annat köpa en jultallrik. Vi kommer också att bjuda alla besökare på gratis glögg och pepparkakor, påpekar Annie Engdahl.

Vilka blir champions?

Sportsligt då? Jo, här sticker Sture Lindströms lopp (GS75-7) ut lite med 50.000 kronor i förstapris. Bland hästarna kan nämnas Shapes, Amerindienne och Cool Kronos. Det är också näst sista tävlingsdagen för året, vilket innebär att kampen om championaten går in i ett skarpt läge. Carl Johan Jepson jagas av Magnus A Djuse i kuskligan (15-14) medan Stefan P Pettersson i tränarligan har värsta motståndaren i Hans Crebas (11-10).

Hela fem hästar kommer också in till banan för att prisas för Månadens-häst under det här året. Dessa är Lorenzo di Quattro, Chantal Jet, Joe Dalton, Hipster Am och Amerindienne (från ifjol).

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.