Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Finns inga hinder när det kommer till kollektivavtal"

Foto: TR MEDIA BILD
Foto: TR MEDIA BILD

Varje vecka kommer någon av våra sex experter att svara på dina frågor. Den här veckan kom en fråga till Anja Westberg på Kommunal, angående sovplats i närheten av stallet, vid sen hemkomst från tävlingar.

Publicerad:

Sedan en tid tillbaka har Travronden valt att ta in sex experter, för att svara på läsares frågor. Vill du ha svar på en fråga av en av våra experter? Skicka då in din fråga till redaktionen@travronden.se, eller dennis.engelbo@travronden.se. Frågan kan givetvis ställas helt anonymt. Svar på tidigare frågor hittar du under "Läs även", under svaret på denna fråga.

Våra experter:

  • Veterinärpraktik (Hanna Lähdekorpi).
  • Munhälsa (Giovanni Neri).
  • Arbetsliv, arbetsmiljö och lönefrågor (Anja Westberg och Jörgen Gustavsson).
  • Företagsjuridik (Helena Backlund).
  • Hovslageri (Patrick Hedqvist).

Veckans fråga:

Hej! Jag är arbetsgivare och har en fundering. Vi har väldigt mycket resor inom vår sport, inte sällan kommer vi hem mitt i natten från tävlingar i Sverige. Sedan är det dags att gå upp tidigt igen, för att fodra och så vidare. Jag har en tanke på att ordna sovplatser intill stallet, så att de anställda ska slippa behöva åka hem, för att sedan ta sig tillbaka till stallet på morgonen. Är det någonting som ni ställer er positiva till, eller är det snarare någonting som ni ser som negativt?

Svar Anja Westberg, handläggare Kommunal, frågor om arbetsmiljö:

– Hej! Om hästskötaren tycker att det är okej att övernatta någon annanstans än i hemmet efter en tävling möter det inga hinder i kollektivavtalet.

– Men självklart ska den ordinarie arbetstiden utgöra, raster oräknade, i genomsnitt 40 timmar per vecka under en fyramånadersperiod samt dygnsvilan ska vara elva timmar och veckovilan 36 timmar.

– Om arbetstiden är mer än 40 timmar per vecka ska det utgå övertidsersättning. Vid övertidsarbete betalas följande tillägg till hästskötarens lön: 50 procent för övertidsarbete på vardagar 100 procent för övertidsarbete på sön- och helgdag.

– Sön- och helgdagstiden räknas från och med klockan 16.00 på lördag eller från två timmar efter ordinarie arbetstidens slut på dag före helgdag till två timmar före ordinarie arbetstidens början på måndag eller dag efter helgdag.

– Övertid får tas ut 50 timmar under en kalendermånad, dock med högst 200 timmar under ett kalenderår, något som står i kollektivavtalet.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.