Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Criks Hurricane lever pensionärslivet fullt ut

Foto: TR BILD
Criks Hurricane och Jörgen Westholm efter segern i Sverigeloppet på Solvalla 2001. Foto: TR BILD

En riktig krigare har sitt eget lopp i kväll på Romme – numera 27-årige Criks Hurricane. Han föddes i den tuffaste kull som skådats men tjänade ändå 6,7 miljoner kronor. Hans liv efter tävlingskarriären har också varit lite av en saga.
– Han har betytt väldigt mycket för mig och lever fortfarande ”Life After Racing 2.0”, säger Jörgen Westholm.

Publicerad:

Förra året var Criks Hurricane (e. Buck Newton) själv på plats när hans eget montélopp skulle köras på Romme. Han ledde defileringen och såg sedan helläcker ut när Jörgen Westholm testade av honom lite i en provstart.

– Jag körde 1.22 i 300 meter, men det kunde ha gått ännu fortare. Hästen kändes jättefin och han är nu vid 27 års ålder fortfarande ganska fin, berättar Jörgen Westholm, som nyligen var och hälsade på sin gamla vän (tv-klipp här).

Kärt återseende

Det var som vanligt ett kärt återseende och många minnen kom upp i Jörgens huvud.

– Det har väl aldrig fötts en värre kull än 1995? Vi hade Victory Tilly och Gidde Palema samt förstås även Viking Kronos och Varenne. “Criksen” var med och stångades i tuffa sammanhang ända upp till tolv års ålder och vann det året bland annat guldspecialen i Gävle.

Vilka är de mest minnesvärda tävlingsstunderna med "Criksen"?

– Jag kommer speciellt ihåg när han besegrade Jag de Bellouet i ett montélopp på Vincennes och han slog även Scarlet Knight. Hemma i Sverige vann han bland annat Sverigeloppet, som var stort då men tyvärr inte längre finns. Det loppet borde man återinföra. Han segrade också i flera gulddivisionslopp och mycket annat skoj.

När tävlingskarriären summerades efter sista starten som tolvåring, i Montéeliten under elitloppshelgen på Solvalla 2007, hade “Criksen" fått ihop 35 segrar (fyra större i franska montélopp) samt nästan 6,7 miljoner kronor. Inte illa med tanke på vilken kull han tillhörde.

– Efter tävlingskarriärens slut fick han sex fina år som instruktör på Naturbruksgymnasiet i Ösby. Därefter har han delat sin tid med att under vinterhalvåret vara hos mig, där han tar hand om frånskilda föl, och under somrarna pysslas om av min moster Barbro, söder om Grillby.

Jörgen Westholm fortsätter:

– Faktum är att “Criksen” varit en otroligt viktig kugge i min verksamhet, även som pensionär. Det är häftigt vilken pondus hästen visar när han styr upp det med ibland kaxiga unghingstar. Det räcker att han spänner ögonen i dessa. Det kändes också givet att han verkligen skulle få det bra som äldre med tanke på allt han gjort för mig.

Idyllisk miljö

Sommarbetet hos moster Barbro går inte heller av för hackor. Idylliskt är ett bra ord i sammanhanget.

– Han går i en 20 hektar stor skogshage och har många kompisar runt omkring sig. Bland annat finns Eldvin där också. Så man kan verkligen säga att det i “Criksens” fall handlar om “Life After Racing 2.0”.

Westholm hälsade som sagt nyligen på Criks Hurricane (se klippet här) som av naturliga skäl ändå börjar visa lite ålderstecken.

– Det är hans tänder som är lite dåliga. Det är ofta därför äldre hästar får sluta sina dagar, helt enkelt för att de inte kan tillgodogöra sig maten på ett vettigt sätt. Jag hoppas dock att “Criksen” får några bra år till, men när det inte fungerar längre får vi förstås börja fundera i andra banor.

Till kvällens midnattstrav på Romme kommer inte Criks Hurricane den här gången, även om hans eget montélopp avverkas som lopp 8 (start 21.42).

– Nej, han har det så bra i sin hage att jag inte vill släpa in honom till Romme. “Criksen” hoppas dock på ett tufft och bra lopp, sådana som han ofta själv bidrog till, säger Jörgen Westholm.

ANNONS

Startlista


Romme , Lopp 8

Criks Hurricanes lopp - Montélopp • 1640 m • Autostart
Förstapris: 40 000 kr
Criks Hurricanes lopp - Montélopp 4-åriga och äldre lägst 200.001 kr. Körsvenskrav kat. 2. Ryttare födda 040729 eller tidigare. 1640 m. Monté. Autostart. 12 startande. Pris: 40.000-20.000-11.000-7.500-6.400-(5.400)-(3.000) kr. Lägst 1.500 kr till alla tävlande. Hederspris till segrande hästs ägare och ryttare.

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.