Sveriges ledande travtidning
PrenumereraLogga in
ANNONS

Premiär för ungdomslopp på ponnytravdagar

Foto: Robert Karlsson/ST
Åke Lindblom hade en fantastisk familjedag – här med sonen William Lindblom som vann i sin kuskdebut. Foto: Robert Karlsson/ST

Tretton ponnylopp och två vanliga travlopp med stor häst.
I måndags, på Lindesberg, arrangerades den första specialdagen för att bygga broar mellan ponnysporten och ”den stora sporten”.
Medverkande beskriver den som en succé.
– Jag är lite imponerad över hur Lindesberg lade upp tävlingsdagen, säger Martina van der Wal, nu ponnymamma – tidigare skötare till bland annat Torvald Palema.

Publicerad:

Bakgrunden till initiativet är att Svensk Travsport ansett sig vara för svaga på rekrytering. Sportchef Robert Karlsson berättar att bland annat han och ponnyansvarige Claes Broberg klurat på åtgärder. 

– En idé var att ha insprängda storhästlopp under ponnytravdagar och det kommer att testas vid 21 stycken tillfällen i år, säger Karlsson.

Stort intresse – direkt

Tanken är att köra ett vanligt travlopp utan totospel där propositionen stänger ute travets “gamla rävar”. Loppen är till för hästar som är i behov av startpoäng och ”rätt motstånd” samt för unga kuskar. I måndags var det premiär och propositionen tillät kuskar under 25 år med max hundra körda lopp under fjolåret. Intresset? Så stort att loppet fick delas.

– Tvångsstyrka hästar i premiären? Nej! Det ville vi verkligen inte göra utan satte igång ett frenetiskt arbete för att få till två lopp. I första hand är det en ponnydag varför vi behövde säkerställa att antalet boxar räckte och efter många om och men där Anna Isabelle Karlsson, som arbetar på Örebros travskola, varit en nyckelperson fick vi till två stycken lopp. 

FAKTA

Dagar med storhästlopp på ponnytävlingar

Ungdomslopp – Juniorchans 2025

Bana – Datum

  • Lindesberg: 21/4
  • Dannero: 27/4
  • Mantorp: 3/5
  • Östersund: 10/5
  • Axevalla: 18/5
  • Åby: 1/6
  • Umeå: 1/6
  • Solvalla: 15/6
  • Jägersro: 22/6
  • Romme: 5/7
  • Åmål: 17/7
  • Bollnäs: 25/7
  • Halmstad: 27/7
  • Bergsåker: 16/8
  • Jägersro: 16/8
  • Gävle: 31/8
  • Rättvik: 6/9
  • Skellefteå: 21/9
  • Årjäng: 27/9
  • Kalmar: 5/10
  • Färjestad: 1/11

Kalenderplaceringen, annandag påsk, var förstås en slump, samtidigt som den var lite talande: eliten höll till på Åby där det kördes uttagningslopp till Kungapokalen och Drottning Silvias Pokal medan gräsroten tog sikte mot Fornaboda utanför Lindesberg. Tävlingsdagen startade vid klockan elva och 11.45 samt 12.10 kördes två storhästlopp.

“Gick inte in med segerförhoppningar”

Vinnarna? Först ut 23-årige Victor Ekblom bakom Carola Lauth-tränade Ashanti Bi (e. Equinox Bi) som i sin nionde uppsittning tog karriärens första seger.

– Givetvis jättekul men också lite förvånande, jag gick inte in med några segerförhoppningar, säger Ekblom.

Han arbetar som ekonom till vardags och travsporten har funnits med i många år.

– Jag har kört ponnytrav sedan jag var nio år och såväl pappa som farfar hade stor häst när jag var yngre. Det blev så att vi hade kvar ponnyerna lite längre men nu har vi fasat över till stora hästar.

Foto: Robert Karlsson/ST
Bakom Carola Lauths Ashanti Bi tog Victor Ekblom karriärens första seger. Foto: Robert Karlsson/ST

Det här upplägget av tävlingsdag tycker han är positivt.

– Ja, ett bra initiativ för att få fler ponnykuskar att ta steget. Det har inte varit den återväxten i travet som man hoppats på och allt fungerade bra på Lindesberg i måndags.

Tränaren han körde åt, Carola Lauth, 61, är dessutom som klippt och skuren för den här typen av sammanhang.

– Hon låter många ungdomar köra och det var åt henne jag fick köra mitt första lopp som inte var med egentränad häst, säger Victor.

TV:
Victo Ekblom vinner med Ashanti Bi

“Får försöka gynna ungdomarna”

– Jag är ganska engagerad i det här när unga personer tar licens och brukar ställa upp och låna ut snälla hästar till licensloppen. Man får försöka gynna ungdomarna, säger Carola Lauth som inte vunnit lopp på ett bra tag.

– Det har varit nära några gånger men senaste segern var flera år sedan, så det var roligt.

Foto: Åke Lindblom
Syskonen Molly och William Lindblom vann båda två lopp under måndagen. Foto: Åke Lindblom

William Lindblom behövde inte vänta länge alls – han gjorde kuskdebut i det andra storhästloppet och vann lätt med Appasso (e. Quite Easy U.S.). Trots sin ringa ålder, 23, har han redan flera år i ryggen som verksam mäklare – det under år då samhällsekonomin varit i gungning.

– Direkt efter gymnasiet så hoppade jag på det och starten har varit tuff, men nu tänker jag att det bara kan gå lättare, säger William.

Blodad tand

Travet? Först i vuxen ålder som han intresserat sig för det.

– I höstas genomförde jag licenskursen och ett sådant här lopp kändes som en perfekt chans att börja med. Jag fick lite blodad tand efter måndagen men mitt fokus just nu är på mäkleriet.

Känns efternamnet bekant? Dressen också, kanske?

– Jag lånade faktiskt farsans dress, men kanske får beställa en egen.

Lånade faktiskt farsans dress

William Lindblom

Pappa är A-tränaren Åke Lindblom som också var på plats.

– Att kunna blanda ponnylopp och vanliga lopp tror jag är jättebra. Unga kuskar som får chansen på stora hästar under sådana former – en kalasidé, helt enkelt. Just att loppen är stängda för ungdomar så att det inte dyker upp 50-åringar och sådana som jag i dem, säger han.

– Det är viktigt att få ungdomar som vill hålla på med sporten, nu har vi ”Djusarna” och kanske har vi lyckats bättre på slutet men när jag började som lärling hade man tur om man fick köra fem-tio lopp om året. Däremot fick man lära sig att sköta hästar på bra vis.

Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD
Åke Lindblom. Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD

Familjeframgångarna slutade inte vid Appassos triumf. Åke Lindblom Stable AB hade som ägare seger i Hästterapeut Fia Liljeholms Montélopp för kategori B-ponnys – och framför allt: Filip Mo, den vinnande ponnyn, reds av Åkes dotter Molly Lindblom, född 2010, och yngst i syskonskaran.

– Filip Mo är ingen enkel häst, men Molly är jätteduktig. Första gången som jag har två barn som vinner lopp samma dag och det här var roligare än att vinna ett storlopp själv, en jävla höjdare för mig.

TV:
William Lindblom vinner med Appasso i sin kuskdebut

Elitloppsvinnaren – nu ponnymamma

Tävlingsdagen inleddes med att tolvåriga Natalie van der Wal segrade med familjens ponny Älectra. Mamma Martina, 45, tidigare Johansson i efternamn – numera van der Wal i efternamn, har befunnit sig på betydligt större scener. 2009 vann hennes passhäst Torvald Palema Elitloppet, nu ser helgerna lite annorlunda ut: Ponnytrav i Halmstad förra helgen, Lindesberg i måndags och Tingsryd helgen som kommer.

– Natalie har varit drivande med hästar men sonen Lucas, 15, kör också och har gjort praktik hos Thomas Dalborg och tycker att det är kul, säger Martina.

Foto: TR BILD
Åke Svanstedt, Torvald Palema och Martina Johansson efter segern i Elitloppet 2009. Foto: TR BILD

– Jag är lite imponerad över hur Lindesberg lade upp tävlingsdagen. De stora hästarna stod på ett ställe och hade sitt värmningssjok och ponnyerna fick sin tid. Allt flöt på bra och jag tror att det här är något att fortsätta med. Att storhästloppen är till för ungdomar tror jag kan vara en bra väg in i sporten.

Hon poängterar att det omvända också är viktigt.

– Att köra ponny- och ungdomslopp på stora travdagar också.

Foto: TR BILD
Mogwli och Sandra Mårtensson segerdefilerar framför E-läktaren år 2004... Foto: TR BILD

För majoriteten av ponnykuskarna, och kanske även ungdomarna som körde i storhästloppen, är Sandra Mårtensson, 38, mest känd som expert i trav-tv. Innan dess var hon aktiv på relativt hög nivå och grunden hämtade hon från ponnytravet. Den här måndagen agerade hon ponnymamma och supporter till nioåriga dottern Olivia som startade i eftermiddagens sista lopp – och vann.

– Vi kom dit direkt efter storhästloppen körts och det pratades mycket om dem på stallbacken, att det var en bra grej. Jag kan tycka att det här är ett positivt steg. Ett bra sätt för barn att börja snegla, knyta kontakter, komma in i travet – för hur lätt är det för en tolvåring att göra det en vanlig tävlingsdag? frågar Sandra retoriskt.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
...numera syns hon flitigt i Kanal 75-sändningar. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Hon själv tävlade med ponnyer upp till 22-23 års ålder.

– Jag önskar, så här i efterhand, att jag gått över mycket tidigare och jag vet att det här med åldersgränser är en omdiskuterad fråga i ponnysporten som jag, i egenskap av mamma, nu har kommit tillbaka till.

Sandra tycker att livet som ponnymamma är härligt och betonar att tävlingsmomentet bara är en liten del.

– Ponnytrav för mig är inte tävlingar i grunden. Det vardagarna med glädje, gemenskap och att man får en bästa kompis i sin häst. Framför allt lär man sig att ta ansvar tidigt i livet. En ponny är inte som en fotboll eller ett par skridskor som man tar fram när man vill – att ha en ponny innebär så mycket mer och ett helt annat ansvar.

FAKTA

Åldersgränserna

  • 8-15 år: Kategori A – shetlandsponny
  • 13-25 år: Kategori B – gotlandsruss

Läget med åldersgränserna just nu

Claes Broberg är ansvarig för ponnyfrågor på Svensk Travsport som tillsammans med Svenska Ponnytravförbundet (SPTF) nyligen genomfört en utredning kring åldersgränser inom sporten.

– Vi har valt att behålla den nuvarande åldersgränsen, upp till året man fyller 25 får man tävla, säger Broberg.

– Men det vi däremot gjort inför 2025 är att införa ungdomslopp inom ponnytrav, så att säga. Ett mindre antal lopp kommer att ha en övre åldersgräns på 20 år. Det här var ett förslag från aktiva ponnykuskar.

“Kanske inspirerar det några fler”

En person som debatterar friskt i travgrupper på Facebook och som även framfört synpunkter i Travrondens söndagsintervju är den tidigare trav-tv-medarbetaren Linda Rosenquist, 51, vars son Kasper Rosenquist, 16, deltog i ett av storhästloppen med familjetränare Hurlyburly som var tvåa.

– Jag tycker att det här är fantastiskt. Vi måste försöka få ihop ungdomarna med ponnytravet och göra det mer lättsamt för att steget inte ska bli så sjukt stort, vi kan inte hålla på och isolera de olika inriktningarna. Visst, det här frälser inte varenda ponnymänniska till att börja med stortrav men kanske inspirerar det några fler och det är jätteviktigt, säger hon.

Foto: Robert Karlsson/ST
Linda Rosenquists son, Kasper, går hockeygymnasium i Västervik. När han gjorde årsdebut som kusk var farmor Barbro (tv) och mormor Gun (th) supportrar. Foto: Robert Karlsson/ST

Familjen upplevde att stämningen var annorlunda jämfört med en ”vanlig” tävlingsdag.

– Tjo och tjim, alla hejar på alla och Kasper sade att det kändes mycket mer avslappnat och inte lika nervöst – en känsla jag verkligen kan förstå.

– En sak är viktigt och det är att inte tumma på säkerheten, varmblod kan bli rädda för små shettisar och omvänt så har inte en nioåring konsekvenstänket alla gånger.

Därför var sportchefen på plats

Svensk Travsports sportchef Robert Karlsson:

– Därför har vi separerade värmningsblock och på stallbacken står hästarna uppdelade också för att säkerheten är viktig. Men det var till och med någon som frågade om det var för separerat, tanken är ju att vi ska nå ”över gränserna”, säger han.

Trots att det kördes trav i absolut toppklass på Åby valde Karlsson att besöka Lindesberg.

– Det här med nyrekrytering och ungdomar är väldigt viktigt och jag kände att jag verkligen ville vara med på den här, lite historiska, dagen och det ångrar jag verkligen inte en sekund.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Svensk Travsports sportchef, Robert Karlsson, var lyrisk efter dagen på Lindesberg. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Något som märks på honom – han berättar om i princip alla möten på stallbacken.

– Vinnarna – Victor och William – var väldigt roliga och så sprang jag på familjen Koskela som var eld och lågor och vars dotter Frida (född 2008, reds. anm.) visade otroligt fina körhänder och belönades med en andraplats.

“Knotter i huden”

– Världen är tuff, mycket är jobbigt – men det här var så jäkla roligt. Bara positivt! När jag åkte därifrån hade jag lite lätt knotter i huden. Jag tror att de här dagarna har kommit för att stanna.

Nästa tävlingsdag med insprängt lopp på en ponnydag är på Dannero nu på söndag, den 27 april.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS