Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Skötarenkäten: Så firas julen med hästarna

Foto: MARIA HOLMÉN/ MIKAEL WIKNER/ LARS JAK
De fyra som medverkar i decembers skötarenkät. Foto: MARIA HOLMÉN/ MIKAEL WIKNER/ LARS JAK

I den här enkäten får fyra hästskötare svara på hur de firar jul.
De berättar även om vad som varit bäst med 2023 och vad de hoppas på nästa år.

Publicerad:
Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Who’s Who tog med skötaren Jennie Ek på en fantastisk resa. Tillsammans vann de bland annat Svenskt Travderby 2018, Hugo Åbergs Memorial 2021, Norrbottens Stora Pris 2021 och Paralympiatravet 2022. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
FAKTA

Jennie Ek

Ålder: 32.

Arbetar hos: Pasi Aikio och Conrad Lugauer.

Bakgrund inom travet: Kört ponnytrav, jobbade åt Erik Lindegren innan jag gick gymnasium på Wången. Sedan har jag arbetat elva år på Menhammar, första åren åt Stefan Hultman.

Passhästar: Declan, Friendofthephantom, Forever Yours, Expectations, Global Enterprise och Coffee Time.

”Jag kommer sakna vardagen med Who’s Who”

Hur firar du och dina hästar jul?

– Jag jobbar hela julen men vi har ingen körning så det blir väl mest lugna dagar med vanlig stallskötsel och allmänt pyssel. På annandagen blir det trav på Solvalla.

Vilket är ditt bästa travminne från 2023 och vad ser du mest fram emot med 2024?

– Bästa minnet från 2023 är segern med Laradja Vrijthout på V75 i Boden. En otroligt häftig upplevelse. Annars har väl 2023 för min del varit ett tråkigt år då Who's Who slutat tävla och jag kommer sakna alla fantastiska lopp och den vanliga vardagen med honom. Men jag hoppas att hans avkommor kommer att bli bra tävlingshästar. Nästa år hoppas jag på många roliga segrar både som kusk och som skötare.

Vad väljer du allra först på julbordet?

– Jag är inte så förtjust i julmat, så det blir mest bara rödbetssallad och prinskorv. Sill och lutfisk låter jag gärna andra äta.

Foto: MIKAEL WIKNER
Sara Norrström arbetar hos Claes Sjöström. Foto: MIKAEL WIKNER
FAKTA

Sara Norrström

Ålder: 28.

Arbetar hos: Claes Sjöström, jag har jobbat här i sju år tidigare men provade lite nytt under två år. Jag är tillbaka här sedan i juli.

Bakgrund inom travet: Min mamma har jobbat hos Stig H Johansson, Jim Frick och ett par andra. Förutom trav har jag hållit på med ridhästar och vunnit 1.40-hoppning.

Passhästar: Dreamtide, Madewithlove, Lawina, Mezcal Teorvici, Micke Sting, Gold From Heaven, Great Dry Wind, Master, Everon.

Bagaren skapar gärna julkänsla i stallet

Hur firar du och dina hästar jul?

– Jag firar med familjen och min hund Siri som alltid är med. Hon är en blandras på ett och ett halvt år. Hästarna får lite paus över jul. Vi hade turen att vår helgpersonal kunde jobba över jul så vi fick lite ledigt. De flesta av mina hästar har startat på under året och de flesta vintertränar nu.

– Jag är väl en av få som gillar att pyssla i stallgången och sätter varje år upp en ljusslinga och kransar så det blir lite julkänsla i stallet. Det är något jag gillar. Julen är lite av min högtid. Jag är utbildad bagare och konditor så det brukar bli en del julbak, särskilt eftersom min lillebror fyller år på Lucia och min pappa på julafton. Favoriten är mjuk pepparkaka. Sedan gör jag också en del julgodis.

Vilket är ditt bästa travminne från 2023 och vad ser du mest fram emot med 2024?

– Det är nog när Madewithlove kvalade in till Oaks trots spår tolv och galopp med 1300 meter kvar. Hon stod i 62 gånger pengarna men ändå rundade hon fältet och vann. Först svor jag över att hon hoppade och tänkte att jag skulle gå iväg men man står ändå kvar och följer hästarna för att se hur de ser ut. Med 500 meter kvar såg hon bra ut med mycket krafter kvar och när Claes vek in på upploppet fick jag lite feeling. Det ska inte gå att vinna på det sättet, inte i den typen av lopp.

– Sedan att jag är tillbaka hos Claes igen känns väldigt bra. Jag bor på gården och har 50 meter till stallet. Jag har fått fina tvååringar att jobba med och det ska bli spännande att följa dem nästa år. Samma med Madewithlove, Micke Sting och så hoppas och tror jag mycket på Dreamtide. Hon har haft halsproblem och är opererad men har tränat en längre period nu. Hon är lillasyster till Jaguar Dream.

– Med min egen Glen är det bara bra, han kastrerades och fick en paus på tre månader. Han var ute i monté och var helt okej som fyra men var kanske lite nedsatt. Han var lite sjuk efteråt. Han är i gång och tränar och kommer att starta om ett par veckor.

Vad väljer du allra först på julbordet?

– Jag tycker om sill och ägg. Skärgårdssill är nog min favorit. Julskinka gillar jag också. Däremot äter jag inte Janssons frestelse.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Charlotte Andersson hade hand om derbyvinnaren Hail Mary under sin tid hos Robert Bergh. Sedan 1 augusti 2023 heter arbetsgivaren Oscar Berglund. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
FAKTA

Charlotte Andersson

Ålder: 32.

Arbetar hos: Oscar Berglund sedan 1 augusti 2023.

Bakgrund inom travet: Jag gick på travgymnasium i tre år, därefter arbetade jag hos Robert Bergh i nästan 13 år. Sedan jobbade jag ett år hos Daniel Redén.

Passhästar: Beacon Kronos, Jackpot, No Limit Express, Magnificent Tooma, Seismic Wave. Dwayne Zet, Airborne.

Andersson glad över att vara tillbaka inom travet

Hur firar du och dina hästar jul?

– Jag tror inte att det blir så annorlunda. Det är nog mest vardag och sedan får jag fira något på kvällskvisten.

– Normalt har det sett ut så när jag har jobbat men nu vet jag inte hur det blir i år. Men i stort sett har det rullat på, det brukar vara mycket trav runt jul. Jag kommer säkert att vara i Sollefteå med familjen på kvällen.

Vilket är ditt bästa travminne från 2023 och vad ser du mest fram emot med 2024?

– Jag har inte jobbat så mycket under 2023. Jag tycker bara att det är väldigt kul att vara tillbaka och att jag känner att det är roligt att jobba igen. Det är mest det jag är glad över. Det är en bra sak och inför 2024 hoppas vi på ett framgångsrikt år.

– Alla mina passhästar är spännande och de är fina allihopa. Seismic Wave blir extra rolig att se om han kan gilla Norrland.

Vad väljer du allra först på julbordet?

– Jag gillar lax men är överlag inte så mycket för julbord. Jag kan äta det någon gång om året. Det är gott men jag hoppar inte av glädje.

Foto: Privat
Jenny Nilsson tillsammans med passhästen Sefyr Lane. Foto: Privat
FAKTA

Jenny Nilsson

Ålder: 35.

Arbetar hos: Stall Untersteiner sedan augusti 2019.

Bakgrund inom travet: Jag började springa i stallet när jag var tolv år. Hos Dan Widegren fick jag min grund och det var där jag började jobba. Efter skolan var jag ett halvår hos Mikael Fagerberg, sedan arbetade jag hos Stefan Persson i elva år. När han slutade som tränare kom Peter Untersteiner i kapp mig på slingan när jag körde en häst och erbjöd mig jobb.

Passhästar: Bikana Wine, Crowe Motion, Safira Diablo, Citrin Diablo, Sefyr Lane, Arctic Dominant, Eminent Kronos och Veyron Bros.

Hur firar du och dina hästar jul?

– Nu infaller julen en helg – så det blir helgjobb. Det blir extra morötter och mys. Vi jobbar som en vanlig helg så det är inte så mycket med att köra och träna. Det blir äpplen och morötter som julklappar. Jag åker till mamma efter, där blir det julmat och trevligt med familjen.

Vilket är ditt bästa travminne från 2023 och vad ser du mest fram emot med 2024?

– Under 2023 måste det vara Bikana Wines seger i Margaretas Tidiga Unghästserie i februari. Det var väldigt kul. Egentligen har i stort sett allt med henne varit roligt. Hon har fått vara med i uttagningar till Stochampionatet, Derbystoet och tagit sig till finalerna. Så hela resan med henne måste jag säga, även om det varit lite stolpe ut.

– Inför 2024 handlar det främst om att starta i gång hästarna igen. Framför allt de yngre förmågorna, de som blir tre respektive fyra år med kommande årgångslopp. Det är de stora tävlingarna man vill vara med i. Det ska bli väldigt kul att allmänt bara komma i gång att tävla.

Vad väljer du allra först på julbordet?

– Köttbullar! De brukar bara vara framme och oftast lättast att ta. Sedan blir det någon god sill, men jag tar nog alltid köttbullar först. Det har bara blivit så.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.