Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Skötarenkäten: Vi arbetar med unghästar

Foto: PRIVAT/PERNILLA ROBERTSSON PEIL
Raymond van Dorst, Elisabeth Melander, Olle Wäjersten och Alva Olsson. Foto: PRIVAT/PERNILLA ROBERTSSON PEIL

Hur är det att utbilda unghästar?
Travronden har pratat med fyra hästskötare om varför de arbetar med det de gör och vad man ska tänka på när man jobbar med unga hästar.

Publicerad:
Foto: Privat
Elisabeth Melander med Lyme Regis. Foto: Privat
FAKTA

Elisabeth Melander 

ÅLDER: 46.

ARBETAR HOS: Stall Courant på Molnebo utanför Heby.

BAKGRUND: Pappa Gunnar Melander är travtränare och hon följde tidigt med i stallet. Läst Hippologprogrammet med inriktning på trav. Har jobbat en kortare sväng i USA. På svensk mark har hon arbetat åt Håkan K Persson samt helgjobbat hos Joakim Lövgren. Hon arbetade också tillsammans med tidigare sambon Troels Andersen.

PASSHÄSTAR: Vi är ett team som hjälps åt men man har ett stall som ansvarar för. 

“Lär sig väldigt snabbt”

Hur kommer det sig att du började arbeta med unghästar?

– Det är framför allt för att man får börja tämja dem från att de är små. Man får lära dem vad som är rätt och fel. Det är ansvarsfullt. De ska ha fasta rutiner och man ser hur de utvecklas från dag till dag när man börjar med dem. Det är väldigt intressant. Man får följa dem på vägen och lära dem hur det ska vara i livet.

– Jag har jobbat med både ung- och tävlingshästar och båda delarna har sin tjusning men man ser resultaten fortare med unghästarna. Det är från dag till dag. Man ser hela tiden hur de tyr sig till en. Jag trivs väldigt bra med unghästarna.

Är det någon häst du är lite extra stolt över att du kört in?

– När jag började här på Molnebo hade de börjat lite grann med Kuiper som är hos Daniel Wäjersten nu. Han hamnade på min lott och var speciell. Han ville ha väldigt fasta rutiner och det känns kul att ha fått vara en del av hans resa. Han har gjort det bra hos Daniel så det är roligt att följa honom.

– Det är sorgligt när de åker härifrån men så är det här och då är det kul att man kan följa dem ändå.

Vilka är dina främsta tips när det kommer till att köra in hästar?

– Det första jag tänker på är att man ska ha samma rutiner varenda gång när man man selar på. Här sätter vi exempelvis alltid på vagnen utomhus. Vet de att “så här är det” lär de sig väldigt snabbt. Ändrar man rutinerna hela tiden blir de förvirrade. Fasta rutiner är nummer ett.

– Sedan ska de också ha en trygg och fast hand så att de vet att de kan lita på den som håller på. Det ska finnas regler men de ska ändå känna en trygghet. Man ska vara kompisar och göra det tillsammans, det handlar mycket om ett samspel och att de ska ha ett förtroende för en. Då går allt så mycket lättare.

– Det är bättre att ta en liten stund varje dag med hästen än att man tar en dag och väntar några dagar innan man jobbar med dem igen. Då får de en trygghet i det också.

Foto: Privat
Olle Wäjersten och Mellby Mowgli. Foto: Privat
FAKTA

Olle Wäjersten 

ÅLDER: 26.

ARBETAR HOS: Daniel Wäjersten sedan drygt fem till sex år tillbaka.

BAKGRUND: Uppväxt med pappa som var B-tränare. Gick på Wången travgymnasium. Jobbade ett halvår hos Mattias Djuse innan han började arbeta hos sin bror.

PASSHÄSTAR: Gemensamt för alla som jobbar här är att vi inte har några fasta passhästar. I och med att jag bor på gården har jag lite översikt.


 

“Följer dem med spänning”

Hur kommer det sig att du började arbeta med unghästar?

– Jag var först i Daniels tävlingsstall i nästan tre år. Jag tyckte väl att jag hade sett det jag ville där och att jag ville ha någon typ av förändring. Antingen börja hos någon annan tränare eller göra något annat hos Daniel. Då dök den här möjligheten upp och då hoppade jag på det. Man kan väl säga att allt bygger på att man vill vara så väl förberedd inom allt tills den dag man själv ska bli tränare.

Är det någon häst du är lite extra stolt över att du kört in?

– Ingen som jag kommer på så här på rak arm. Jag har kört in de två senaste årens kullar. Den första är de som är tre år nu. Men de två tvååringarna som har startat i år än så länge har båda vunnit, det är skoj. Man följer dem med spänning och glädje och väldigt noga.

Hur skulle du beskriva processen fram tills att det är dags att introducera vagnen?

– Jag upplever det som att hästarna är väldigt lättsamma. De är väldigt okomplicerade, i alla fall de jag har jobbat med. Det har varit en väldigt kort väg från att man börjat tömköra tills att man kan sätta dem i vagn. Den processen var kanske snabbare än jag trodde. Det är fantastiskt hur hästarna är att jobba med väldigt tidigt.

– Vi har satt på dem utrustningen och sedan går vi lite med dem. En håller i tömmarna och styr runt de lite grann och sedan är det två som har gått bredvid om det blir några konstigheter. Att styra är väl det viktigaste och att de har grejerna ordentligt på sig, så att de känner att det kan sitta åt. Kanske även att man går lite i miljöer, förbi hus och sådant, så att de känner sig trygga i den miljön. Det är så vi brukar lägga upp det.

Foto: PERNILLA ROBERTSSON PEIL
Alva Olsson med Solkattens Queen. Foto: PERNILLA ROBERTSSON PEIL
FAKTA

Alva Olsson

ÅLDER: 21.

ARBETAR HOS: Fredrik Persson sedan oktober 2022.

BAKGRUND: Har alltid hållit på med ridhästar – men har jobbat hos Fredrik Persson på helger och lov sedan nionde klass. Gick Blekinge naturbruksgymnasium med inriktning på häst och körning. Arbeta hos hoppryttaren Peder Fredricson efter studenten.

PASSHÄSTAR: Frank S.H, Felicia S.H, Queen Of Power, Easter Princess, Bowler Day, Mendelssohn, Massine, Solkattens Queen, Jakaranda Silvio, The Real Star, Notorious Boko.

“Måste ha tålamod” 

Hur kommer det sig att du började arbeta med unghästar?

– Det är väldigt kul att få vara med från början och kunna utbilda dem och se hur de utvecklas för varje gång. Och hur de lär sig och hur man kan komma på nya knep till nya hästar och hitta nya lösningar hela tiden och lära känna dem. De är inte så vana vid olika saker och ibland är det första gången, typ att åka iväg på tävling för första gången eller när de ska ridas in. Då får man alltid vara med lite på hur de reagerar.

Tänker du på något särskilt när det gäller unghästar?

– Man måste ha tålamod. Det kan ta hur lång tid som helst för vissa att förstå vad det är jag vill. Det är bara att ta det lugnt och försöka visa dem på bästa sätt. Man kan inte bli arg på dem för de förstår inte varför man blir arg. Man får försöka förstå dem. Ibland får man välja sina fajter, allt kanske inte blir rätt första gången. Då får man ta lite i taget och hitta nya lösningar. Går det inte på ett vis kanske man kan göra det på ett annat sätt så att man slipper bråka, gå till ett annat ställe så att det blir roligt.

Du som har en ridbakgrund – hur är det att rida in en ung travhäst?

– Travhästar är väldigt lugna. De är vana vid att man håller på med dem från första början när man kör in dem. Att rida in dem ett år senare brukar inte vara så farligt. De är inte rädda men de förstår inte riktigt skänklar och sådant. Men de kan bettet och förstår vad de ska göra.

– Våra har alltid varit så snälla och är vana vid träns, så det är inga problem. Vi lägger på dem en sadel och de har haft sele på ryggen så det har inte varit något konstigt för dem med en sadel. Sedan börjar vi hänga lite på dem och vifta lite med stigläderna. Man får ta det i hästens takt, blir den rädd kanske man inte kan hoppa upp direkt. Till slut kan man hoppa upp och sedan får någon leda runt en i början, därefter kan man gå ett varv i skogen. Vi har ridit in hästarna hos Fredrik när de är ungefär två och ett halvt år.

Foto: Maria Törnqvist
Raymond Van Dorst jobbar hos Maria Törnqvist. Foto: Maria Törnqvist
FAKTA

Raymond Van Dorst 

ÅLDER: 42.

ARBETAR HOS: Maria Törnqvist.

BAKGRUND: Jobbade 15 år i Italien med tävlingshästar och unghästar. Sedan väntade tre år i Frankrike. Har arbetat i Sverige de senaste sju åren.

PASSHÄSTAR: Inga bestämda passhästar, tar hand om de unga hästarna överlag.


 

“Handlar om att läsa av hästarna”

Hur kommer det sig att du började arbeta med unghästar?

– Jag har jobbat med en mix av både tävlings- och unghästar. Men jag började känna att jag inte vill åka på trav längre. Då fick jag möjligheten att jobba hos Maria och då var jag rätt tydlig med henne från början. Hon letade efter någon som kunde ta hand om unghästarna och jag sa att om hon behöver ha med mig på tävlingar åker jag givetvis med, men att jag helst vill vara med de unga hästarna. Jag har varit så lyckligt lottad i mitt liv, jag har sett så många länder och travbanor men nu vill jag stanna hemma på kvällarna i stället för att åka på tävlingar.

Är det någon häst du är lite extra stolt över att du kört in?

– Det måste vara två hästar i Italien: Mondiale O.K. och Olona O.K. De är syskon. Mondiale var med i de flesta stora loppen under sin karriär. Vi tävlade i Italien och Frankrike med honom. Hans syster vann Derbyt i Italien mot hingstarna. De är för tillfället de största för mig.

– När de andra hade börjat köra fort joggade Mondiale fortfarande runt banan. Han ville inte springa snabbare. Sedan en dag trillade poletten ned, tre månader senare kvalade han.

Vad är viktigt att tänka på när du träffar en unghäst för första gången?

– Jag tror att det är väldigt viktigt att verkligen titta på hästen. Hur beter han sig och hur agerar han mot dig? För mig är det otroligt viktigt att läsa av hästen, i början är det extra lätt att göra misstag. Du kan till och med råka förstöra en häst för resten av livet om du gör ett stort misstag.

– Nuförtiden är man rätt lyckligt lottad när hästarna passerar auktioner. Då är de redan hanterade och vet hur de ska gå. Nio av tio är redan vana vid att man rör dem vid benen och liknande.

– Här bor de på lösdrift och de första dagarna tar jag bara in dem och borstar av dem för att se hur de reagerar. Känns det okej börjar jag med resten. Det handlar om att läsa av hästarna, vissa går det fort med och andra behöver mer tid. De är individer, du kan inte bara säga “nu ska vi göra så och så”. Du måste komma ihåg att de fortfarande är tre till fyra gånger tyngre än vad du är. Jag säger alltid till folk att en olycka kan ske fort om du läser en häst fel.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.