Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Skötarenkäten: Vi har häst till start i helgen

Foto: PRIVAT/CHRISTER NORIN/LARS JAKOBSSON/TR BILD/JEAN-LUC LAMAÈRE/LE TROT/MONTAGE
Travronden har pratat med fyra skötare som har starthäst under elitloppshelgen. Foto: PRIVAT/CHRISTER NORIN/LARS JAKOBSSON/TR BILD/JEAN-LUC LAMAÈRE/LE TROT/MONTAGE

Det är inte bara hästar, kuskar, tränare och publik som invaderar Solvalla i dagarna tre. Varje häst har någon som tar extra hand om den: En skötare. Vi har pratat med fyra av dem.

Publicerad:
Foto: Christer Norin
Jenny Pettersson, här med Lannem Stella, kommer till Solvalla med Stjärnblomster som startar i Elitkampen. Foto: Christer Norin
FAKTA

Jenny Pettersson

ÅLDER: 24.

ARBETAR HOS: Jan-Olov Persson sedan november 2017. Har tagit hand om Stjärnblomster sedan hon började tävla efter pausen som avelssto.

BAKGRUND: Uppväxt på bondgård med hästar. När hon var liten gick hon på ridskola innan hon började på travskola. Så småningom kom hon i gång med att jobba helger och lov åt Jan-Olov Persson under tiden hon gick i skolan. Jenny Petterson läste ekonomi på gymnasiet och hade inte tänkt jobba med hästar – men så blev det. Hon har även arbetat ett halvår hos Robert Bergh.

”Startögonblicket är jäkligt jobbigt”

Hur ser förberedelserna ut inför en stor tävlingshelg?

– Stjärnblomster tränar som vanligt. Sedan är det klart att vi vill ha hästarna riktigt på topp till ett sådant här stort lopp. Jag brukar alltid försöka packa allt dagen innan. Gör jag det ett par dagar innan känns det alltid som att jag glömt något för att det var så länge sedan jag packade. Så jag brukar alltid packa dagen innan så att jag vet att allt är med. Då kan jag bara fokusera på hästen den dagen vi ska åka.

– Jag vill att det ska bli så lugnt som möjligt och så likt den vanliga vardagen som det går så att hästarna inte blir så stressade i onödan.

Vad är det största du har upplevt på en tävlingsbana?

– Kanske när Stjärnblomster vann Guldtäcket. Då hade jag även Lannem Stella som vann Kriteriestoet samma dag. Det var väldigt stort för mig som skötare. Precis som det var att ta emot Stig H Johanssons skötarstipendium. Det blev jag så glad över.

Hur hanterar du nervositet?

– Jag försöker fokusera på det jag ska göra och tänker igenom de olika stegen. Känner jag att jag har koll på allting brukar jag hålla mig lugnare. Jag kan vara lite nervös efter defileringen när de ska göra provstarterna, Stjärnblomster brukar kunna vara lite rullig ibland. Sedan tycker jag just startögonblicket är jäkligt jobbigt, att se om hon travar iväg. Jag är som lugnast när jag värmer henne.

Foto: PRIVAT
Amalie Børdal Lyssand gör resan till Solvalla från Norge. Med sig har hon elitloppshästen Stoletheshow som vann Finlandia-Ajo. Foto: PRIVAT
FAKTA

Amalie Børdal Lyssand

ÅLDER: 23.

ARBETAR HOS: Frode Hamre sedan fyra och ett halvt år tillbaka. Det blir fem år till sommaren.

BAKGRUND: Uppväxt med hästar hemma på gården. Har hållit på med ponnytrav, storhästar och har kört lopp med både ponnyer och större hästarna. Lyssand har även ridit norskt mästerskap med ponny.

”Fira? Jag köper mat på gatuköket”

Hur ser förberedelserna ut inför en stor tävlingshelg?

– Det är mycket som ska packas och fixas, samt hästar som ska borstas och pysslas med. Det är lite extra med sådana saker. Vi fixar med det mesta själva och jag packar alltid dagen innan. Om du gör det för tidigt är det lätt att glömma något, så det är jag väldigt noga med. Hästarna i vårt stall duschar ofta och de brukar få en dusch samma dag som de ska tävla. Det sker under förmiddagen så att de hinner torka tills vi åker.

Vad är det största du har upplevt på en tävlingsbana?

– Det måste vara Oslo Grand Prix med Stoletheshow i fjol. Jag hade ett par starthästar så jag hade mycket att göra hela tiden. Jag sprang runt och fixade en massa och sedan gick han ut och vann. Det är så himla roligt att se de göra ett sådant lopp, samtidigt är det väldigt surrealistiskt. Jag minns när jag var liten och såg Oslo Grand Prix och de stora loppen. Jag tänkte “wow, tänk att få stå där en dag”. Och sedan gör man det själv. Blé du Gers hade vunnit det loppet två gånger tidigare men då var det ingen publik på grund av coronapandemin. Nu fick jag med mig hela stämningen. Det var otroligt roligt.

Hur firar man bäst en stor seger?

– Jag är inte så bra på att fira. Jag brukar dra hem efter att jag lämnat hästen i stallet. När jag sett till att allt ser bra ut köper jag mat från gatuköket. Sedan lägger jag mig.

– Det var som när vi var i Finland och Stoletheshow vann Finlandia-Ajo, då är det skönt att få landa lite och tillbringa lite tid med hästen. Så att den också förstår “shit, jag har gjort ett bra jobb”. Det är lättare att smälta det när man bara får vara med hästen. Man är så högt uppe annars men då kan du bara slappna av, det hela får lite tid att sjunka in. Det är många som drar ut och firar stort men så brukar det inte bli för mig. Men det blir i alla fall morötter till hästarna.

Foto: JEAN-LUC LAMAÈRE/LE TROT
Caroline Logier har hand om Go On Boy. ”Det är verkligen underbart att få vara med en så här fin häst.” Foto: JEAN-LUC LAMAÈRE/LE TROT
FAKTA

Caroline Logier

ARBETAR HOS: Sambon Romain Derieux.

BAKGRUND: Under tidigt 2000-tal var hon själv aktiv och har drygt 90 lopp på kontot varav 10 slutat med seger. I årets elitlopp sköter hon inte bara en av deltagarna Go On Boy, hon äger även sjuåringen.

”Senaste loppet var något extra”

Hur ser förberedelserna ut inför en stor tävlingshelg?

– Han förbereds på stuteriet där han betäcker och under tiden hingstarna gör det brukar de vara på tårna. Jag åker dit vid sista jobbet och stannar sedan med hästen tills vi flyger. All packning och förberedelser med utrustning gör vi hemma, så jag tar med allting: hans sele, huvudlag och det som han ska ha på benen.

Vad är det största du har upplevt på en tävlingsbana?

– Som ägare och skötare är det att Go On Boy blivit inbjuden till Elitloppet. Han har även vunnit flera fina lopp och att få vara med en så här fin häst är verkligen underbart. Mest nöjd med honom var jag nog efter Prix de l’Atlantique senast, sättet och med den speeden han visade till slut var verkligen något extra.

Vem av dig och Romain är egentligen mest nervös en stor tävlingsdag?

– Det är Romain (skratt). Jag blir lite nervös precis vid start och ser loppet gärna lite från sidan. Den som är minst nervös av oss är definitivt Go On Boy.

Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
San Moteur är inte Jessica Jonssons första elitloppshäst. Den 44-åriga skötaren har tidigare selat ut både Giant Superman och Reven d’Amour i Solvallas fartfest. Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
FAKTA

Jessica Jonsson

ÅLDER: 44.

ARBETAR HOS: Stall Goop sedan 2007. Har tagit hand om San Moteur under hela hingstens karriär.

BAKGRUND: Arbetade hos Fredrik B Larsson i fyra och ett halvt år innan hon började hos Stall Goop. Hos Fredrik B Larsson tog Jessica hand om bland andra Giant Superman som sprang in över elva miljoner kronor, hästen var tvåa i Elitloppet 2005 bakom Steinlager. Jessica var också tillbaka hos Larsson under en period på åtta månader 2014 där hon tog hand om Reven d’Amour som också var med i Elitloppet. Då blev hästen femma i finalen som vanns av Timoko. Från allra första början var det fokus på ridhästar innan hon gick över till trav.

”Det vore trist att glömma hästen”

Hur ser förberedelserna ut inför en stor tävlingshelg?

– Jag försöker att ha samma upplägg inför alla tävlingar, oavsett tävlingsdag. Jag tar lång tid på mig att packa och greja eftersom jag är så noga med allting. Det blir stort fokus på allt jag ska ha med mig. Det är bara att försöka tänka som vanligt, att följa de vanliga rutinerna. Det tycker jag är bäst sätt att arbeta på. Sedan finns det olika upplägg från häst till häst, vissa körs dagen innan och vissa går bara i hagen. För egen del försöker jag inte göra någon skillnad utan laddar upp som jag gör inför en vanlig tävlingsdag.

Vad är det största du har upplevt på en tävlingsbana?

– Segern i Jubileumspokalen med San Moteur 2022. Men även segern i Prix Readly Express året innan när han vann med galopp i starten. När han hoppade tänkte jag att det var kört men att han skulle få sig en genomkörare. Sedan la han in speeden på upploppet och det var helt overkligt. Samma sak i Jubileumspokalen. Hela hästen är overklig, man tror inte att det han gör är sant.

Vad vill du absolut inte glömma en tävlingsdag?

– Det vore tråkigt att glömma hästen hemma i stallet. Även om det som tur är känns svårt att göra det. San Moteur tävlar inte med så avancerad utrustning så det mesta går att få tag i på plats. Eller att låna i värsta fall. Om hela selpåsen skulle bli kvar hemma vore det inte bra eftersom jag har allt jag behöver i den. Förut hade han armbågsskydd och de kan vara svåra att få tag i men de går han inte med längre. Som tur är har jag inte lyckats glömma något viktigt till någon tävling tidigare.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.