Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ole Johan Östre talar ut efter positiva drogtestet

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Ole Johan Östre. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Den 12 april testade Ole Johan Östre positivt för kokain i samband med tävlingar på Axevalla travbana.
Nu har kusken och tränaren valt att kommentera händelsen.
– Det har varit helt nattsvart, men jag ska jobba mig tillbaka, säger Östre.

Publicerad:

Norrmannen Ole Johan Östre är avstängd i sex månader efter att A- och B-prov visat förekomst av kokain i ett slumpat drogtest som togs under tävlingsdagen 12 april på Axevalla travbana. Sedan händelsen har det varit tyst från Ole Johan Östres håll, fram till slutet av förra veckan. Då fick norska Trav og Galopp-nytt möjlighet att prata med kusken och tränaren hemma på hans gård i Eidsberg.

Ole Johan Östre är tydlig med att han tar sitt straff, men menar också på att han definitivt inte är någon drogmissbrukare.

– Jag har gjort förfärligt mycket dumt, saker som jag ångrar, men någon drogmissbrukare är jag inte. Det har varit många rykten kring det, men också vad som faktiskt skett, något som gjort mitt liv nattsvart, säger Östre till tidningen.

”Kom som en chock”

– När jag fick reda på att drogtestet var positivt kom det som en chock för mig. Jag varken brukar, har brukat, eller stöttar bruk av kokain. Den förklaring jag har är att jag festade under lördagen. Jag hade sålt en häst, jag var glad. Vi gick ut på stan, åt och hade det trevligt. I samband med det blev jag alldeles för berusad. Under den natten, lördag till söndag, måste jag ha fått i mig kokain. Men det är absolut ingenting jag har något minne av.

Ole Johan Östre är under intervjun tydlig med att han inte var påverkad av kokain i samband med tisdagens tävlingar.

– Testsvaret visade på att jag hade metaboliter för kokain i kroppen. Jag var alltså inte påverkad av kokain, men mängden metaboliter visade att jag hade tagit kokain i närtid. Jag har efterforskat kring det där och metaboliter av kokain kan spåras i kroppen upp till tio dygn efter intag.

Efter händelsen på Axevalla travbana har det tagit tid för Ole Johan Östre att få upp hopp, livslust och kraft att arbeta.

– Jag var helt färdig. Jag blev skickad till akutpsykiatrin. Jag var så långt nere att det lika gärna kunde ha tagit slut för mig. Sedan var det inte bara på grund av händelsen på Axevalla som det gick så fel, det berodde på en rad saker i livet. Huvudet har inte varit på rätt plats. Jag ska kämpa mig tillbaka. Nu är min prioritet att jobba hårt och ta god hand om hästarna och sätta de i form. Sedan får jag försöka rentvå mig själv, både i min yrkesroll, men kanske framför allt i privatlivet. Så att jag får ordning på allt, säger Östre.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.