Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jörgen Westholm vill få alla att vakna – hotar med tävlingspaus

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Jörgen Westholm är allvarligt oroad över den närmaste framtiden för svensk travsport och kräver nu att något verkligen händer. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

I ett öppet brev på sin hemsida går Jörgen Westholm ut med konkreta förslag på hur han vill förbättra läget för ägare, uppfödare och tränare under nästa år. Han kräver att prispengarna ska öka med 20 procent, om inte föreslår Westholm ett tävlingsstopp för en stund från och med 1 januari.
– Nu är det dags för de aktiva att vakna! För få bryr sig om sportens framtid!

Publicerad:

Det är i skarpa ordalag som Jörgen Westholm beskriver det nuvarande läget för ägare, uppfödare och tränare. Han tror inte att det budskap som framfördes vid mötena under derbyhelgen i Malmö har gått fram till de ledande i Svensk Travsport. Så nu går han själv ut i en omfattande skrivelse på sin hemsida och föreslår konkreta åtgärder för att hästägarna ska kompenseras för de 150-200 miljonerna i kostnadsökningar under 2022.

Westholm vill att tävlingsvolymen minskas med 15 procent. Samtidigt ska prispengarna ökas med 20 procent i alla lopp under nästa år.

– För att inte skapa interna stridigheter ska min föreslagna neddragning av 15 procent av tävlingsvolymen vara jämnt fördelad över alla banor, liksom att prismedelshöjningen ska läggas ut som ett procentuellt påslag, lika på alla lopp. Snacket om att det ”inte finns pengar” köper jag inte. Det går att skapa ekonomiskt utrymme om man slutar köra på i invanda hjulspår utan istället ändrar i sina prioriteringar. Det här är min syn och jag har ett antal konkreta förslag. Jag hoppas att andra har fler bra förslag som man kan ge sina BAS-organisationer. Vi behöver minst 200 miljoner kronor extra 2023, 20 procent högre prispengar i alla lopp, skriver han bland annat.

Hur ser då Westholms finansieringsmodell ut? Jo, 22 miljoner räknar han att den neddragna tävlingsvolymen ska ge. Vidare vill han att ST slopar fondavsättningar helt under 2023. Han går också ut med att 40 miljoner av ATG:s marknadsföringsbudget ska öronmärkas till ST:s sportbudget och att alla subventioner när det gäller stallhyror från banor tas bort. Vidare tycker han att fler av loppen ska vara öppna enbart för svenskfödda hästar. Resten av pengarna ska lånas av ATG.
– Att låna till konsumtion är egentligen big no-no, men i en extrem och svår situation som nu, när alla är medvetna om förutsättningarna för lånet, måste det kunna vara okej, skriver Westholm.

När Travronden ber honom gå in mer i detalj på den tilltänkta finansieringen utvecklar han det hela ytterligare:
– Kanske vi kan få in runt 100 miljoner kronor på mina förslag och då återstår det lika mycket att låna från ATG. Det tycker jag inte ska vara några konstigheter.

Jörgen Westholm har även mer långsiktiga förslag att komma med. Samtidigt är han angelägen att nu verkligen ”väcka” alla aktiva inom travsporten. Han hotar till och med en form av strejk, från och med årsskiftet, om inget positivt händer.
– Jag försöker tänka konstruktivt i detta svåra läge. Frågan är hur de tre stora BAS-organisationer jag känner att jag är delaktig i ska kunna enas och driva igenom frågan om 20 procent mer att tävla om 2023. Får vi inte det tillskottet anser jag att det är dags att pausa tävlandet från och med 1 januari en stund.

För Travronden lägger han ut orden ytterligare:
– Om inte ägardirektivet ändras och vi får 20 procent mer i prispengar nästa år så måste vi aktiva ställa ett ultimatum. Göra ett tävlingsuppehåll från och med 1 januari och istället sätta oss vid förhandlingsbordet. Jag skulle gärna vara med där.

Läs hela Jörgen Westholms inlägg här.

 

 

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.