Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Kvartett stöttar Jörgen Westholm – andra avvaktar

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Oskar Kylin Blom är en av fyra A-tränare som under dagen valt att kommentera Jörgen Westholms utspel från i onsdags. Andra tränare känner sig just nu för dåligt pålästa. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

I onsdag gick Jörgen Westholm ut i ett öppet brev med en uppmaning till kraftsamling bland de aktiva och ett krav om höjda prispengar under 2023. I dag har Travronden varit i kontakt med flera andra A-tränare och dessa stöttar Westholms utspel.

Publicerad:

Ni kan läsa Jörgen Westholms öppna brev i sin helhet här, men han upplever att läget just nu är akut och kräver att ST höjer prispengarna med 15 procent redan under nästa år. Han hotar även med en anmälningsstrejk från 1 januari om inget sker.

Axevallatränaren Ulf Stenströmer är den som hyllar Westholms initiativ mest och går till ännu mera kraftiga angrepp mot ST.
– Det är faktiskt pinsamt att de inte kan göra något. Jag skäms över mitt eget förbund.

Stenströmer utvecklar resonemanget:
– Jag tror att Jörgen Westholm har 95 procent av de aktiva bakom sig när det gäller det öppna brevet. För några år sedan kunde en seger i ett vanligt lopp täcka tre månads träningskostnader, nu är det snarare en månad. Läget med prispengarna är som Westholm skriver akut och det gäller framför allt att satsa jättemycket på bredden. Annars kommer den här sporten snart bli väldigt smal. Vi riskerar hamna i samma sits som Danmark, Finland och Tyskland.

Ulf Stenströmer tycker att ST är alldeles för passivt och vill exempelvis se en rejäl nedskärning på Kanal 75:s budget. 
– Jag tycker speciellt synd om de yngre tränarna som precis dragit igång eller är på väg. Det kan inte vara lätt. Om vår travsport ska överleva måste prispengarna verkligen höjas. Jag höjde själv träningsavgifterna med 25 kronor per dag från och med 1 september.

Gävletränaren Fredrik Wallin håller också med Jörgen Westholm i det mesta.
– Jag tycker att Jörgen är rätt ute, det är helt enkelt hemskt just nu. Jag har själv legat för lågt när det gäller träningsavgifterna och det blir nu katastrofalt för mig. Jag har höjt med 10–15 procent men det är som sagt jobbigt för dagen.

Wallin fortsätter:
– På det stora hela är det som Jörgen skriver akut och för sportens bästa måste vi tillsammans hitta på något. Jag stöttar gärna en strejk som Jörgen nämner om inget händer när det gäller prispengarna. Samtidigt är jag medveten om att det brukar vara svårt att få med alla.

Oskar Kylin Blom ställer sig i stora drag på Westholm sida.
– Vi är i en svår situation och något måste göras. Det känns inte som man lyssnar riktigt på oss aktiva i nuläget. Jag har tvingats höja träningsavgiften och vet inte om det kommer att krävas ännu fler höjningar. För dagen känns det osäkert när alla kostnader ökar och ST samtidigt vill ligga kvar med prispengarna på samma nivå.

Kylin Blom är för dagen mest irriterad på foderleverantörer som höjt priset tre gånger om under året. Sedan är det också problem när det gäller nya inköp till stallet.
– Jag ropar ofta in ettåringar för att sedan sälja dessa vidare till intresserade hästägare. Men många tvekar nu, så det är inte lätt att lyckas med detta.

Kylin Blom vill hellre fokusera på en dialog med ST och ATG än att hota med strejk.
– De måste börja lyssna på oss och alla är lika viktiga inom travsporten. Inte minst hästarna som jag upplever numera kommer i sista hand. Vi aktiva tycker att spelet istället styr allt.

Jägersrotränaren Joakim Lövgren är ytterligare en kollega som ställer sig bakom Westholms utspel.
– Det är ingen som kan säga att vi A-tränare inte larmat tidigare. Det är inte som någon gammal statsminister sade en gång att vi inte såg det här komma.

Lövgren fortsätter:
– Det är en frustration inom sporten att inte nå fram. När man inte gör det måste tonläget höjas och det är detta vi nu ser i Jörgen Westholms öppna brev. Jag står bakom det han skriver och jag tycker att man ska ha respekt för oss A-tränare som står i första ledet om travsporten kraschar helt och hållet. Vi har ingen plan B och så. Sedan är förstås också hästägare, uppfödare och andra inom vår sport bekymrade och vi ska inte tävla om vilken som har det sämst.

Fotnot: Travronden har under dagen varit i kontakt med ett flertal andra tränare som valt att avstå från att kommentera Jörgen Westholms utspel i nuläget. Detta med anledning av att de är för dåligt pålästa.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.