Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Maria Ottosson frias efter foderkontaminering

Foto: TR BILD
Maracaz (arkivbild). Foto: TR BILD

Proffstränaren Maria Ottossons häst Maracaz lämnade ett positivt dopingprov i samband med tävling i september.
Nu har Svensk Travsports utredning slagit fast att foderkontaminering ligger bakom förekomsten av koffein och att tränaren frias från ansvar.

Publicerad:

Det var efter ett lopp i Eskilstuna den 22 september som prover togs på Maracaz. Hästen hann göra ytterligare två starter innan Maria Ottosson fick kännedom om det positiva A-provet och att hästen hade startförbud. 

– Det är som att benen slås undan bara av att höra att ett prov är positivt. Man vill bara försvinna. Mina hästar betyder så oerhört mycket för mig och jag skulle aldrig göra något som kan skada dem. De flesta vet att koffein inte är något man stoppar i en häst för att den ska bli bättre, men det har ändå varit jobbigt. Alla förstår inte det, säger Maria Ottosson.  

– Det kanske bara är en känsla man får att folk kollar snett på en, för att man känner en oro. Det kanske inte är så. Kollegorna inne på Örebrotravet har varit som vanligt i alla fall och sagt att det kommer att lösa sig. 

Även B-provet visade på förekomst av koffein och i dag slog Svensk Travsport fast att det är foder som var orsaken.

– Foderföretaget har medgett att den leveransen var kontaminerad, säger Ottosson.

Fråntas placering

Svensk Travsport meddelade också att resultatraden korrigeras. Det har den också gjort och hästen fråntas sjätteplatsen i loppet på Eskilstuna. Däremot kvarstår resultaten från de två loppen som hästen gjorde efteråt då startförbud träder i kraft först när tränaren blivit delgiven om ett positivt A-prov. 

Sedan dess har inte Maracaz eller någon annan av Ottossons hästar startat.

– Jag har inte startat en enda häst den här månaden. Jag har inte velat utsätta mig för det. De har ätit samma mat. Nu måste jag kolla vad man kan kräva för kompensation av foderbolaget och se om det går att få något. Men bara känslan av att vara friad är skön. 

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.