Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dunder flyttar till Bergsåker

Foto: MIKAEL WIKNER
Robert Dunder lämnar Umåker för att istället bli proffstränare på Bergsåker. Foto: MIKAEL WIKNER

Redan för två år sedan var Robert Dunder på väg att flytta till Bergsåker. Nu blir detta verklighet.
– Det finns enorma möjligheter och det känns verkligen inspirerande, säger Dunder.

Publicerad:

Han tog sin första kuskseger 2003 och plockade ut proffslicensen på Umåker i slutet av 2014. De senaste två åren har Robert Dunder legat på runt två miljoner kronor i inkört till stallet. Det har dock varit flertalet motgångar också, som när stallet brann ner i slutet av 2018. Han bröt även handleden förra året och har haft en hel del problem med sjukdomar på sina hästar. Det är dock en annan faktor som gör att han nu lämnar Umåker.

– Jag har varit väldigt missnöjd med träningsförhållandena. Det är i princip uteslutande detta som gjort att jag nu tagit beslutet att flytta till Sundsvall och träningsanläggningen Mellangård.

Redan för två år sedan hade Dunder allvarliga planer på en flytt till Bergsåker.

– Men jag hittade ingen riktig helhetslösningen som kändes bra just då, så det blev inget. Nu kommer vi inledningsvis hyra in oss i Mellangård i väntan på att egna gården ska bli såld. Så fort det är klart köper vi anläggningen i Mellangård, berättar Dunder.

Redan om ett par veckor flyttas hästarna till Mellangård och från den 1 augusti blir han officiellt bergsåkerstränare.

– Det var några hästägare som kände sig tveksamma i början, men nu är det klart att jag får med mig samtliga hästar (26 st) till Sundsvall. Det känns tryggt och allt är väldigt inspirerande.

Givetvis är det ändå en stor grej att lämna sin hemstad.

– Jag har mina kompisar här uppe och barn att ta hänsyn till. I ett företags- och hästperspektiv var det däremot ett enkelt beslut att ta.

Det var i Mellangård som Åke Svanstedt tränade upp Zoogin och alla andra stjärnhästar under sin tid på Bergsåker. Sedan tog Per Linderoth över, men nu har gården varit till salu sedan Linderoth valde att flytta till Östersund.

– Det är som sagt en hel del väldigt bra hästar som tränats upp på den här anläggningen och jag ser en väldig potential där. Det finns alla möjligheter att få till en riktig drömanläggning för att att träna travhästar.

Bland Dunders 26 hästar är femårige miljonären Even's Cool Boy (e. Un Mec d'Heripre) den stora stjärnan. Så sent som i lördags slutade hästen fyra i silverfinalen.

För Umåker är det här förstås ett tungt besked. Banans vd Robert Karlsson tar dock det hela med fattning:

– För Umåkers del är detta förstås ett rejält avbräck, och vi kommer att arbeta hårt för att hitta ersättare. Det finns ett hål i marknaden att fylla. Jag tror på den fria rörligheten och den som tror sig få det bättre och lyckas bättre på annat ställe ska ta den chansen. Vi är trots allt inte träd, skriver han på Umåkers hemsida.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS