Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hon stannar med hästarna i Kiev

Foto: Regina Oliinyk
Foto: Regina Oliinyk

Många flyr från krigets Kiev, men inte Olga Bondar.
Hon och flera andra har stannat kvar för att sköta om 350 hästar på travbanan i den ukrainska huvudstaden.
En uppgift som blir svårare för varje dag.
– Ovissheten är bland det värsta. Ingen vet när kriget tar slut, säger Olga Bondar.

Publicerad:

Den 24 februari gick Ryssland in i Ukraina. Två veckor senare pågår strider på flera håll i landet, däribland i Kiev där Olga Bondar befinner sig.

Hon är travtränare med erfarenhet från Frankrike och har även kört lopp i Sverige. I dag har hon sina hästar på travbanan i den ukrainska huvudstaden.

– Kriget är bara 20 kilometer härifrån. Vi hör när de skjuter, säger Olga Bondar när hon svarar i telefon på torsdagseftermiddagen.

Då och då hörs också flyglarmet som uppmanar stadens invånare att söka skydd.

– Första veckan var ren panik. Nu har chocken blivit till rädsla. Du kan inte föreställa dig hur det är här.

Foto: Privat
Olga Bondar i blågul, ukrainsk kördress. Foto: Privat

Enligt FN har över två miljoner människor lämnat Ukraina sedan krigsutbrottet. Olga Bondar säger att hon tidigt bestämde sig för att stanna.

– Först och främst på grund av min mor. Hon är gammal och varken kan eller vill fly. Jag kan heller inte lämna hästarna. Som vice ordförande för banan känner jag ansvar för alla hästar som är här. Inte bara mina egna.

På banan i Kiev finns omkring 350 hästar. Många av dem är övergivna.

– Ägarna har lämnat staden och vi får inte tag i dem. Vi människor kan köpa mat och än så länge kan vi utfodra hästarna, men vi vet inte hur länge vi klarar av det. Snart är dessutom spånet och halmen till boxarna slut.

Foto: Regina Oliinyk
Foto: Regina Oliinyk

Olga Bondar och de andra på banan försöker därför att organisera en insamling till hästarna.

– Det skulle ha kommit mat från Polen och Tyskland, men lastbilarna blev stoppade vid gränsen. Därför är pengar bättre än hö. Vi har fortfarande möjlighet att köpa foder.

Samtidigt går kriget in på sin tredje vecka.

– Ovissheten är bland det värsta. Ingen vet när det tar slut. Det kan vara månader. Det kan vara år. Just nu försöker vi behålla lugnet så gott vi kan. För att både vi och hästarna ska överleva, säger Olga Bondar.

Foto: Regina Oliinyk
Travbanan i Kiev. Foto: Regina Oliinyk
ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.