Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Söndagsintervjun med Roger Walmann

Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Tränaren Roger Walmann är "still going strong" som snart 71-åring. Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD

Meritlistan är sprängfylld av tunga titlar. Men antalet starthästar minskar. Och nästa vecka fyller han själv 71 år. Nu går ryktena dessutom om att Roger Walmann far runt på lägenhetsvisningar.

Publicerad:

– Det stämmer, bekräftar han.

– Just nu när du ringer är Helene och jag precis på väg till Sundbyberg och ska kolla på en lya till. Vi letar runt lite, in mot Stockholm.

Är ni eniga om ungefär vart lägenheten ska ligga?

– Ja, om just den saken är vi faktiskt ganska överens, haha. Vi tittar i trakterna av ”Sumpan” och Solna – nära ”Valla”.

Dessutom sägs det att du ska sälja gården ute i Strängnäs?

– Jag önskar att det vore så. För då skulle jag få in flera hundra miljoner… Tyvärr har jag aldrig ägt stället, utan bara hyrt det, i alla år.

…men ni ska i alla fall flytta ut därifrån?

– Nej då. Inte nu. Men hyresavtalet på huset går ut om ett och ett halvt år. Så till dess vore det bra att ha fixat någonstans att ta vägen.

– Och så tycker vi att det skulle kunna vara trevligt att redan nu ha en lägenhet lite närmare Stockholm, som man kan övernatta i, ibland.

– För mig är det stort i så fall, om vi skulle slå till och köpa en lägenhet. Jag har aldrig ägt någon bostad i hela mitt liv.

FAKTA

Roger Walmann

 • Ålder: 70 år  (fyller 71 inom någon vecka, fredag 12 april).
 • Bor: Sedan 33 år tillbaka år i en stor villa på Stallarholmen, utanför Strängnäs – på samma gård som han har sin träningsverksamhet..
 • Familj: Sambo Helene Lindstedt, 60 (dotter till travlegendaren Berndt ”Osten” Lindstedt - och själv före detta trav-tv-profil). Vuxna döttrarna Jeanett Walmann, 42, (partner till tränaren Kenneth Haugstad) och Catharina Myhre Walmann, 37, (bor i Sandefjord, i Norge) från ett tidigare förhållande. Plus några barnbarn.
 • Lyssnar på: Musik. Allra helst den italienske tenoren Andrea Bocelli.
 • Tittar på: Krim, borde jag nog säga. Kriminaldramer.
 • Läser: Nej. Jag kan inte läsa.
 • Favorithäst: Måste det vara någon jag själv har haft…?   Nähä…  nä, men då tar jag Moni Maker !
 • Drömresmål: Kuba. Man har aldrig fått veta så mycket om hur de har det där. Jag skulle vilja veta mer.
 • Intressen: De flesta känner väl till att jag alltid har varit ganska så intresserad av god mat och dryck… vilket kanske också kan synas en del.

Att tränarkarriären skulle vara på väg att ta slut förnekar han dock bestämt. Ännu är norrmannen inte riktigt beredd att helt lämna stallmiljön, och de formidabla krokarna kring Mälsåkers slott. Roger Walmann kör på som aktiv tränare ett tag till. Om än inte i samma skala som förut. 

– Vad skulle jag göra annars, liksom? undrar han.

Mata fåglarna och ta det lugnt…?

– Det går inte. Jag kan inte se mig själv leva ett liv som en vanlig pensionär.

– Och samtidigt kan jag ju inte sitta på puben hela dagarna, ler han.

Som mest hade Walmann 180 hästar i träning. I dag är antalet nere i ”36-37-38” någonting.

– Jag har plats för 40 just nu. Kanske går jag så småningom ner till 25, eller något. Men att sluta har jag inga planer på. Så något sådant datum tänker jag inte sätta.

– Att träna hästar är ändå det jag kan allra bäst. Och så mycket annat har jag inte för mig. Jag kanske håller på tio år till, vem vet? säger han, med ett stort, bullrigt och mycket typiskt Walmann-skratt.

Hur ser dina dagar ut för tillfället?

– Jag gillar att jobba, så jag är fortfarande ute i stallet vid halv sex varje morgon. Det trivs jag fint med.

– Sen är det väl däremot lite lugnare längre framåt dagen, när jag inte har så många hästar längre. Jag kanske inte håller på lika länge på eftermiddagarna, och behöver inte åka iväg lika ofta på travtävlingar.

– De förändringarna tycker jag är rätt så sköna, det får jag väl medge.

Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD
Segern i Elitloppet 2015 med Magic Tonight. Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD

Walmanns meritlista innehåller som bekant mängder av stora titlar, i nästan alla de klassiska svenska stor- och unghästloppen. Plus internationella framgångar i bland annat Norge, Finland, USA, Tyskland och Frankrike.

Alla mest minnesvärda är väl kanske ändå segrarna i VM-loppet (International Trot) i USA 1986, med hästen Habib, samt Ulf Thoresen i sulkyn – och så förstås elitloppsvinsten 2015, med Magic Tonight och Örjan Kihlström.

Vad gäller framtiden hänvisar Roger Walmann tydligt till ett par ytterst stabila hästägare. Det är deras engagemang som fortsätter att bära honom framåt. Det finns inte längre så många olika ägare kvar i stall Walmann. Men däremot några väldigt stadiga och hårt satsande sådana.

 • Dels Lennart Ågren (Stall SRF, Svensk Reklamfinans).
 • Dels Marie Hellqvist (Stall SG, Skärgårdens Stuteri).

– Så länge de fortsätter att förse mig med väldigt fina hästar, så varken kan eller vill jag lägga av, säger Roger Walmann.

Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Bedazzled Sox vann långa E3 2002. Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD

Det är även dessa båda ägare som tillhandahåller stallets två absoluta huvudstjärnor just nu.

 • Ågren har Bedazzled Sox, 5, som redan som unghäst tjänat nästan sju miljoner kronor.
 • Hellqvist har bland andra S.G.Dracarys, 4, som drog in över två miljoner i fjol, under treåringssäsongen.

– Det är också en jävla bra häst. I årsdebuten på ”Valla” förra helgen var han ju grym, konstaterar Roger Walmann om den senare.

Och han hoppas fortfarande på fler kanoner. Han tror sig inte ha selat ut sin sista unghäststjärna riktigt ännu.

– Nej, jag har ju några bra starthästar i stallet.

– Men allra mest är det unghästar. Och till sommaren kommer det in fler. Lennart och Marie fortsätter satsa. Så det ska bli spännande att se vad man kan få ut ur de nästa kullarna också.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.