Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Art Kjarvald godkänd i avel: ”Känns jätteskönt”

Foto: Micke Gustafsson/TR BILD
Ulf Eriksson har vunnit dubbla V75-lopp med Art Kjarvald. Foto: Micke Gustafsson/TR BILD

Efter namninsamlingar och överklagande till besvärsnämnden är nu Camilla och Stig Jarle Röstes tolvåring Art Kjarvald godkänd som avelshingst i Sverige och Norge.

Publicerad:

Besvikelsen var väldigt stor hos paret Camilla och Stig Jarle Röste när deras Art Kjarvald (e. Mörtvedt Jerkeld–Alm Tana e. Prins Vinter) i början av november blev underkänd för andra gången vid avelsvärderingen (individprövningen) på Wången. Det är betydligt gladare miner nu efter att deras överklagan gått igenom. Den här nyheten skriver trav365.no om.
– Efter att Art Kjarvald blivit underkänd vid visningen 2015 trodde vi verkligen på ett positivt beslut förra året eftersom han tjänat ytterligare 700.000, vunnit ytterligare några V75-lopp och visat att han kan hävda sig i högsta klassen. Så det var en stor besvikelse när det blev ett nytt nej, berättar Camilla Röste för Travronden.

Anledningen till nekandet var att ”hingstens storlek inte uppfyller rasbeskrivningen i avelsplanen för kallblodstravare och det kompenserades inte av hingstens prestationer”.

Familjen Röste fick mycket stöd från omgivningen och samlade in 100-tals namnunderskrifter mot beslutet. Därefter skickades dessa tillsammans med en överklagan in till besvärsnämnden.
– Vi kände att opinionen var med oss, många var frågande till varför hästen inte blev godkänd. Enligt avelsplanen ska exteriör/hanterbarhet/lynne bara utgöra 25 procent av helheten och då är exteriören alltså en ännu mindre del än de 25 procenten. Dessutom har exteriör inte enbart med storleken på hästen att göra.

Det var Art Kjarvalds mankhöjd på 144 centimeter som fällde honom, men nu har besvärsnämnden alltså kommit fram till ett annat beslut. Och för Röste blev det väldigt positivt.
– Det känns jätteskönt. Jag är också otroligt imponerad över det proffsiga arbete som besvärsnämnden utfört. De har tagit in forskare inom genteknik och verkligen gått till botten med fallet. Faktorer som också spelade in i beslutet var att Art Kjarvald har en låg inavelsgrad, då han är fri från både Järvsöfaks och Troll Jahn. Dessutom är hingsten sund och frisk och tävlar fortfarande på hög nivå, fortsätter Camilla Röste.

De flesta andra hingstägare har kunnat gå ut med annonser sedan länge. Här ligger Art Kjarvald på minussidan.
– Vi hinner precis få med honom i Kallblodstravarens hingstkatalog för 2019, men annars är vi efter de övriga. Jag har dock redan sedan i går fått in fem-sex bokningar, påpekar Camilla Röste, som givetvis hoppas att hennes häst gör ytterligare reklam för sig nu på lördag.
Då startar nämligen Art Kjarvald inom V75 på Bergsåkerstravet (V75-4)!
– Han har smygform och en bra slutrökare att tillgå om tempot hålls uppe. Däremot blir det nog svårt om Smedsbo Faksen får bestämma i ledningen, avslutar Camilla Röste.

Fotnot: Hos Stig Jarle och Camilla Röste i Hudiksvall står redan avelshingsten Snygg (född 2005 e. Elding) uppstallad.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.