Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Elitloppsvinnarens pappa plötsligt död

Foto: Mia Törnberg/TR Bild
Juliano Star blev 21 år gammal. Foto: Mia Törnberg/TR Bild

En av de allra bästa franskfödda avelshingstarna, som verkat på svensk mark, har travat vidare till de evigt gröna ängarna.

Publicerad:

Det är fuxen Juliano Star (e. Buvetier d'Aunou) det handlar om. Han är mest känd för att ha lämnat Commander Crowe, världsrekordhållare och vinnare av bland annat Elitloppet och Derbyt. Stoet Bobtail måste också nämnas, vilken sprang in över fem miljoner kronor och bland annat segrade i såväl Derbystoet som Breeders Crown. Även Stargirl segrade i Derbystoet. Sammanlagt har Juliano Star lämnat 21 svenskfödda miljonärer och fyra Derbyvinnare i Europa.
– Det är inte många som kan visa upp något liknande och han är nog en av de tre mest inflytelserika franska avelshingstarna i Norden sedan Tiburs tid. Juliano Star passade länge den ”svenska modellen” som avelshingst eftersom han lämnade jämna och bra hästar som tålde att starta långt upp i åldrarna. På sistone har även synen på tävlande i Sverige förändrats och allt flera vill ha tidiga hästar. Juliano Star var själv tidig, men hans akilleshäl som avelshingst under de senaste åren har varit att han inte lämnat några framgångsrika tvååringar och även treåringarna varit lite sena, berättar Martti Ala-Seppälä, delägare i Juliano Star tillsammans med Staffan ”Staro” Nilsson.

Juliano Star inledde sin avelskarriär i Sverige på Broline 2001-2002 för att sedan gå till Staro International 2003. Hästen stod sedan under flera år hos Jean-Pierre Dubois i Frankrike och var under 2006 den mest anlitade listhingsten i Sverige. Juliano Star återkom till Sverige 2008, men stod under sina sista två år i livet uppstallad i Finland och dog så sent som på annandagen.
– Hästen trivdes och var pigg och glad, men från ena dagen till den andra förändrades allt. Plötsligt kunde han inte stå upp för egen maskin och det fanns så småningom inget annat att göra än att avliva hästen. Detta för att han inte skulle behöva lida, berättar Martti Ala-Seppälä och fortsätter:
– Juliano Star fick någonstans mellan 60-70 ston 2017 och under 2018 landade det på knappt 30. Så det borde bli drygt 20 föl efter honom i år. Dessutom finns även möjlighet att betäcka med honom under 2019 via fryst sperma.

Även Staffan Nilsson på Staro International har mottagit det dystra beskedet om Juliano Stars bortgång.
– Det känns snopet att han gått bort vid 21 års ålder. Det allra största var förstås att hästen lämnade Commander Crowe, men vi har haft mycket roligt med honom. Han hade också fortfarande en liten fanclub kvar här i Sverige och det går som sagt att betäcka med honom även undet det här året.

Fakta Juliano Star:

Namn: Juliano Star (fuxhingst e. Buvetier d'Aunou–Star Gede e. Florestan)
Född: 3 mars 1997
Uppfödare: Jean Pierre Dubois, Frankrike.
Ägare: Staro International (Staffan Nilsson) och Mas Breeding Oy (Martti Ala-Seppälä)
Egna meriter: 24 starter 7-5-4, 4.731.447 kronor, 1.12,8am, 1.14,3m
Vinstrikaste avkommor: Commander Crowe (61 segrar, 34.345.097 kronor), Bobtail (21 segrar, 5.192.838 kronor), D.J.Seabrook (27 segrar, 3.189.434 kronor), Staro Cold Carat (24 segrar och 3.002.978 kronor) och Julio de Luxe (24 segrar och 2.821.204 kronor).
Värdeomdöme, avel: A

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS