Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"En helt perfekt häst"

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Sabine Kagebrant, Stall Courant. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

330.000 dollar kostade Greenshoe på auktionen i Lexington. Stall Courants Sabine Kagebrant berättar varför man valde att ge sig in i budgivningen för två år sedan.
– Han stod verkligen ut och var en fröjd för ögat, men priset blev ju därefter, säger hon.

Publicerad:

Stall Courant vann budgivningen när den dåvarande ettårige hingsten Rifleman gick upp i auktionsringen i Lexington. Rifleman, som senare bytte namn till Greenshoe, kostade 330.000 dollar. Ett väl värt inköp skulle det visa sig – på torsdagen blev det officiellt att hästen syndikeras ut som avelshingst och han värderas till hela 14,4 miljoner dollar.
– Jag brukar åka och hälsa på ettåringarna flera gånger om. Jag såg honom ett flertal gånger och han var fantastisk redan som ettåring. Verkligen en häst som stack ut, säger Sabine Kagebrant hos Stall Courant.

Beskriv vad du såg?
– Han var och är superfin exteriört. En helt perfekt häst, en superatlet helt enkelt. Du vet så där när blicken skär som smör genom hela hästen och man tuggar fradga. Han var i en klass för sig, mer som ett fullblod. Men det var många som tyckte det och priset blev ju därefter.

Vad var er budget, minns du?
– Vi förstod att han skulle bli dyr. Förutom att han var exteriört perfekt var han också första avkomman efter en mamma som gått världsrekord. Anders var väldigt imponerad av stammen och det sammanvägt väldigt beslutsam att ta hem hästen.

Ni betalade mycket pengar, men kunde man ens föreställa sig att köpet skulle bli så här lyckat?
– Ibland ser man hästar man verkligen tycker om. Han hade härlig energi och var väl balanserad, men det går såklart inte att föreställa att han skulle bli sagolikt bra. Han är ett riktigt masterpiece och det är hatten av för Marcus (Melander, tränare) och hans skötare Mikaela (Melander) som har gjort honom till den världsstjärna han är. Vi brukar säga att det föds en sådan här häst var tionde år och så hade vi lyckan att köpa honom. Det är overkligt. 

Vad tror du om hans framtid i aveln?
– Jag tror att han har det där lilla extra som krävs för att han ska kunna prägla sina avkommor. Han har energi, fart och ett enormt löphuvud. Han älskar att springa. Jag tycker att han är en bättre version av sina föräldrar, även om vi tycker om Father Patrick väldigt mycket. Men Greenshoe känns som en ädlare version, det kommer att bli något nytt i aveln.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.