Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Fransson nöjd – Ängsborken fulltecknad i Sverige

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Fredrik Fransson njuter av Ängsborkens framfart på tävlingsbanorna inför den kommande avelssäsongen. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

I går vann Ängsborken kvalet till kallblodsloppen på Vincennes. Femåringens framfart har inte gått obemärkt förbi – nu är han fulltecknad som avelshingst i Sverige.

Publicerad:

Fredrik Fransson är både travtränare och har stuteri i Järvsö. Från semestern i Thailand följde han Ängsborkens segerlopp i går via ATG Live.
– Jimmy Jonsson höll nog på att få nackspärr när han skulle kolla efter konkurrenterna. Det var helt enkelt ett ruggigt intryck, säger Fransson, som under det här året får chansen att managera Ängsborken som avelshingst.
Den sistnämnde debuterade i aveln förra året med 53 svenska ston och 10 norska.
– Faktum är att Ängsborken redan är fullbokad. Han får ta 70 ston här i Sverige och nu är det redan kölista. När jag kommer hem till Sverige på torsdag är det mycket jobb som väntar. Vi har också möjlighet att ta 25 norska ston, men här måste jag titta över lite mera när det gäller eventuella skickningar och så.

Fredrik Fransson betonar att det är högst ovanligt att en svensk kallblodshingst får full bok.
– Det är väl i princip bara Järvsöfaks som lyckats med det. Jag tror även att B.W.Modde har haft det, men annars är det som sagt väldigt ovanligt.

Förra året stod norske hingsten Ingbest uppstallad hos Fransson. Här blev det också full bok.
– Det gick på bara 24 timmar. Folk ringde vid 03-tiden på natten för att säkra en plats. Det var helt galet.

Årets hingstar hos Fransson är förutom Ängsborken även Bro Viking, Horgen Tore, Lome Diamant, Galileo och Cash Gamble.
– Det här med hingstbokningar gör sig ofta inte av sig själv, utan det krävs en hel del kontakter och arbete. Men under semestern här i Thailand har det verkligen gått bra – vi har fått in ett 50-tal bokningar. Bara medan vi var ute och åt lunch i dag hade det hunnit komma fem mejl.

Fredrik Fransson tror att det blir svårt för Ängsborken att kunna tävla under sommaren. Han ser istället gärna att hästen får fortsätta göra några lopp till framöver.
– Han är bara fem år och dessutom nu fulltecknad, så att kombinera avel med tävlande i sommar tror jag kan bli för tufft.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS