Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Kadabra är död

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Kadabra. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

En av Nordamerikas främsta avelshingstar har gått ur tiden. Kadabra blev 22 år gammal.

Publicerad:

I slutet av förra året drabbades Kadabra (e. Primrose Lane) av en skada på stuteriet Tara Hills Stud i kanadensiska Ontario. Skadan ledde till att han pensionerades som avelshingst och nu är 22-åringen död.

”Det är med stor sorg som vi meddelar att Kadabra fick somna in under helgen”, skriver ägarkretsen i ett pressmeddelande.

Kadabra inledde sin tävlingskarriär som tvååring i födelsestaten Illinois. Året därpå såldes han för 800.000 dollar och hamnade i Jimmy Takters stall där han snart blev en stjärna. Kadabra var inte anmäld till Hambletonian, men vann bland annat Stanley Dancer Trot, Canadian Trotting Classic och Breeders Crown i svenskens regi.  

Efter tre säsonger på tävlingsbanan gick Kadabra till avel med rekordet 1.09,4 och motsvarande 18,3 miljoner kronor i prispengar.

“Han lämnar ett fantastiskt arv efter sig”

Som avelshingst lämnade Kadabra den fyrfaldiga dollarmiljonärskan Bee A Magician. Han vann Hambletonian både som far (Forbidden Trade, 2019) och morfar (Perfect Spirit, 2017) och är pappa till tre nordiska derbyvinnare: Stand And Deliver (Danmark, 2013), Support Justice (Norge, 2013) samt Benjamin Evo (Finland, 2017). 

Hans vinstrikaste svenskfödda avkomma är Globalsatisfaction med 2,2 miljoner kronor.

– Kadabra lämnar ett fantastiskt arv och avelsinflytande efter sig. Inte bara i Ontario, utan i branschen i stort, sade David Heffering från Tara Hills Stud när Kadabra togs ur aveln i vintras.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.