Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Nya tider på Alebäck: ”Jag ska trappa ner”

Foto: CHARLOTTE HÄGG/TR BILD
Peter Björnsson i samspråk med Timo Nurmos på en Kriterieauktion. Foto: CHARLOTTE HÄGG/TR BILD

Allt sedan 1980 har det stått avelshingstar uppstallade på Alebäcks Stuteri i Lidköping.
Men nu blåser andra vindar – nästa år blir det första utan någon hingst uppstallad på plats.
– Jag ska trappa ner samtidigt som marknaden i större utsträckning efterfrågar exklusiva ”fryshingstar”, förklarar Peter Björnsson.

Publicerad:

Det var Peter Björnssons far Björn Johansson som lade grunden till den numera drygt 60-åriga familjesatsningen på Alebäcks Stuteri. Han fick arrendera Alebäcks egendom 1953 och efter ett par år som jordbrukare köpte han sin första häst. Det var stoet Nettan (e. The Ambassador) som tillsammans med Earl's Mr Will fick Grace Will som första avkomma. Den moderslinjen lämnade så småningom bland annat Stochampionatsvinnaren Sweet Bear (e. Shatter Way, vann 1983). Den här moderslinjen fanns så sent som 2005 kvar via stoet Square Dancing (e. Napoletano), men sedan slutade det där. Alebäck blev hingststation 1980 och först ut var Noble Action. Han följdes snabbt av kända beskällare som Crown's Cristy, Able Mission, Ideal du Gazeau (under åtta år), Speedy Somolli, Napoletano, Backstreet Guy, Crown Sweep, Nuclear Kosmos, Anders Crown, Copiad, Smasher, Comets Tail, Pearsall Hanover, Enjoy Lavec, Rite On Line, Thai Tanic, Fast Photo, Banker Hall, Revenue, Chocolatier, Gift Kronos, Adrian Chip. I år har tre hingstar varit uppstallade på Alebäck: Executive Caviar, Amaru Boko och debutanten Oasis Bi.
– Dessa tre är samtliga uppsagda. Vi har i familjen diskuterat det hela grundligt och kommit fram till att det är nya tider som gäller. Efterfrågan på uppstallade riktigt bra svenska hingstar är inte längre lika stor, utan stoägarna vill i större utsträckning ha tillgång till exklusivare hingstar via fryst sperma. Det är också mycket jobb med egna hingstar och detta i kombination med att jag ska trappa ner gör att vi nu satsar på en ny modell, berättar Peter Björnsson.

Den sistnämnde poängterar att nedtrappningen från hans sida sker successivt, men att han kommer hem till jul och sedan när fölsäsongen börjar till våren.
– Vi har sedan några år tillbaka ett hus i Spanien, där jag just nu befinner mig. Där bor vi fyra-fem månader per år; man brukar bli rätt trött i augusti. Min kropp har fått gå igenom en hel del under alla åren på Alebäck och börjar att säga ifrån lite (flera allvarliga olyckor), utan att det är någon fara. Jag har sett allt för många kollegor i branschen som hållit på för länge och vill inte göra samma misstag. Nej, nu får mina engagerade söner ta över huvudansvaret för verksamheten, som blir lite annorlunda än tidigare.

Kommer det då inte att kännas konstigt att inte ha någon hingst uppstallad nästa år på Alebäck?
– Jo, beslutet är kanske lite kontroversiellt, men samtidigt nödvändigt. Det gäller att anpassa arbetet efter den personal som jobbar här. Johan tar hand om hästbiten medan Erik och Oskar sköter lantbruket. Vi har nästan 1.000 HA brukbar mark och dessutom kycklingproduktion. Så det finns att göra...

Vilka år har då varit bäst historiskt för Alebäck?
– Det har gått bra under många år och flertalet hingstar har dragit sitt strå till stacken för att uppnå ett gott resultat. Jag vill inte framhålla någon framför den andra, men vi har som mest haft sex-sju avelshingstar samtidigt och under ganska många haft två-tre fulltecknade.

En stor ”grej” var ändå att Ideal du Gazeau stod uppstallad på Alebäcks Stuteri under hela åtta år.
– Ideal du Gazeau-tiden var förstås en riktig höjdare, även om vi också drabbades en del ekonomiskt av de problem som kretsen kring hingsten så småningom fick. Sedan var det med blandade känslor som jag summerade året med Speedy Somolli. Det var hans sista år i aveln och det kändes sorgligt att en hingst av hans kaliber i princip hade helt värdelös sperma, har Peter Björnsson tidigare berättat för Travronden.

Årets resultat då?
– Executive Caviar har lyckats ännu bättre än förväntat och fått 136 ston här i Sverige och ytterligare ett 30-tal utomlands. När det gäller Oasis Bi (47 i Sverige och 15-20 i Italien) och Amaru Boko (runt 20 ston) är jag däremot inte nöjd. Jag tycker att de kunnat få fler ston. Jag är faktiskt förvånad över att inte Oasis Bi tagits emot bättre.

Just nu finns runt 80 fölston på Alebäcks Stuteri, varav flertalet av deras ägare valt ”fryshingstar”.
– Just nu under vinterhalvåret är det nedfrysning av sperma som gäller och till våren distribution av den samma. Det är mycket jobb med den delen och vi har bland annat samarbete med Stall Zet, Offspring och Thomas Thell om lagerföring och distribution av fryst sperma till deras hingstar.
I år har Alebäck erbjudit sina kunder Father Patrick, Muscle Massive, Resolve och Trixton genom fryst sperma.

Stuteriet i Lidköping försvinner inte från kartan, utan ändrar bara inriktningen en smula.
– Jag har älskat mitt jobb under alla dessa år, men jag fyller 65 år under 2019 och vill även ha ut lite annat av livet. Det är också som sagt nya tider med en annan marknadsbild samtidigt som vår verksamhet på Alebäck i princip fördubblats sedan sönerna blev inbjudna i företaget.
Peter Björnsson tar några steg tillbaka, men lär få svårt att koppla bort hästarna helt och hållet. Att vara hästuppfödare är mera som ett kall än ett vanligt jobb!

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS