Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Sebastian K. byter USA mot Australien: "Han har tagit resan jättebra"

Foto: TR BILD
Foto: TR BILD

En avelssäsong är över – nu tar nästa vid. Sebastian K. har lämnat USA för Australien.

Publicerad:

Sebastian K. (e. Korean) avslutade nyligen sin femte säsong som avelshingst i USA, landet där han travade världsrekordet 1.07,7 på sommaren 2014. Det blev 30 ston i år för den svenskfödde hingsten som har sin hittills bästa avkomma i fjolårets vinnare av Matron Stakes, stoet Next Level Stuff.

Nu väntar nya uppdrag – i en ny världsdel. Sebastian K. har landat i Australien där han ska verka under avelssäsongen som sträcker sig från september till januari.
– Han har tagit resan jättebra. Nu blir det karantän i Melbourne i två veckor innan han åker till kliniken som han ska stå på, säger Björn Norén från ägaren Knutsson Trotting som tidigare haft Centurion A.T.M. som avelshingst på australisk mark.
– Det fungerade väldigt bra när han var där nere.

Sebastian K. har sedan tidigare 43 avkommor i Australien. Dessa kom till genom fryst sperma och när han nu finns uppstallad i landet är intresset stort.

– Omkring 60 ston är bokade redan nu. Sebastian K. blir kvar i Australien säsongen ut, sedan får vi analysera hur det har gått där och hur avkommorna i USA presterar innan vi bestämmer något om nästa år, säger Norén.

Hur länge klarar en hingst av dubbla avelssäsonger?
– Det beror på åldern och hur de tar resorna. Det är hårda resor med hårda karantänsregler, men det är bra att möjligheten finns.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS