Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Tactical Approach till Australien

Foto: CHRIS TULLY
Tactical Approach tillsammans med Scott Zeron. Foto: CHRIS TULLY

Han imponerade stort på tävlingsbanan i USA. Nu har Diamond Creek kommit överens med Nevele R Stud och Alabar Farm om att Tactical Approach flygs till Oceanien varje år för avelsarbete.

Publicerad:

Säsongerna på det norra och södra jordklotet gör det möjligt för avelshingstar att arbeta dubbelt, exempelvis mellan USA eller Kanada och Australien eller Nya Zeeland. Tidigare har travhästar som Sebastian K. och Majestic Son transporterats mellan breddgraderna,  även passgångare som Sweet Lou, Captaintreacherous, Art Major och Bettors Delight har gjort samma resor.

Nu har USA:s största stuteri Diamond Creek tillsammans med ett av Australiens största, Alabar Farm, och Nya Zeelands framstående stuteri Nevele R Stud gjort klart med ett nytt samarbete. Det är svensktränade Hambletonian-vinnaren Tactical Approach som kommer göra resorna mellan Nordamerika och Oceanien i framtiden. Nancy Takters stjärna blev utsedd till Årets travare i USA 2023.

“Sällsynt möjlighet”

Han gör debut i aveln i år som fyraåring. Totalt blev det tolv segrar och ytterligare sju pallplaceringar för hingsten som tjänade nästan tio miljoner svenska kronor.

– Det är nästan overkligt att vi har säkrat att han kommer stå i Australien. Det är en sällsynt möjlighet som jag aldrig trodde skulle ske, säger Alabar Farms chef Alan Galloway.

Det är den första avelshingsten någonsin med titeln Årets travare som är tillgänglig i Australien på färsk sperma.

Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Volstead tillsammans med tidigare tränare Stefan Melander. Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD

Volstead inlett strålande

I Australien har annars en annan svenskbekanting inlett starkt i aveln. Stefan Melanders tidigare stjärna Volstead är en av hästarna som transporteras mellan Nordamerika och Oceanien, från Ohio till Victoria. 

2023 var året då hans första avkommor äntrade tävlingsbanan och Volstead slog direkt till och hade både flest antal vinnare och mest prispengar bland hästarna i Australiens tvååringskull. Hans avkommor tjänade nästan lika mycket som tvåan Sebastian K. och trean Father Patrick gjorde tillsammans.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.