Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Tre syskon samma kväll – skrivs det historia?

Foto: LARS JAKOBSON/TR BILD
Claes Svensson med Kings Blondie vid en seger på Solvalla i oktober 2007. Foto: LARS JAKOBSON/TR BILD

Avelsstoet Kings Blondie har tre startande avkommor i kväll i Örebro – och alla tränas och körs av Claes Svensson!

Publicerad:

Det har hänt tidigare, men det är ändå väldigt ovanligt att tre syskon tävlar under en och samma travdag. Men så är fallet i kväll på Örebrotravet. Trion det handlar om är King Sir Kir (e. Make It Happen), King Of Everything (e. Quite Easy U.S.) och Eye In The Sky (e. Quite Easy U.S.). Gemensam nämnare är inte bara att Claes Svensson tränar och kör – utan samtliga har alltså i Kings Blondie (född 2000 e. Ride The Knight) samma mamma.
– Kings Blondie var ett bra tävlingssto som gick en låg 1.12-tid och sprang in nästan 700.000 kronor. Vi fick efter avslutad tävlingskarriär låna henne och ta första avkomman. Det blev en riktig lyckträff, då Moving On (född 2009 e. Quite Easy U.S., 19 segrar och 7.164.046 kronor) utvecklades till något alldeles extra, berättar Claes och fortsätter:
– Moving On har betytt väldigt mycket för min karriär och därigenom är förstås även Kings Blondie viktig i sammanhanget. Moving On fick i år sin första avkomma i en hingst efter Ready Cash. Den kom sent och när det inte fungerade med Father Patrick så valde vi att låta henne stå över det här året. Det är inte bestämt vilken vi ska betäcka henne med nästa år, men det blir någon elithingst.

Men tillbaka till kvällens begivenhet. Det är King Sir Kir som är först ut i syskonskaran (V64-3).
– Den fick jag köpa som ettåring och det har hela tiden varit en häst lite utöver det vanliga. Jag tror inte att han har tillräcklig form för att vinna den här gången, utan vi får sikta på fina pengar.

Treårige King Of Everything tar sedan över stafettpinnen i V64-4.Treåringen har inlett med två segrar på de tre första starterna.
– Den har jag haft förväntningar på från start, men det har inte stämt helt perfekt. Det är mycket fart och även styrka i King Of Everything och jag hade funderingar på att plocka ut honom i Kriterieuttagningarna. Men det blev lite för få lopp i kroppen, så vi valde att stå över. I kväll tycker jag att han borde segerstrida.

Och Eye In The Sky (lopp 10)?
– Det känns väl mer som en vanlig häst, vilken var med om en olycka som tvååring och då förlorade sitt ena öga. Dessutom drabbades han av en allvarlig gaffelbandsskada som fyraåring och fick ett långt skadeuppehåll. Det var lite överraskande för mig att hästen kunde vinna direkt i comebacken. Den här gången kör jag på chans och förhoppningen är att vi kan spurta till en bra placering.

Tre syskon som tävlar samma kväll är ovanligt. Tre syskon som vinner samma kväll skulle vara extremt.
– Om vi lyckas med detta så skrivs nog historia. Samtidigt är väl ingen av dem helt borta på förhand, påpekar Claes Svensson, som även ser ut att få in Kings Blondies ettåring King Only The One (e. S.J.'s Caviar) i träning.
– Kings Blondie är nu betäckt med Make It Happen. Tyvärr kastar hon ofta med föl vid sidan, därför har hon just nu bara fem avkommor. Chansen ökar dock den här gången eftersom hon inte fick någon avkomma i år.

Kings Blondie blev förövrigt i början av februari i år ett av sex nya Diplomston i Sverige. Dessa utses av ASVT.

Fotnot: Elitloppslördagen 2016 startade Claes Svensson både Moving On och King Sir Kir inom V75-spelet. Moving On vann stoeliten medan King Sir Kir slutade trea i bronsfinalen.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS