Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Yankeeland Farm – baseballstjärnans livsverk

Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD
Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD

I över 60 år har Yankee-hästar funnits i sulkysporten i Amerika och Europa. En historia som börjar med Charlie Keller, född 1916 i Middletown, Maryland, nära gränsen till Pennsylvania.

Publicerad:

Charlie Keller var en av USA:s bästa basebollspelare mellan 1939 och 1952. Hans drömde om att spela med New York Yankees – det blev elva säsonger i den klassiska klubben.

Lönen var tillräckligt hög för att Keller skulle kunna förverkliga sin andra stora dröm: att bygga upp ett eget stuteri hemma i Maryland. Namnet blev Yankeeland Farm och kommer förstås från NY Yankees och Maryland. Bräda för bräda, sten för sten, tuva för tuva byggde Keller upp sin dröm – ett stuteri som kom att bli ett av Amerikas största med över 2000 födda hästar.

Charlie Keller vann Wold Series (finalserien av den nordamerikanska baseballigan MLB) fyra gånger för The Yankees (1939, 1941, 1943 och 1958 som coach). Han blev uttagen i All Star-laget hela fem gånger. Han hade smeknamnet ”King Kong” för sin slagstyrka. Han hade händer större än en T-bone steak, skrev New York Times i en artikel.

– Mina kraftiga händer och min styrka har jag fått genom att mjölka kor. Jag har gjort det sedan jag var sex-sju år och det har gett mig god träning. Sedan dricker jag bara mjölk och vatten, därför håller jag mig i form, sade Keller.

Inför debutsäsongen 1939 fick Keller ett kontrakt värt 2500 dollar. I sin första World Serie, mot Cincinatti Reds, gjorde han två home run i den tredje matchen. Han blev därmed den första rookien att lyckas med bedriften. Yankees vann finalserien med 4-0.

Keller hyllades och kunde nu begära en rejäl löneförhöjning av sin arbetsgivare. För varje lyckosamt år kunde han lägga undan alltmer pengar.

– Charlie spelade baseboll för att tjäna pengar till att bygga sin egen hästfarm. Det var hans stora dröm ända sedan vi träffades under tiden i college, berättade hans fru Martha för tidningen Baltimore Sun.

Efter elva säsonger i NY Yankees och två säsonger i Detroit Tigers avslutades karriären 1952. Nu fick Keller äntligen flytta hem till föräldragården i Middletown, cirka tio mil nordväst om Washington och Baltimore.

– Charlie trivdes aldrig riktigt i storstan, så fort han hade möjlighet reste han hem till gården. Han älskade sina hästar och livet på farmen, berättade Martha Keller.

Bara några kilometer från hemgården köpte Keller ett större område och 1955 började bygget av Yankeeland Farm. Några fölston köptes in och första uppfödningen Gay Yankee sprang in hela 70 000 dollar i slutet av 1950-talet. Stuteriet växte snabbt och i mitten av 1960-talet fanns cirka 150 hästar på Yankeeland Farm.

1963 föddes första stora stjärnan – Fresh Yankee. Hon såldes för bara 900 dollar på auktion i Harrisburg men sprang in över 1,2 miljoner dollar! Fresh Yankee vann 90 lopp på 191 starter och segrade bland annat i Elitloppet 1969 och International Trot året därpå. 1970 blev stoeet vald till årets häst och 1969–72 utsågs hon till årets sto i USA.

– Jag besökte stuteriet ett par gånger och de var otroligt vänliga. Charlie uppträdde alltid korrekt och det gällde hela familjen Keller. De hade sin storhetstid med sin uppfödning på 1970- och 80-talet, säger Per Eriksson som var tränare i USA på den tiden.

I slutet av 1990-talet hade stuteriet några sista goda år. 1995 föddes Muscles Yankee som vann Hambletonian 199 8. Hingsten blev en succe i aveln och lämnade bland annat Muscle Hill. Två år senare kom Yankeelands andra hambovinnare – Yankee Paco.

Charlie Keller dog 1990, 73 år gammal. Sönerna tog över farmen och så småningom började det bli problem. Både för Yankeeland Farm och för hela sulkysporten i Nordamerika. Farmen blev även omringad av bostadshus och intresset för området ökades för vidare utveckling av bostäder.

2006 bestämde sig familjen för att sälja gården och samtliga hästar gick under klubben i mixedauktionen i Harrisburg. Ett 50-tal såldes där toppstoet Windylane Hanover hade högsta priset på 600 000 dollar. Windylane Hanover är för övrigt mamma till Örebrohästen Food Money.

Totalt inbringade försäljningen 3 657 500 dollar, cirka 30 miljoner kronor.

Charlie Kellers livsverk var över. Men man kommer för alltid att komma ihåg Yankeeland Farm som blev basebollstjärnans sanna ”Fantasyland”.

FAKTA

Kända hästar från Yankeeland Farm

 • Defiant Yankee 
 • Fresh Yankee 
 • Muscles Yankee 
 • Smokin Yankee 
 • Strong Yankee 
 • TV Yankee 
 • Yankee Bambino 
 • Yankee Glide 
 • Yankee Paco 
 • Yankee Predator 
 • Yanke Renegade 
 • Yankee Slide 
 • Yankee Slugger
ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS