Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Efter fällande domen – djurförbud för Tyler Mifsud

Foto: TR BILD
"Det är omtumlande för oss inom sporten att det kan ta en sådan här vändning", säger Joakim Lövgren om djurförbudet för Tyler Mifsud. Foto: TR BILD

Efter en fällande dom i tingsrätten har Tyler Mifsud ålagts djurförbud av länsstyrelsen. Mifsud har under flera år arbetat hos Joakim Lövgren som är starkt kritisk till beslutet.
–  Detta är en rättsordning som jag inte tror att någon inom sporten hade tagit höjd för, säger Lövgren.

Publicerad:

Tyler Mifsud har under flera år arbetat hos Joakim Lövgren och varit stallets försteman. Tidigare i år dömdes han till dagsböter i tingsrätten för djurplågeri efter att det upptäckts märken på hästen Global Be Happy efter ett lopp i Vaggeryd den 3 juli 2021. Joakim Lövgren berättar om processen efter domen i tingsrätten.

– Det har varit flera aktiva i tingsrätten där de flesta har blivit friade, men Tyler fick dagsböter. Då öppnar sig falluckan. Så fort du har en fällande dom så kan man ålägga licensinnehavaren djurförbud och det har funnits en agenda från länsstyrelsen att försöka driva det dit. I tingsrätten är det i sammanhanget försumbara straff som ådömts men ambitionen från länsstyrelsens sida har varit att få en fällande dom för att kunna gå vidare med djurförbud. Det går inte att ålägga djurförbud om du fått en friande dom, säger Joakim Lövgren.

– Vi är sårbara inom hästsporten. Nu är Tyler arbetslös och det är en rättsordning som jag inte tror att någon inom sporten hade tagit höjd för, ingen var nog beredd på att det kan bli sådana här konsekvenser av att köra travlopp. Det är omtumlande för oss inom sporten att det kan ta en sådan här vändning.

“Saknar proportioner”

Enligt Joakim Lövgren är detta en ny situation för de aktiva i travsporten, att en förseelse i ett lopp kan gå vidare på det här sättet och till slut leda till djurförbud.

– För oss som är i sporten saknar allting proportioner. Vi har ett regelverk när vi kör hästarna i lopp och om vi bryter mot det så kan vi få böter eller körförbud, men det öppnar också upp för att det kan gå vidare och till slut så står du arbetslös. Det har aldrig hänt förut och det är nog inget som vi har varit beredda på. Jag tvivlar på att det var detta som lagstiftaren var ute efter när länsstyrelsen gavs mandat att utfärda djurförbud.

Joakim Lövgren menar att fallet inte sticker ut utan att det är en medveten strategi från Länsstyrelsen i Kristianstad att försöka komma åt aktiva inom hästsporten.

– Det finns en ambition och plan från länsstyrelsens anställda att anmäla licensinnehavare. Det gäller dock inte alla, avdelningen i Kristianstad står för 30 procent av alla utfärdade djurförbud i Sverige och det är ingen slump.

Hur länge gäller djurförbudet?

– I princip “for life”. I sättet som det är skrivet är det ingen bestraffning, utan det är ett beslut som gäller på livstid. Detta är inte prövat någonstans utan ett beslut som de enskilda tjänstemännen har kommit fram till. Det gör allting väldigt rättsosäkert.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.