Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Grattis på födelsedagen Jimmy Takter!

Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD
Jimmy Taker fyller 60 år på tisdagen. Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD

På tisdagen fyller en av världens mest framgångsrika travtränare jämnt – 60 år.

Publicerad:

Jimmy Takter har under det senaste ett och ett halvt åren levt ett lugnare liv. Inför 2019 lämnade han över sitt framgångsrika tävlingsstall till dottern Nancy Takter och Per Engblom. Han tog en lång semester, resten jorden runt och hittade lugnet i lägenheten i Florida.

I närmare 40 år har han levt i den totala motsatsen. Få tränare har jobbat lika hårt som Jimmy Takter. Nästan maniskt har han strävat efter framgång och under 2000-talet nådde han den absoluta toppen. Både i USA och i Europa.

Moni Maker var en språngbräda mot stjärnorna. I Takters vård utvecklades hon till att bli världens genom tiderna bästa travsto. Hon stod pall för allt och hon vann allt. Vinsterna i Prix d’Amerique och Elitloppet är två av Takters största segrar. Då tog han sig tid att njuta och fira med andra.

Övriga topphästar är bland andra: Malabar Man, Kadabra, Enjoy Lavec, Mr Lavec, Passionate Glide, Shake It Cherry, Ariana G, Manchego, Uncle Peter, Father Patrick, Nuncio, Trixton och Pinkman.

Takter har även visat att han klarar av att träna fram de bästa passgångarna i Nordamerika.

Ett stolt ögonblick i karriären var 2012 när han blev invald i amerikanska Hall of Fame. Han är även invald i Sveriges motsvarighet.

Hustrun Christina har stått vid hans sida ända sedan tonåren i Östergötland. De har fostrat fyra barn och gläds nu även åt barnbarn. Tillsammans har de byggt upp Millenium Farm i New Jersey – en högklassig träningsanläggning med en fashionabel bostad.

Äldsta dottern Nancy har haft enorma framgångar sedan hon tog över ansvaret. Något som gläder pappa Jimmy väldigt mycket. Visst, han kan inte slita sig från stallet helt, men dygnet-runt-jobbet är nu på hobbynivå.

Takters senaste projekt är att hjälpa till som rådgivare i ett galoppstall – fan tro’t om han inte kommer att lyckas i den grenen också….

Grattis från Travronden.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.