Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Här blir superstjärnorna föräldrar

Foto: SKÄRMDUMP MENHAMMAR STUTERI
Surrogatmamman Promised Land med fölet efter Readly Express och Giant Diablo. Foto: SKÄRMDUMP MENHAMMAR STUTERI
Surrogatmamman Promised Land med fölet efter Readly Express och Giant Diablo. Foto: MENHAMMAR STUTERI
Foto: SKÄRMDUMP MENHAMMAR STUTERI
Johan Hellander, stuterichef på Menhammar Stuteri. Foto: SKÄRMDUMP MENHAMMAR STUTERI
Foto: SKÄRMDUMP MENHAMMAR STUTERI
Surrogatmamman Promised Land med fölet efter Readly Express och Giant Diablo. Foto: SKÄRMDUMP MENHAMMAR STUTERI

Pappa heter Readly Express. Mamma heter Giant Diablo. Klart att man väntar till elitloppsveckan med att komma ut då. Dessutom finns hela ankomsten på film.

Publicerad:

Snacka om att vara blåblodig och snacka om att direkt göra avtryck. Filmsekvensen som Menhammar Stuteri själva har lagt upp är sensationell för häst- och djurälskare. Vi får i en ihopklippt version (OBS: Extern länk) följa hela fölningen från början till det att fölet själv diar sin surrogatmamma Promised Land.

Superstoet Giant Diablo, som tränades av Roger Walmann, är med över 13 miljoner intjänade kronor och en gång i tiden ett absolut världsrekord med 1.08,5a över 1609 meter (tillsammans med Johan Untersteiner på The Red Mile i Lexington) ett av de bästa svenskfödda ston som någonsin tävlat.

Avelskarriären började också på ett fantastiskt sätt då hennes förstfödda avkomma D’One gjorde samma resa mot toppen som sin mor. D’One tävlade precis som Giant Diablo framgångsrikt både i Sverige och i USA och sprang in över 8,5 miljoner kronor, men blev också den enda avkomman som Giant Diablo själv födde. Åren efter blev hon visserligen dräktig, men vid nästan samma tidpunkt in i dräktigheten så kastade hon fölen. 

– Då stod hon i USA och vi vet inte vad det berodde på, men sedan hon kom tillbaka till Sverige har vi valt att gå vägen med embryotransfer. Det fungerar på ungefär samma sätt som när vi människor använder oss av surrogatmammor. Giant Diablo själv mår jättebra och går i en hage med andra ston som inte heller får föl, säger Menhammars stuterichef Johan Hellander. 

Hingstfölet som kom till världen i måndags fölades av Promised Land och är den femte avkomman med Giant Diablo som genetisk mor. Efter D’One (e. Donato Hanover) kom A One A. (e. Maharajah) 2015, Be The One (e. Zola Boko) 2016 och Devil May Care (e. Maharajah) 2018. 

Pappa Readly Express, som också numera bor på Menhammar, avslutade sin karriär i Elitloppet i fjol. Efter att ha vunnit försöket fick han tyvärr strykas från finalen. Med det sattes det punkt för en strålande karriär där segern i Prix d’Amerique 2018 såklart smäller högst. Avelskarriären har också börjat på bästa sätt, inte minst tack vare Revelation som vann Svensk Uppfödningslöpning i höstas. Av de 20 avkommor som har startat (de äldsta är tre år i år) har inte mindre än 16 stycken redan vunnit lopp. 

Via denna länk (OBS: Extern länk) kan ni se den fantastiska filmen från fölningen. Förutom Promised Land och hingstfölet syns också Johan Hellander.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.