Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Prov togs på 48 föl i fjol

Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD
Linda Höijer, Svensk Travsports avdelning för hästvälfärd. Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD

Sedan 2021 har Svensk Travsport tagit dopingprover på ett antal föl. Projektet startades efter att det under längre tid förekommit rykten om att det funnits föl som behandlats i strid mot regelverket. 2023 provtogs 48 föl.

Publicerad:

Under projektets första år testades 22 slumpmässigt utvalda fölungar. De två efterföljande åren dubblades siffran och det togs föl på mellan 40 och 50 fölungar. 2023, under projektets fjärde år, nådde siffran 48.

– Vi hade under en period då och då hört rykten om föl som behandlats i strid med vårt regelverk, därför startade vi detta projekt och bad hästvälfärdsavdelningen att utöka sin provtagning utanför tävling och även ta prover på årsföl, berättar avelschef Christina Olsson till förbundets hemsida och fortsätter:

– Vi beslutade att ta prover på både föl som fötts här i Sverige och på föl som fötts i andra länder och kommit till Sverige för märkning och identifiering för sitt hästpass.

Ärendet fick sin förklaring och togs därav inte vidare

Linda Höijer, Svensk Travsports avdelning för hästvälfärd

Efter fyra år väljer förbundet att göra de här testerna permanent i framtiden. På alla föl som väljs ut tar man både blodprov och hårprov.

– Fjolårets prover är inte helt färdiganalyserade än eftersom det tar tid att få svar på hårproverna och de flesta prover tas under hösten, men de droppar in allt eftersom, berättar Linda Höijer på Svensk Travsports avdelning för hästvälfärd och fortsätter:

– Nu har vi tagit prover inom pilotprojektet i tre år och det har fallit väl ut, så det känns naturligt att göra detta till en del av den årliga provtagningen snarare än ett separat projekt.

För Travronden berättar Höijer att de vidtagit utredningsåtgärder i ett av fallen.

– Proverna tagna under 2023 är inte färdiganalyserade ännu och det är främst hårprovsanalyserna som tar extra tid att analysera. Backar vi tillbaka så har vi tilltagit utredningsåtgärder i ett fall men ärendet fick sin förklaring och togs därav inte vidare, säger Linda Höijer.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.