Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Svenska Hästars Värn larmar

Foto: SHV arkiv
SHV Jack var undernärd när Länsstyrelsen omhändertog honom. Foto: SHV arkiv

I oktober 2023 tog Svenska Hästars Värn över varmblodsvalacken SHV Jack.
Med hans historia vill föreningen nu varna för vad som kan hända om man inte gör noggranna kontroller när man lämnar över sin häst till ett nytt hem.
– Det är inte första gången det här händer, säger ordförande Anette Vilhelmsson.

Publicerad:

För drygt två månader sedan anlände SHV Jack till sitt akuthem hos Svenska Hästars Värn. Då hade den 19-åriga valacken varit nära att svälta ihjäl hos den fodervärd som haft hand om honom i ett halvår. Han räddades av Länsstyrelsen som omhändertog honom innan de kontaktade föreningen som finns där för hästar som farit illa. 

Genom SHV Jacks historia vill de nu berätta vad som kan ske när man lämnar bort sin häst till en person utan att ha gjort vissa kontroller. 

– Jag vill få fram det här med att man kan göra egna kontroller, säger Anette Vilhelmsson, ordförande i Svenska Hästars Värn och fortsätter: 

– Det finns allmän information hos Länsstyrelsen som är offentlig. Man kan även ringa och kolla upp en person som vill ta över ens häst hos Kronofogden, Polisen och Skatteverket. Se till att kolla upp dem ordentligt. Folk har så bråttom med att lämna iväg sina hästar och vissa är lite väl godtrogna. 

“Det var inte nog”

Kvinnan som ägde SHV Jack behövde lämna iväg varmblodsvalacken av personliga skäl. Hennes tanke var att en dag kunna ta hem honom igen. Hon lämnade därför ut honom tillfälligt på foder. 

– Hon gjorde en allmän koll av fodervärden, men det var inte nog. Kvinnan som hon lämnade ut hästen till hade djurförbud på grund av att hon vanvårdat andra hästartidigare. Och SHV Jack blev vanvårdad hos henne. 

Ägaren försökte besöka hästen under den relativt korta tiden som han var utlånad på, men då var inte fodervärden anträffbar och kom med flera ursäkter och förklaringar. 

– Sen försvann hästen. Då hade Länsstyrelsen omhändertagit honom och gett honom till oss. Hon förlorade sin häst, säger Anette Vilhelmsson och förklarar att personer som redan har djurförbud ofta tar på sig hästar – trots att de inte får. 

“Letar ofta hästar på nätet”

Och Länsstyrelsen gör sällan eller aldrig några uppföljande kontroller av dessa personer, menar hon. 

– De som har djurförbud letar ofta efter djur på nätet för att fortsätta samla på sig dem. Den här personen hade djurförbud sedan fem år tillbaka. Det är klart att hon letar vidare på nätet. De här människorna är ofta väldigt trevliga, man får ett förtroende för dem. Man ska ta sig tid att göra de här kontrollerna för hästens skull. Jag tycker att hästarna är värda det. 

– Man ser alla annonser om hästar som skänks bort. Jag mår jättedåligt av att se det. Hästarna kan fara så illa. Jag tror att man ska tänka både en och två gånger om man inte hinner göra de här kontrollerna. 

FAKTA

RÅD FRÅN SVENSKA HÄSTARS VÄRN: 

  • Börja med att kontrollera den som vill bli fodervärd. Har denne ett fast arbete och en fast inkomst? Finns det några ärenden hos kronofogden, polisen eller Länsstyrelsen?
  • Tag referenser. Gärna från hovslagare, veterinärer och annat hästfolk. Kontrollera dessa.
  • Besök och besikta stallet innan flytt och kontrollera hagarna. Titta gärna på helheten, rent, inget skräp eller skaderisker, ordentliga staket, vilket foder ska användas, hur ser de andra hästarna ut att må på gården, med mera.
  • Besikta hästen innan flytt så det inte blir några diskussioner i efterhand vilket skick hästen var i när den lämnades ut på foder. Kräv även besiktning om fodervärden eventuellt vill lämna tillbaka hästen.
  • Ha ett juridiskt bindande avtal.
  • Gör en kravlista utifrån vad du förväntar dig. Gå igenom den med fodervärden så ni är överens. Bara en sådan sak om du till exempel vill att hästen ska få gå på sommarbete kan skapa stora bekymmer.
  • Stå kvar på hästens försäkring och betala den själv. Detta för att säkerställa att den inte går oförsäkrad om olyckan är framme.
  • Sist men inte minst, håll kontakten med fodervärden. Se gärna till att besöka hästen då och då, eller om hästen står långt bort så be någon annan du litar på att göra det.

Läs mer på Svenska Hästars Värn. 

Anette Vilhelmsson menar att det i vissa fall kan vara bättre att ta bort en häst som man inte kan ta hand om. 

– Jag brukar säga att det nästan är bättre att de får somna in än att de far illa som till exempelvis SHV Jack gjort. Han fick verkligen svälta i ett halvår ihop med en annan häst som föreningen också fick överlåten från Länsstyrelsen. Det är inte okej, då är det nästan bättre att han hade fått somna in. Nu är jag glad att han fick en chans till ett nytt liv, men för många andra hästar och djur är det för sent när Länsstyrelsen hittar dem.

“Aldrig varit med om”

Det som sticker ut i fallet med SHV Jack är att ägaren till hästen aldrig fick reda på att hennes häst omhändertagits. Hon förlorade därmed rätten till valacken.

– Han var bara borta hos fodervärden i sex månader och efter den korta perioden fanns det knappt något kvar av honom. Ägaren försökte ju hälsa på men sen var det för sent. Då hade de redan omhändertagit hennes djur. Det har jag aldrig varit med om, att Länsstyrelsen inte kollat upp att kvinnan/fodervärden ägde hästen. Det är ganska unikt och tyvärr så kommer före detta ägaren inte att få tillbaka hästen, det är det som är kruxet. 

– Våra stadgar säger att vi inte får sälja eller lämna vidare någon häst, utan alla hästar ska kvarstå i föreningens ägo livet ut. Hon vill gärna ha tillbaka sin häst men nu står Svenska Hästars Värn som ägare på SHV Jack. Men hon ska komma och hälsa på honom i början av januari. 

“Bara varmblod” 

Anette Vilhelmssons uppfattning är att allt fler hästar söker nya hem på grund av det ekonomiska läget som råder. Hennes råd då är att vara extra vaksam. 

– Nu börjar det bli dyrt och man vill göra sig av med hästar. Det ser man på löpande band. Man minskar ned i stallen – men vart tar hästarna vägen? Man kanske ska tänka en vända till innan man bara skickar iväg dem.

– Det här är inte den första hästen på kort tid som vi har tagit emot på grund av vanvård och det är bara varmblod. Den ena ser värre ut än den andra. 

Svenska Hästars Värn äger idag 67 hästar och de är registrerade som ägare till 24 hästar på Svensk Travsports hemsida. När de rehabiliterat vanvårdade hästar som går att rädda så letar de efter foderhem. Då görs noggranna kontroller och hästarna besöks årligen av föreningen. 

Foto: SHV arkiv
SHV Jack mår bättre i dag. Foto: SHV arkiv
ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.