Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Bengt Ågerup kopplas till trust på Cypern

Foto: Maria Holmén/Lars Jakobsson/TR BILD
Bengt Ågerup och Daniel Redén. Foto: Maria Holmén/Lars Jakobsson/TR BILD

Bengt Ågerup, grundaren av Stall Zet, är Sveriges mest skuldsatta person.
Via en internationell läcka har SVT:s Uppdrag granskning nu kunnat följa transaktioner kopplade till Ågerups tidigare bolag och det trust på Cypern som i sin tur äger Brixton Medical AB.
– Det vi ser är att trusten Fikon som Bengt Ågerup kontrollerar tillskjuter väldigt mycket medel till bolaget Iremo som äger travverksamheten, säger konkursförvaltaren Patrik Kalman i programmet.

Publicerad:

I mitten av augusti begärdes finansmannen Bengt Ågerup i konkurs av staten. Det då han är skyldig 1,6 miljarder kronor. Ett par veckor senare, precis innan han skulle ställas inför rätta av konkursdomaren, så skickade miljardären in ett skriftligt formulär där han meddelade att han går med på att försättas i konkurs. 

På tisdagen släpptes ett nytt avsnitt av Uppdrag granskning på SVT Play, och där visar de upp ny information kring Bengt Ågerups tillgångar som går att spåra till Iremo Limited på Cypern. Iremo Limited äger Brixton Medical AB som i sin tur bedriver Stall Zets verksamhet i Sverige. 

FAKTA

Bolagsstrukturen

Stall Zet ägdes tidigare av Ågerup-startade bolaget Lyftet Holding BV i Nederländerna, dit Ågerups aktier i medicinföretaget Q-Med fördes över. Lyftet Holding BV kontrollerades i sin tur av Fikonmynta i Luxemburg som ägdes av ett annat bolag, Boxhorn Investments, även det i Luxemburg. Det bolaget ägdes i sin tur av bolaget Bella Managment Group på Brittiska Jungfruöarna, som via ytterligare en mellanhand på Jungfruöarna – Naptia Limited – kontrollerades av trusten Fikon Settlement på Bahamas.

 Källor: Uppdrag granskning, Stall Zets årsredovisning.

Uppdrag Granskning har tagit del av en läcka tillsammans med International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) och Paper Trail Media. Där har de bland annat hittat 3,6 miljoner bolag, 80 svenska personer och kunnat spåra deras ekonomiska förehavanden till olika företag på Cypern, inklusive verksamheter som har kopplingar till Bengt Ågerup. Landet beskrivs som en hub för svarta pengar, korruption och penningtvätt.

Från trusten Fikon Settlement på Brittiska Jungfruöarna framgår det i läckan att Bengt Ågerup flyttar stora tillgångar till bland annat Iremo Limited. Enligt Uppdrag Granskning rör det sig om så mycket som över en miljard kronor.

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Bengt Ågerup firar segern i Svenskt Trav-Oaks med Conrads Rödluva 2018. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

“Mycket som jag inte kände till”

Om den upptäckten nu kommer att påverka jakten på Bengt Ågerups tillgångar är fortfarande okänt. Patrik Kalman är konkursförvaltare och har varit fåordig när Travronden sökt honom då hans arbete inte är färdigställt. I programmet får han ta del av läckan.

– Det är mycket här som jag inte kände till. De utvisar en direkt koppling mellan den trust som Bengt Ågerup etablerade 2002 och ett bolag som jag tidigare inte kände till. Det vi också ser här är att trusten Fikon som Bengt Ågerup kontrollerar tillskjuter väldigt mycket medel till bolaget Iremo som äger den travverksamhet som man har sett att Bengt Ågerup i viss utsträckning är knuten till. Här får jag ju svart på vitt information om ägarförhållanden hänförliga till de här cypriotiska bolagen. Det man ser är att de här stiftelserna omfattar tillgångar värda miljardbelopp, säger Kalman i Uppdrag granskning.

Foto: MICKE GUSTAFSSON / TR BILD
Daniel Redén säger att han inte kan uttala sig kring det som framkommer i Uppdrag Granskning. Foto: MICKE GUSTAFSSON / TR BILD

Varken Bengt Ågerup eller Daniel Redén vill uttala sig i programmet.

Jag har tyvärr ingen rätt att uttala mig för ägarbolagets räkning”, skriver han i ett mejl till Uppdrag granskning.

När han gästade Sveriges Radio-programmet Söndagsintervjun i maj 2021 var han tydlig med att Bengt Ågerup inte är ägare till Stall Zet.

– Nu ska vi bromsa upp, nu är inte han ägare för Brixton Medical AB, det är Iremo. Som är en trust på Cypern, sade Redén då.

“Måste ta kontakt med Olga”

Vidare berättade han för processen om det är så att Stall Zet av något skäl behöver pengar:

– Jag måste ta kontakt med Olga, heter hon som sköter stiftelsen, om vi behöver kapital, om det har gått åt skogen med till exempel sjuka hästar eller nånting och det har stått still och försöka förklara varför det har gjort det. Jag är väl som vilken annan vd som helst i den frågan.

Foto: Dimitri Svetsikas/Pixabay
I den cypriotiska kuststaden Larnaca har Kendris ett kontor som managerar bland annat Iremo Limited. Foto: Dimitri Svetsikas/Pixabay

I öppna källor förekommer en person med namnet Olga Tcacenco i anslutning till Iremo Limited. Hennes arbetsbeskrivning, på företaget Kendris, där det finns brevlådeföretag med kopplingar till Ågerup enligt Uppdrag Granskning lyder: 

“Olga har över 15 års erfarenhet av privat förmögenhetsstrukturering och administration av internationella stiftelser och företag. Hon arbetar med multinationella familjer som har en stor förmögenhet med fokus på juridiska aspekter som sträcker sig över olika länder.”

I ett mejl till Olga har Travronden ställt flera frågor med fokus på Iremo Limiteds verksamhet och eventuell koppling till Bengt Ågerup.

FAKTA

Frågorna som ställdes till Iremo Limited

  • Vad är Iremo Limited för något? Varför investerar ett cypriotiskt företag i svensk travsport?
  • Vad vi kan se äger även Iremo ett antal svenskbaserade företag inom medicin och design, hur kommer det sig?
  • Varför förvärvades Brixton Medical av det tidigare ägarbolaget Lyftet Holding BV?
  • Vem är ägare av Iremo Limited?
  • Vilken roll har Bengt Ågerup, grundaren av Stall Zet/Brixton Medical och tidigare kopplad till Lyftet Holding BV, i Iremo Limited?

Iremo Limited är ett investeringsbolag som investerar i olika företag i Europa. Vår investeringsstrategi är inte offentlig. Dessutom kan jag, av sekretesskäl, inte svara på era frågor” skriver hon i ett svar.

Huruvida travverksamheten påverkas av det här avslöjandet är i nuläget oklart. 

– Tyvärr är det inget som jag kan berätta nu i och med att jag fortfarande arbetar med uppdraget, säger Kalman i programmet.

Avsnittet av Uppdrag Granskning finns nu på SVT Play, men sänds även på SVT i morgon onsdag klockan 20.00.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.