Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ansökningsperioden för Björntaget öppnad

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Björn Goop är en av personerna som står bakom Björntaget. Han är även hedersmedlem i föreningens styrelse Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Svensk Travsports ungdomsstiftelse Björntaget vill ge fler unga chansen att upptäcka travsporten. Nu är ansökan öppen för vårterminen 2022.

Publicerad:

Björntaget bildades 2016 i samband med att Björn Goop auktionerade ut sin guldhjälm till förmån för unga inom travet. 

Föreningens ändamål är att barn och unga som i dag inte har den naturliga kopplingen till travet ska ges möjlighet att uppleva hästen och travsporten. Travsporten vill skapa möjligheter för unga att ha en aktiv och meningsfull fritid samt möjliggöra för fler att få må bra tillsammans med hästen. Föreningen vänder sig till alla människor, oavsett bakgrund, och arbetar aktivt för att motverka all form av diskriminering. 

Nu går det att söka stipendiet för vårterminen 2022. Mellan den 1 november och 6 december är ansökan öppen. Under mitten av december meddelas sedan vilka som får bidraget.

Molly Eriksson är utbildningskoordinator på Svensk Travsport. Hon berättar om hur Björntaget fungerar.

– Vi riktar oss till ungdomar upp till 18 år. Vi vill ge folk möjlighet att ta det första steget in i travsporten. Personer som annars inte har de ekonomiska resurserna som krävs. Vi kan ge bidrag för två terminer på travskola men sedan vill vi gärna hjälpa till att slussa personerna vidare, säger Molly Eriksson.

Om man får stipendiet som privatperson betalas det ut direkt till den berörda travskolan. Skolor som på något sätt vill göra en travaktivitet kan också söka bidrag via Björntaget. Till denna termin kom det in cirka tio ansökningar.

– Vi delar ut cirka åtta bidrag per år men vi vill växa och få möjligheten att hjälpa ännu fler framöver. Detta är fortfarande lite under utveckling. berättar Molly Eriksson.

Ansökningarna för privatpersoner och skolor ser lite olika ut. 

– Det är två olika ansökningsprocesser. När det gäller privatpersoner är den lite mer utförlig och tittar på vårdnadshavaren och deras ekonomiska situation. När det gäller skolor kan pedagoger söka och då ska man vara tydlig vilken aktivitet det gäller.

Bakom Björntaget står förutom Björn Goop även Svensk Travsport och Travronden.

FAKTA

Så ansöker du

Ansökningsperioden pågår fram till den 6 december. 

Ansökningar skickas till ungatravet@travsport.se. Mer information finns på travsport.se och bjorntaget.se

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.