Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Essunga Ryttarförening tilldelas stipendiet Legolas Minne

Foto: Pressbild/MIa Nilsson
Pensionerade travhästarna Photo Launcher och Dogge Sting med Zandra Danielsen som är ansvarig för Essunga Ryttarförening. Foto: Pressbild/MIa Nilsson

2018 instiftade ATG ”Legolas Minne”.
Syftet är att bidra till att fler travhästar ska få ett bra liv efter tävlingskarriären.
Årets stipendiat är Essunga Ryttarförening.

Publicerad:

År 1972 bildades Essunga Ryttarförening och i verksamheten finns en ridskola där 125 elever deltar varje vecka. Sedan tidigare använder sig föreningen av pensionerade travhästen Dogge Sting och i år har Photo Launcher anslutit.

Travhästar fungerar bra i ny miljö

Det är för engagemanget med pensionerade travhästar som ATG och stiftelsen Life After Racing har beslutat att ge föreningen stipendiet om 40 000 kronor.
– Vår erfarenhet av travhästar i ridskolan är mycket positiv. De är oftast välutbildade, trygga, snälla och trevliga och har inga problem med nya miljöer. För stipendiet kommer vi bland annat att utbilda Photo Launcher till en trygg ridskolehäst, säger Zandra Danielsen, ansvarig på riskolan, i ett pressmeddelande

ATG:s hållbarhetschef Maria Guggenberger:

– Syftet med det här stipendiet är att visa på goda exempel där hästar har fått en ny karriär, och Essunga är ett strålande exempel på att travhästar kan fungera i helt nya roller.

I fjol tilldelades Trumvallen Horse Ranch i Vemdalen – där pensionerade travhästar guidar turister i den trollska fjällvärlden på ålderns höst – stipendiet.

FAKTA

Legolas

Hästen Legolas var en saga som inledde sin karriär med 19 raka segrar – första förlusten kom i VM-loppet på Roosevelt Raceway mot Ideal du Gazeau 1983. Han vann folkets hjärtan och vann Åby Stora Pris samma år. Spelbolaget ATG visade sin tacksamhet när hästen avslutade karriären genom att stå för foder livet ut. Legolas vann 35 lopp och sprang in över tre miljoner kronor. Legolas dog 2004.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.