Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Moa Umeland får Jim Fricks Stipendium

Foto: Privat
Moa Umeland. Foto: Privat

På lördag delas Jim Fricks Stipendium ut i Rättvik. Syftet är att främja ungdomar inom travsporten och i år går det till 18-årige Moa Umeland som tilldelas 30.000 kronor.
– Det känns som någonting andra får, inget som man får själv, säger hon.

Publicerad:

Efter att Jim Frick gick bort år 2020 startades en stipendiefond i hans namn där både privatpersoner och olika aktörer inom travsporten har bidragit med pengar. Syftet är att främja ungdomar inom travsporten. Man kan få stipendiet fram till det år man fyller 20.

Varje år delas 30.000 kronor ut till max två personer eller organisationer. Förra året blev stipendiaterna B-tränaren Frida Staaf och Jägersros B-tränarförening. De fick därmed 15.000 kronor vardera. 

I år går stipendiet till en person som därmed får 30.000 kronor. Moa Umeland är 18 år gammal och kommer från Segmon i Värmland, en tätort utanför Grums Kommun. Hon ska börja sista året på gymnasiet och ser en framtid som hovslagare.

– Det känns som någonting andra får, inget som man får själv. Jag började på ridskola i sexårsåldern och har alltid tyckt om att vara med hästar, intresset för hovslageri har kommit med det. Min lillasyster började med ponnytrav 2018, vi skaffade ett russ och då kom intresset för travet. Jag har en kallblodstravare nu. Jag tävlar inte med honom utan kör bara, säger Moa Umeland.

Pengarna ska både gå till framtidsyrket och en stundande flytt.

– Jag vill bli hovslagare och där krävs det mycket utrustning, både för min säkerhet och för att kunna göra ett effektivt arbete. Jag ska börja sista året på gymnasiet och tanken är sedan att börja på Wången. Pengarna ska gå till utrustningen som krävs för hovslageriet, och även till själva utbildningen. Det kommer kosta lite att flytta.

Stipendieutdelningen sker på lördag i samband med STL-tävlingarna i Rättvik.

– Det ska bli kul, och lite nervöst. Det är inte något man tänker att man själv ska få göra.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.