Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Stall Kungsgården får första stipendiet ur Stefan Johansons Minnesfond

Foto: TR BILD
Foto: TR BILD

Första mottagaren av stipendie från Stefan Johansons minnesfond är klar.
100.000 kronor går till Kunskapsbiblioteket Hästunderstödda Insatser (HUI) – Stall Kungsgården.

Publicerad:

Stefan Johansons Minnesfond instiftades av Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) tillsammans med Stiftelsen Hästforskning och Stefan Johansons familj, med en rad bidrag från övriga Hästsverige, i samband med Stefans hastiga bortgång 2018. 

Vid tidpunkten för sin bortgång var Stefan vd i Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS), styrelseordförande för Wången AB, Stiftelsen Hästforskning (SHF) och Travrondens moderbolag TR Media samt vice ordförande i styrelserna för Flyinge AB och Ridskolan Strömsholm AB.

Nu har det första stipendiet från Stefan Johansons Minnesfond delats ut. Det går till Kunskapsbiblioteket Hästunderstödda Insatser (HUI) – Stall Kungsgården, och de 100 000 kronor som stipendiet ger, kommer att användas för att vidareutveckla kunskapsbiblioteket.

– Det är mycket ärofyllt att få ta emot detta pris till Stall Kungsgårdens bibliotek, då bibliotek alltid förknippats med lärdom och bildning. Det är av tradition den främsta symbolen för kunskap. Här ska vi i Stefan Johansons anda bygga upp ett bokbestånd och erbjuda en forskningsmiljö för att utveckla förståelsen för hästens betydelsefulla roll för att främja människors hälsa och värdighet, säger Gunilla Silfverberg, senior professor i vårdetik och ansvarig för biblioteket på Stall Kungsgården i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet går att läsa: "Juryn valde kunskapsbiblioteket för målsättningen att samla och tillgängliggöra historisk och aktuell kunskap på området HUI, vilket är ett viktigt led i att utveckla området som helhet samt stärka kännedomen om hästen som en resurs i det svenska samhället. Biblioteket finns inom verksamheten på Stall Kungsgården, ett nationellt centrum inom HUI, utvecklat på ett långsiktigt, ambitiöst och strukturerat sätt med bred kompetens."

– Priset innebär en fantastiskt fin möjlighet för oss att kunna utveckla biblioteket till en viktig källa till kunskap för alla oss som jobbar med hästunderstödda insatser. Både i form av samlad kunskap om samspelet mellan häst och människa ur ett hälsoperspektiv, men också som en mötesplats, säger Pia Tillberg, leg. Fysioterapeut och Verksamhetsledare på Stall Kungsgården i pressmeddelandet.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.