Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Storslam för Wallin: "Många levererade på högsta nivå"

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Fredrik Wallin fick ta emot pris på Hästgalan i våras för Activateds prestationer under fjolåret. Under veckan som gick regnade det priser över Wallin och Activated när Gävletravets gala anordnades digitalt. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Gävle var en av banorna som tvingades skjuta upp årets travgala på grund av coronaviruset. Den gångna veckan anordnades galan digitalt – och det blev många priser för Fredrik Wallin.

Publicerad:

Inte ett pris, inte två utan hela sju stycken delades ut till Fredrik Wallin och hans hästar. Wallin själv blev årets tränare medan Activated kammade hem hela fyra priser – bland andra årets häst och årets bragd.

Activated vann både Drottning Silvias Pokal och Stochampionatet ifjol vilket låg till grund för utmärkelserna.

– Det var ett bra år och det är roligt att det uppmärksammas. Hästarna var bra hela året och det allra bästa var att de var så jämna. Många levererade på sin högsta nivå.

• Hur ser du på Activateds prestationer?
– Hon gjorde allting rätt. Jag gjorde något misstag någon gång, men hon gjorde alla rätt hela tiden. Det är en otroligt imponerade häst.

Fredrik Wallin hoppas kunna matcha Activated i Frankrike framöver.

– Om inte coronan ställer till det har hon ett par lopp där som vi siktar på. Det finns några stängda lopp som skulle passa henne hyggligt. Det ska bli kul att se hur hon står sig där. Jag tror att hon ska passa bra och att hon är en häst för loppen i Frankrike.

Fredrik Wallin är en av huvudpersonerna när V75 avgörs på hans hemmabana Gävle under lördagen. Wallin startar Millie Millionaire och Euskara och den förstnämnda tillhör favoriterna i ett försök till Diamantstoet.

– Millie känns väldigt bra och jag tror att hon kommer att leverera. Tanken var att jag skulle förbereda henne i ett tuffare banjobb för någon vecka sedan, men tyvärr var inte banan i tillräckligt bra skick och därför har jag inte kunnat förbereda henne exakt som jag vill. Men presterar hon det hon kan ska hon leverera på en bra nivå ändå. Sedan är man alltid lite beroende av att inte ha otur från ett sådant här utgångsläge. Hon brukar alltid leverera en starkt slutvarv. 

Även Emilia Leo, som hade licens på Gävletravet under 2019, var framgångsrik med tre utmärkelser. Leo utsågs till årets körsven, årets montéryttare samt tog emot Sven-Erik Landins lärlingspris.

FAKTA

Här följer alla vinnare från Gävletravets gala:

(Motiveringarna är Gävletravets)

 • Årets häst: Activated
 • Årets tränare: Fredrik Wallin
 • Årets körsven: Emilia Leo
 • Årets bragd: Activated

Motivering:
“Under året tog hon klivet från kulltopp till att bli kullens drottning. Efter en perfekt genomförd matchplan förundrades vi av hennes insatser som gav oss gåshud vid flera tillfällen. Vi minns Drottning Silvias Pokal där hon sista halvvarvet flög förbi sina konkurrenter med härlig studs i steget. Vi minns det stora slaget på Skaraslätten – Stochampionatet - där hon bidade sin tid som jumbo och över upploppet sänkte alla efter en virvlande avslutning. Två klassiska segrar som satte avtryck i svensk travsport och minnen för livet. Årets Bragd på Gävletravet 2019 tilldelas Activated.”

 • Årets tvååriga varmblod: Sayonara
 • Årets treåriga kallblod: Bäcklös Uriel
 • Årets treåriga varmblod: Criterion
 • Årets fyraåriga kallblod: Dånpilen
 • Årets fyraåriga varmblod: Activated
 • Årets äldre kallblod: Gullkongen
 • Årets äldre varmblod: Melizza
 • Årets sto: Activated
 • Årets montéhäst: Tobacco
 • Årets montéryttare: Emilia Leo
 • Årets amatör: Nicklas Blom
 • Sven-Erik Landins lärlingspris: Emilia Leo
 • Årets ponny, kategori A: Wolfie  
 • Årets ponny, kategori B: Ekslätts Purelove
 • Årets ponnykörsven, kategori A: Johanna Bergström
 • Årets ponnykörsven, kategori B: Ida Strömbäck  
 • Årets hästskötare: Ingvar Olsson

Motivering:
“Lika självklart som att han äter pannkakor varje torsdag, lika självklart är det att han är uppe tidigt i stallet och mockar och ser till att hästarna mår bra. 1936 började han arbeta som hästskötare när hans far skaffade travhäst och sedan dess har han hållit igång, vardagar som helger. Han slutade tvåa i sin kuskdebut 1943, trots att han aldrig hade kört på en travbana tidigare. Som nybliven 100-åring är han still going strong som Sveriges äldsta hästskötare hemma på gården hos sin son Bill och hans fru Eva Ingvarsson. Årets Hästskötare på Gävletravet 2019 tilldelas Ingvar Olsson.”

 • Årets hästskötare:  Vendela Westerlund

Motivering:
"Med en stark beslutsamhet finns alla möjligheter att komma långt inom travsporten och stark beslutsamhet i kombination med ett brinnande intresse för hästar har hon redan visat. Med en unik känsla för sina passhästar får de kärlek i massor och blir glada och harmoniska i hennes sällskap. Hon är en stor del i Lövdala Gårds fina framgångar ute på travbanorna. Årets Hästskötare på Gävletravet 2019 tilldelas Vendela Westerlund!"

 • Årets hästägare: Brisgå, Rosersberg

Motivering:
"Det är inte resultaten på tävlingsbanan som är det viktigaste utan det är kärleken till hästarna som gör att man år efter år fortsätter att satsa på travsporten. Oavsett om det handlar om träning eller tävling är de på plats i ur och skur och följer sina adepter. De är alltid lika glada och sprider sin glädje till hästarna och teamet i stallet. De är värdiga ambassadörer för vår kära travsport. Årets Hästägare på Gävletravet 2019 tilldelas Brisgå, Rosersberg."

 • Årets uppfödarbragd: Kristin Persson och Nicklas Blom

Motivering:
"Med ett relativt smalt material har de satsat målmedvetet och haft en plan för sin uppfödning. 2019 slog den stora drömmen in när hela familjen fick uppleva något helt fantastiskt när Bäcklös Uriel vann Svenskt Kallblodskriterieum och för evigt skrev in sig i svensk travhistoria. Moderslinjen till vinnaren är i allra högsta grad en egen produkt sedan flera generationer tillbaka och Bäcklös Uriel blev dessutom godkänd som avelshingst vid avelsvärderingen under hösten. Årets Uppfödarbragd på Gävletravet 2019 tilldelas Kristin Persson och Nicklas Blom."

 • Årets funktionär: Anette Swanberg

Motivering:
"Arbetsuppgiften sköts väldigt noggrant för att den viktiga logistiken ska fungera för våra aktiva på tävlingsdagarna. Med en lojal och positiv inställning till sin arbetsuppgift får våra gäster den bästa servicen när de kommer till Gävletravet. Hon är hjälpsam, hon är glad, hon är otroligt tillmötesgående, en viktig kugge för att våra tävlingsdagar ska fungera. Hon är ”the Queen of boxlistor”! Årets Funktionär på Gävletravet 2019 tilldelas Anette Swanberg."

 • Årets överraskning: Chamille

Motivering:
“Det var inte många som trodde på stoet när hon åkte ut på tävlingsbanan för ännu ett lopp den här septembertisdagen. Efter att som vanligt värmt upp och myst i stallet med sin tränare och ägare, så var det då dags för något helt nytt i karriären. Efter en smygresa på innerspår och lucka i sista sväng bet det bra över upploppet där hon var tuffast och passerade mållinjen som vinnare för första gången någonsin i karriärens 103:e start. Allt slit och kärlek till hästen hade gett resultat och den kvällen kom det många glädjetårar i Ingela Nordgren och Jan Petterssons hus i Storvik. Årets Överraskning på Gävletravet 2019 tilldelas Chamille.”

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.