Så var Gentlemannadagen 2025
MALMÖ. Tivoli, artistuppträdanden, sötsaker, ponnyridning – och travtävlingar i ”bakgrunden”.
Tusentals familjer besökte Jägersros gentlemannadag på Kristi himmelfärdsdagen.
En klockren plattform för rekrytering? Nja, menar travskolans chef.
– De senaste två åren har vi haft jättesvårt att rekrytera barn till verksamheten, säger Anna Rogell.
På en bänk längs med upploppsrakan sitter malmöiten Linda Nilsson tillsammans med sitt barnbarn Victor. Hon om någon vet vad Gentlemannadagen är för koncept.
År 1972 beslutades det att Skånska Travamatörklubben skulle ta ansvar för en egen tävlingsdag på Jägersro och så föddes Gentlemannadagen.
– Mina föräldrar tog med mig hit, sedan var det jag som tog med mina barn och nu går jag med barnbarnen, säger Linda.
– Så för min del har jag varit här i 30-40 år.
Travet som sådant är inte den stora lockelsen även om hon historiskt har deltagit i ATG:s pooler.
– Pappa var intresserad och vi spelade ihop lite grand men efter att han gick bort för tre år sedan så har jag tappat det. Någon enstaka Harry Boy eller så, bara. Men hit går vi den här dagen och även när det är djurens dag.
Framme vid staketet står fyraårige Casper som med stor inlevelse berättar att han ska fylla fem år. Familjen har åkt från Hörby för att uppleva evenemanget. Pappa Fredrik Karlsson blir osäker när han får frågan om vad ATG är för något.
– Inte riktigt. Vi är mest här för Dolly Style, säger han.
Popgruppen bildades 2014 är omåttligt populär hos barn som närmar sig tvåsiffrigt. Møllers tivoli, artisten Pidde P och alla sötsaker får stå tillbaka, tjejgruppen är det stora dragplåstret och en bidragande anledning till att dagen, för första gången i historien, kostar att besöka.
– Dolly Style har ett gäng uppträdanden här nere i Skåne och jag tror inte att vi hittat något där en barnbiljett legat under 250 kronor. Vi har valt att ta 75 kronor per vuxen, allt blir dyrare och rent ekomomiskt klarar vi inte av att ha allt gratis även om vi har våra sponsorer, säger marknadschefen Birthe Perlby.
Coop är – som tidigare – huvudsponsor, nya för i år är bland annat Hedin Bil och Eko Stormarknad. En annan nymodighet, för evenemanget och snudd på för Jägersro är väskförbud.
– Vi hade premiär för det i våras men jag skulle säga att det fungerar bra. Folk är vana vid det och vi har varit noggranna med att flagga kring vad det är som gäller.
“För många barn såg inte tillräckligt bra”
I deras insamling av feedback efter fjolårets gentlemannadag var det en sak som stack ut: placeringen av scenen.
– Alldeles för många barn såg inte tillräckligt bra. Därför stämde vi av med aktiva och fick okej att ställa upp scenen på galoppbanan. På så sätt fick vi en naturlig läktare.
Förbättringen är påtaglig, nu behöver inte var och varannan knatte hoppa upp på mammas eller pappas axlar och dessutom hamnar racen i ett helt annat blickfång.
– Vår lilla förhoppning är att om var tionde förälder blir lite travintresserad genom besöket här så blir det ganska många på sista raden.
Tveksam rekryteringseffekt
Ja, det är svårt att kalla det här konceptet för något annat än lyckat. Men vilken rekryteringseffekt har det egentligen? Anna Rogell är ansvarig för banans travskola och kallar det för den mest intensiva dagen på året och det borde rimligen innebära utmärkta möjligheter till att locka till sig fler elever. Riktigt så enkelt är det inte, enligt henne.
– Den målgruppen vi har här i dag – småbarn och småbarnsföräldrar – är inte vår största målgrupp i travskolan. Vi har mer vuxna och ungdomar från sju år och uppåt men marknadsföringsmässigt är det här en viktig dag så klart.
Ponnyridningen har väl syftet att rekrytera?
– Ja, så klart, men det här är inte den dagen vi rekryterar nya om man ska vara lite krass. Våra stora rekryteringsdagar är när vi har kampanjkurser och dagläger. När personer kommer hit för vår aktivitet och den inte bara är en del i det stora hela är det stora är det bättre.
Svårt att locka barn
Under fjolåret ökade Jägersros travskola sin kvantitet med åtta procent vilket var i nivå med rikssnittet. Överlag har travskolorna haft en tillväxt de senaste åren. Däremot verkar det finnas stora förbättringsmöjligheter.
– Nu, de senaste två åren, har vi jättesvårt med att rekrytera barn. Vi har fler vuxna än barn i verksamheten. Barn är intresserade av att vara här på själva aktiviteten men det spinner inte vidare så att man tycker att det är det roligaste att vara på.
Det står sig inte i konkurrensen alltså?
– Nej, jag tycker inte att vi gör det. Vi har några få knattekurser för barn från fyra till sju år och även om såväl barn som föräldrar har en positiv upplevelse så är det svårt att behålla dem. Vi följer upp alla som är här och frågar om skälet till att barn slutar och det är ofta fotboll eller något annat som konkurrerar ut oss. Jag pratade nyligen med Sanna (Langmarker, Åbys travskola, reds. anm.) som delade den bilden – även där är det få barn.
Arbetet under den här dagen har dock förfinats undan för undan för att väcka ett intresse.
– Nu har vi ett flöde runt hela banan med aktiviteter vilket gör att besökarna stannar till och tittar på vad som händer. Vi hoppas så klart att hitta nya personer även i dag.
En nackdel, som hon upplever, är hur inarbetat just ordet ”ridning” är.
– Dels vill majoriteten rida, dels vet alla vad det är så även om vi träffar barn i skolmiljö och liknande berättas det för föräldrarna att det har varit ridning – för man vet vad det är. Vi har provat att låta barn testa på att köra häst den här dagen och kanske får vi börja med det igen.
Utanför stallbacken syns inga travtränare till – jo, Roger Malmqvist är undantaget men då i egenskap av pappa och inte företagare. Joakim Lövgren resonerar om potentialen i att möta besökarna i större utsträckning en sådan här dag:
– Faktiskt första gången jag hört idén, en bra idé. Amatörerna har adopterat den här dagen men jag tror inte att det är något hinder att vi som travtränare samarbetar. Samtidigt ska man vara ödmjuk – många är här för att se Dolly Style. Men det är bra att personer har besökt anläggningen om man i framtiden får en fråga om att deläga en häst eller spela på V75, säger han.
Är målgruppen den rätta för er?
– Det är kanske inte dagen då vi tränare får in en ny häst i träning men det här är en bra sätt att visa att det inte bara är Malmö FF och MIF Redhawks som finns här – vi har en hästkapplöpningsbana här också.
Han gillade att scenen var placerad på galoppbanan i år.
– Jag var med i lopp ett när Pidde P precis hade gått av scenen och då stod alla kvar och såg loppet. Förmodligen var det första gången som många av dem såg ett travlopp.
Fortfarande en tröskel?
Vd Jörgen Nilsson uttrycker att det här, i första hand, inte är en tydlig rekryteringsdag.
– Syftet är att göra Jägersro mer öppet, att vara tillgängliga. Fortfarande är det så att folk tycker att det är lite ”svårt” att gå på trav. Med den här familjedagen vill vi visa upp vår anläggning och att besökarna ska ha en riktigt trevlig dag, säger Nilsson.
I fjol kom det 6.952 personer, en siffra som överträffades i år. 7.173 personer noterades för ett besök och det trots att Malmö FF spelade cupfinal under eftermiddagen på hemmaplan.
– En jäkla otur med den krocken, säger Lövgren.
“Var lite rädd”
Marknadschef Birthe Perlby:
– En jättelyckad dag. Jag var lite rädd, fotbollsfantast som jag är, att Malmö-matchen skulle påverka oss en hel del. Men jag tror inte riktigt att det är samma målgrupp. Här är det barnfamiljer och då har man inte råd att gå på fotboll – det blir för dyrt om hela familjen ska dit.
Tillbaka på bänken och veteranen Linda Nilsson. Medan nästan alla andra barn följer Dolly Style-uppträdandet sitter hennes barnbarn Victor och blickar ut över travbanan.
– Han gillar att titta på hästarna och när vi var borta vid ponnyerna frågade han efter ”dom stora hästarna”.
Kanske är Victor en som fattar tycke för sporten – tack vare Gentlemannadagen?
Läs också
Ämnen i artikeln
Taggar i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.