Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Elitloppsvinnaren Torvald Palema blir 20 år

Foto: PRIVAT
Torvald Palema fyller 20 år i dag, onsdag. Foto: PRIVAT

Det är inte bara människor som fyller år. Även travhästar har sina födelsedagar.
I dag säger Travronden grattis till Torvald Palema som fyller jämnt.

Publicerad:

Elitloppsvinnaren från 2009 mår prima där han går ute i sin hage strax utanför Sjöbo i Skåne. Där växer nu friskt, smaskigt grönt gräs av högsta kvalitet. Torvald Palema älskar gräs och hö i alla dess former. Äpplen och andra frukter är inget för honom. Ibland tar han en tugga för att göra matte nöjd, men spottar snabbt ut frukten. Möjligen går det ner någon morot ibland.

Men just nu står årets första gräs högst upp på Torvald Palemas favoritmeny. Mellan tuggorna spanar han ibland ut på de andra hästarna som springer omkring i grannhagen. Som det anstår gårdens kung har han i stället den största hagen på gården – alldeles för sig själv.  

”Spring ni. Det gjorde jag i nio år på travbanorna. Nu är det sköna pensionärslivet som gäller”.

– Torvald mår jättebra. En del av musklerna har förstås försvunnit, framför allt bak, på hans tidigare stora rumpa. Men veterinären kollade igenom honom för någon vecka sedan och tyckte att han var väldigt fin, rund och välmående, säger ägarinnan Marie Folgård Gullstrand.

Det är Marie som sköter om elitloppsvinnaren tillsammans med maken Richard. Det har hon gjort sedan föräldrarna Jan och Gertie Folgård sålde sin gård utanför Svedala. Stallnamnet har varit ”Dream Team” men sedan några år tillbaka är det Folgård Gullstrand som står som ägare av landets fjärde vinstrikaste travhäst.

– Pappa blev lite sjuk och var tvungen att sälja gården för några år sedan. Det blev för mycket jobb. Men pappa och mamma brukar komma förbi och hälsa på Torvald, det gillar han, berättar Marie.

Foto: TR BILD
Torvald Palema vinner Elitloppet tillsammans med Åke Svanstedt. Foto: TR BILD

Torvald Palema köptes på kriterieauktionen 2002 för 285 000 kronor av Jan Folgård. Hästen sattes i träning hos Joakim Lövgren på Jägersro och visade omgående stor talang. Han vann 19 gånger under de första fyra åren, men de stora segrarna kom inte. Folgård bestämde sig för att byta tränare: från Lövgren till Åke Svanstedt som hade flyttat från Bergsåker till Axevalla och Bjertorp.

– Joakim gjorde det jättebra men det var hos Åke som hästen utvecklades till en världsstjärna. Vi är oerhört tacksamma för det fantastiska arbete som Åke och hans personal (hästskötarna Martina Johansson/Sandra Lundgren reds anm.) gjorde under de fem åren, säger Marie Folgård Gullstrand.

Marie var på plats när Torvald Palema vann Hugo Åbergs på Jägersro 2009.

– En fantastisk kväll på ”himmabanan” Jägersro. Men Elitloppet är ändå det största. Då stod jag vid en fotbollsplan i Helsingborg och tittade på när ett av mina barn spelade match. Jag fick loppet i direktreferat i mobiltelefonen och det var enormt.

Efter sitt fantastiska år 2009 blev Torvald Palema vald till årets häst i Sverige. En stor titel som familjen värderar högt.

– Torvald Palema är en otroligt fin häst, väldigt klok, en häst som man verkligen tyckte om att träna och tävla med. Han hade en enorm speed och det var inte många som kunde hänga med honom över ett upplopp. Han var också mentalt mycket stark. När vi körde ut till träningsbanan på Bjertorp passerade man en hage med en hingst som alltid ville visa upp sig och berätta att det var han som var kung, han gapade och skrek varje gång och slog mot staketet. Men när man kom förbi med Torvald stod den andre hingsten mitt i hagen, snäll och tyst som ett lamm. Han förstod att det var Torvald som bestämde. Elitloppet är förstås den största segern men vi hade fem fina år tillsammans. Roligt att höra att han mår bra och jag får skicka ett grattis på födelsedagen till Torvald via Travronden, säger Åke Svanstedt från USA.

Fotnot: Torvald Palema ligger fyra i listan över landets vinstrikaste hästar efter Victory Tilly (37 705 278 kr), Commander Crowe (34 345 097 kr) och Gidde Palema (27 080 322 kr).

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Jan och Gertie Folgård tillsammans med Åke Svanstedt och uppfödare Karl-Erik Bender. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.