Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Olle Elfstrand fyller 80 år: "Har lite svårt att sko"

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Olle Elfstrand, här tillsammans med Veijo Heiskanen. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Olle Elfstrand är en av svensk travsports mest hängivna personer.
Han har varit aktiv under åtta (!) årtionden. Lördagen den 27 februari fyllde han 80 år.
– Men jag åkte nyligen på en jäkla smäll och har lite svårt att sko, säger han.

Publicerad:

Olle Elfstrand började sin bana i travets värld i tonåren hos Uno Swed och tog ut sin proffslicens redan som 23-åring och är starkt förknippad med hästen Lyon som blev Sveriges första miljonär.
– Det var otroligt, men det var en jättebra häst så jag kan inte ta åt mig hela äran, säger han.

Evighetsmaskinen Elfstrand

80-årsdagen innebär att han är född 1941 och har varit travet trogen sedan 50-talet. Han har således varit aktiv under åtta årtionden: 50-, 60-, 70-, 80-, 90-, 00-, 10-, och 20-talet. I Travrondens vinternummer 2019 berättade han om morgonövningar han gör för att hålla sig pigg.

– Jodå, jag har gjort dem i dag också, något jag gjort länge. Jag har tipsat Peter Untersteiner om övningarna och han har börjat med övningar också.

• Är det därför du känns så ung trots åldern?

– Haha, det vet jag inte. Jag har mina krämpor också och känner mig inte helt hundra för dagen. För två månader sedan åkte jag på en jäkla smäll, jag fick en tackling av en häst och for i backen och vänster axel hoppade ur led. Jag har dock repat mig bra och kan köra häst men har lite svårt att sko. 

“Varför håller jag på så här?”

De flesta 80-åringar har nog svårt att sko skulle jag tro…

– Jo, mhm, jag är lite förvånad själv. 80 år och fan, varför håller jag på så här? Men jag mår ju bra så jag fortsätter, hur länge till vet jag inte. I sommar ska jag flytta till Kvänum och kanske blir det Mimmi (dottern, reds. anm.) som tar över hästarna och jag hjälper till lite då, vi får se. Jag kan inte hålla på i evigheter, det måste stoppa någon gång. 

Över 2 000 tränarsegrar har det blivit under årens lopp och för stunden har Åbyproffset tre hästar på sin träningslista: Domingo Frei, Dalforno och Milos Ganador.

Sorg efter hustruns bortgång

Inför sin födelsedag klargjorde han på Facebook att uppvaktning undanbedes och att han kommer att gömma sig.

– Ja, det stämmer. Jag vill inte ha en massa folk här. Min hustru Viveka gick bort för en månad sedan så det är lite jobbigt, då vill jag inte behöva serva en massa. Hon åkte på en hjärtsmäll och det var plötsligt. 15 år yngre än jag…

Karriärens höjdpunkt: Succéåret 1987

• Vad i din karriär är du mest stolt över?

– Första året i Milano hos Stall Biasuzzi. Jag kom ned dit vid midsommar 1986 och då hade stallet fem-sex hästar som startade. När 1987 summerades hade vi vunnit 240 lopp till stallet, fått ihop en jäkla massa starthästar och det var inga kanonstammar. Det resultatet är jag väldigt stolt över.

• Stort grattis på 80-årsdagen!

– Tack!

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.