Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Travronden fyller 90 år

Foto: TR BILD
Foto: TR BILD

”Det har funnits travtidningar förut – det finns alltjämt. Men vi våga dock tro, att TRAVRONDEN har sin absolut givna plats att fylla. – Såsom den allsidiga, aktuella, sakliga och levnadsglada svenska travtidningen. … ”Travronden nummer 1 – 1932.

Publicerad:

När Travronden grundades 1932 sköttes den mesta travrapporteringen i de stora morgontidningarna. Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet var som i dag störst. Lokaltidningarna ute i landet hade en omfattande rapportering och när det gäller Solvalla var Stockholmstidningen den stora.

Grundare, redaktör och ansvarig utgivare var Sten Sandberg som under signaturen Sannlunn främst kom att behandla frågor relaterade till svensk travsport och bevakning av Solvalla. 

Skribenten Sannlunn kom närmast från Stockholm Dagblad där han bland annat ansvarade för kolumnen Från Stallkurvan. Utan ett öre på fickan men med hjälp av en bekant med känningar på ett tryckeri kunde han starta tidningen.

Foto: P&R AB
Sten ”Sannlunn” Sandberg, här 1984 på Solvalla, grundade Travronden 1932. Vännen och kollegan Bo ”Red Mile” Fransson beskrev Sannlunn som “Stockholms siste flanör… en bonviveur om man så vill men framför allt en gentleman i detta ordets allra djupaste betydelse." Foto: P&R AB

Sandberg var tämligen ensam skribent under de första året, med kontinuerliga rapporter från Jägersro, Bergsåker, Charlottenlund och galoppsporten.

Travrondens första expedition låg mitt i Stockholm och på David Bagares gata 5, inte långt ifrån där Palmemördaren 53 år senare sägs ha försvunnit, eller där den legendariska nattklubben After Dark en gång i tiden huserade.

– Och till att börja med var vi portförbjudna inne på Solvallas område. Där fanns det konkurrenter som hade ensamrätt. Sade Sannlunn i en intervju med Travronden 1981.

FAKTA

Sten ”Sannlunn” Sandberg (1903–1997)

Travrondens grundare och förste chefredaktör var känd som en rakryggad journalist och startade tidningen med två tomma fickor men med känningar i tryckeribranschen. 

Under de första åren var ekonomin knaper och flera gånger tänkte Sannlunn lägga ned, men övertalades att vara kvar. Under krigsåren var Sannlunn beredskapsinkallad vid ett tiotal tillfällen och då skötte hustrun Eva, journalist och konstnär, ruljangsen med hjälp signaturen ”Esse” – Solvallas sekreterare Stig Eriksson. 

Sannlunn var känd som en gamäng i Stockholms festkretsar, men också en hejare i sulkyn. Bland annat som amatörkusk och han vann det allra första pressloppet – ett riktigt lopp med journalister som kuskar – som kördes på Solvalla bakom det legendariska kallblodet Hjördis.

Med sina internationella kontakter i främst Frankrike och Italien var Sannlunn viktig under de första elitloppen när det gällde att locka utländska gäster den långa resan till Solvalla. När Piteåsonen, vars hästintresse en fötts bakom de norrländska plogarna hemma hos sin far jägmästaren, sålt sitt livsverk 1962 flyttade han tillsammans med hustrun Eva till italienska Rapallo strax söder om Genua. 

Sista tiden levde den glade gamängen i sin lägenhet på Drottninggatan, inte långt från platsen där Travronden 1932 hade sin första expedition.

Året därpå döptes publikationen om till Trav & Galoppronden. Fler signaturer började bidra och blev bekanta som Sven ”Ruter” Tisell, Rune “Ran” Ahlqvist, Janne ”Jac” Carlqvist och så småningom Olof ”Cim” Carlbom. Cim stod för Carlbom i Mölndal, och han kom att köpa Trav & Galoppronden av grundare Sannlunn 1962. 

Vid den tiden bestod redaktionen av åtta anställda och 1963 började Bo ”Red Mile” Fransson – tidningens genom tiderna mest tongivande penna och tillika chefredaktör och ledarskribent i över två decennier.

FAKTA

Bo ”Red Mile” Fransson (1933–2014)

Få, om ens någon kan mäta sig med signaturen ”Red Mile”. Bo Fransson var en ordens mästare i sin rätta bemärkelse och hans sätt att uttrycka saker och ting var oefterhärmligt. 

Red Mile föddes när Travronden bara hade ett år på nacken. Trettio år senare skulle han bli en del av tidningens historia, när han valde bort en lovande karriär som jurist för att stället fatta pennan på heltid för Trav och Galoppronden, även om karriären smygstartat hos konkurrenten Sulky & Sadel.

Red Mile drog sig inte för att med perfektionism och träffsäkerhet kommentera saker utanför travets värld, vilket gjorde att han lockade många icke-travintresserade till läsning.

Red Mile spelade en viktig roll vid tillkomsten och starten av V65 år 1974. Han tog tydlig ställning för ett landsomfattande tävlingssystem i stället för motförslaget med Solvallas V5:a.

Han engagerade sig med tyngd för landets uppfödare och var en drivkraft till att uppfödarpremier höjdes till tio procent. Han skrev flera böcker, gjorde radioinslag och var Radiosportens travexpert under många år.

”Stilistiskt hade Bo Fransson få övermän inom sitt gebit och hans personliga sätt att uttrycka sig gjorde honom banbrytande på flera olika sätt. Han kunde som ingen annan fånga sin läsekrets och han lämnade sällan någon oberörd.” Skrev Travrondens chefredaktör Claes Freidenvall när Red Mile gått bort under nyårsnatten 2014"

Genom åren har Travronden haft flera tongivande samarbeten där lärlingsserien Travrondens Guldklocka genomförts sedan 1957. Med åren växte tidningen, upplagorna och räckvidden. Som mest publicerades två upplagor i veckan. Från 1997 finns Travronden även på nätet och är Sveriges största travsajt.

”Prenumerationsavgiften på TRAVRONDEN för helt år blir tolv kronor, lösnummerpriset 50 öre. Den som vill försäkra sig om årets minst 10 nummer plus ståtligt Julnummer kan göra det för tre kronor. Travronden har börjat. ” Ur Travronden nummer 1 – 1932

/ RYTTMÄSTAR’N

FAKTA

Travrondens ansvariga utgivare från starten till i dag

  • Sten “Sannlund” Sandberg – 1932-1961
  • Olof "Cim" Carlbom – 1961-1973
  • Bo “Red Mile” Fransson – 1973-1989
  • Anders Jonsson – 1989-2012
  • Magnus Lindgren – 2012
  • Ola Lernå – 2012-2016
  • Joakim Svensson – 2016-

DAGENS REPORTRAR – OM DU SKREV UNDER SIGNATUR, VILKEN SKULLE DU ANVÄNDA?

  • Lars-Johan Holm: Bombi Boy – så klart!
  • Dennis Engelbo: Qui Que. Ett litet franskt inslag.
  • Rickard Hansson: The Shark. Men jag ogillade de där signaturerna när de fanns, sjukt att man kunde gömma sig bakom dem.
ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.