Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

AnnaMaria Öberg: "Det här var den värsta dagen i mitt liv"

Foto: TOM JÖNEHAG/TR Bild
Månprinsen A.M., Gunnar Melander och AnnaMaria Öberg. Foto: TOM JÖNEHAG/TR Bild

I torsdags följde ägaren AnnaMaria Öberg med sin Månprinsen A.M. till veterinären. Hon åkte hem utan sin kompis.
– Jag hade lovat Prinsen att jag skulle vara med honom så länge han fanns. Det höll jag, säger AnnaMaria samtidigt som hon kämpar mot tårarna.

Publicerad:

Då Travronden under lördagen pratade med Gunnar Melander så orkade han inte prata om Månprinsen A.M.s död.

– Det är för jobbigt. Jag klarar det inte just nu. Jag tror att AnnaMaria kanske orkar, säger Gunnar och lämnar över telefonen till sin sambo.

Det var i går som nyheten om Månprinsens död chockade hela Travsverige. Han avlivades i torsdags och kretsen runt hästen ville sörja sin häst i fred under julhelgen innan man berättade.

Men då det i går kom upp på Svensk Travsports hemsida att Månprinsen var död gick det inte att hålla hemligt.

– Det är förstås oerhört jobbigt just nu för oss. Prinsen var ju så mycket mer än en häst för Gunnar och mig. Han var ju en familjemedlem. Jag kan säga att torsdagen var den värsta dagen i mitt liv, säger AnnaMaria lågmält.

Anledningen till att man tog beslutet var att Månprinsen blev elak mot både hästar och människor. Till slut fann Gunnar och AnnaMaria inget annat val.

– Det började lite för 1,5 år sedan. Prinsen som alltid varit som en liten skål med kärlek och alltid så snäll fick ibland svarta droppar av ilska och frustration. Vi gjorde allt för att få honom gladare. Bytte foder, ändrade träning, flyttade på honom. Vi gjorde allt, men det blev bara värre och värre.

De senaste veckorna har AnnaMaria och Gunnar känt alltmer att det inte kommer att gå att ha honom kvar.

– Han gjorde utfall mot Tusse som är hans kompis. Han har ju alltid älskat honom. Sedan gav han sig på Gunnar och sedan gav han sig på även mig. Då kände vi att det inte längre skulle gå. Han var förändrad i blicken. Det var som att en demon hade tagit sig in i Prinsens kropp. Det är möjligt att han kanske fått en hjärntumör. Jag vet inte. Men vi kunde ju se med all tydlighet att han inte mådde bra och det blev som sagt bara värre och värre, säger AnnaMaria.

I torsdags följde AnnaMaria med sin bästa kompis till den sista vilan.

– Ja…vad ska jag säga. Tårarna tar aldrig slut. Det kommer att ta lång tid att bearbeta det här. Men samtidigt så känner jag en så oerhörd tacksamhet att jag fick ha en sådan här häst.

Ibland kan hon inte riktigt förstå hur mycket hon har upplevt med Månprinsen.

– Det är ju som en saga. Jag kommer ihåg när vi tog derbysegern och sedan slog Hallsta Lotus i Sven O Perssons Minne och det blev ett tronskifte. Sedan har det ju blivit en mängd stora segrar med bland annat SM-segrar, Alm Svartens Äreslöp och såklart duellen mot Lannem Silje. Men det största för mig var segern i Jacob Mayer på Bjerke. Det loppet hade jag drömt om så länge.

Nu får AnnaMaria Öberg glädjas åt alla “småprinsar” som springer omkring på våra travbanor.

– Månprinsen lever kvar i dem och vi har ju Månlykke A.M. i stallet som var visat sig oerhört bra. Men man tar ju inte bara över efter en sådan häst som Månprinsen. Han var något alldeles extra.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.