Sveriges ledande travtidning
ANNONS

De närmsta sörjer Ready Cash: "En familjemedlem"

Foto: MIA TÖRNBERG/ TR BILD
Constanza Flores skötte Ready Cash hos Philippe Allaire. Foto: MIA TÖRNBERG/ TR BILD

Ready Cash var ett kraftpaket som tog sig an världen med storm.
Han var kejsaren som fick Philippe Allaire att bygga ett eget palats åt honom och hästen som tog med sina närmaste på en livsomvälvande resa.
– Han har varit en källa till lycka, och vi har varit så stolta, det har varit en dröm, skriver delägaren Kevin Tebirent till Travronden.

Publicerad:

Under tisdagsmorgonen kom nyheten som skakade hela travvärlden. 

Stuteri Haras de Bouttemont, som drivs av Gitte och Philippe Allaire, meddelade på Twitter att deras stora stjärnhäst, Ready Cash, drabbats av kolik. Trots alla tänkbara åtgärder gick det inte att rädda hingsten som tvingades somna in 18 år gammal. 

På svensk mark är Ready Cash kanske mest känd som tävlingshäst efter duellerna med Maharajah i Prix d’Amérique. Därtill har hans avtryck om avelshingst varit enormt. Inte minst har han lämnat Bold Eagle, Readly Express och Face Time Bourbon som alla vunnit Prix d’Amérique, loppet som han själv tog hem två gånger (2011 och 2012). 

Umeåtjejen Constanza Flores tog hand om Ready Cash under hans tidiga år som unghäst hos tränaren tillika delägaren Philippe Allaire. Det var hennes sambo, Jonathan Carré, som gav henne beskedet om Ready Cash bortgång. 

– Det är jättetragiskt. Det är svårt att förklara. I mina ögon är det världens bästa häst när det kommer till det mesta. Absolut att det finns många andra bra hästar men i mina ögon var han den bästa. 

Foto: MIA TÖRNBERG/ TR BILD
Constanza Flores tillsammans med Ready Cash. Foto: MIA TÖRNBERG/ TR BILD

I början av karriären stod Ready Cash uppstallad på travmeckat Grosbois, men det var inte optimalt för en häst med hans energidepåer. Trots att han kördes varje dag, och alltid i rygg på andra hästar, krävde han mer stimulans. 

När hästen började betäcka reste de därför till gårdar ute på landet. Där kunde han både köras och få mycket tid utomhus och hans ständiga följeslagare var Constanza Flores. 

– Jag bodde typ i en resväska, åkte fram och tillbaka. Det var bara att gilla läget. Jag åkte med honom vart han än skulle. Det var bara att hoppa in i hästbussen och ta med sig kläder.

Ready Cashs överskottsenergi ledde till att Philippe Allaire byggde en egen gård för att kunna ha honom någonstans där det fanns möjlighet till mer tid i hagen. 

Men det tog några år innan den gick att bedriva träningsverksamhet på. Det var i samma veva som ägarkretsen, inklusive Allaire, beslutade sig för att flytta den då femårige Ready Cash till Thierry Duvaldestin som han vann Prix d’Amérique för året därpå.

– Vi hade bara Grosbois och eftersom det inte är så mycket hagtid där borta fick man köra honom så extremt mycket. Han behövde gå i hagen. När han kom till Duvaldestin gick han ute på nätterna. Då hade han sin hage med eget hus. Det var så vi gjorde även när han betäckte. Han gick ute på nätterna för att bli av med så mycket energi som möjligt. 

Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Ready Cash stormar mot seger i Prix d'Amérique. Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD

Ready Cash var aktiv i hela sitt liv, förklarar Constanza Flores. 

– Han kördes varje dag, och de gjorde det än i dag för att hålla honom i form. 

– Att han skulle behöva gå bort så ung. Han var inte så gammal. Jag förstår de som går bort för att de håller på att bli gamla och att man måste ta bort dem för att de inte äter något mer men han var fullt frisk. Det är väldigt synd. 

Ready Cash föddes upp av Pierre Tebirent, en man som bedrev en mindre verksamhet. Constanza Flores berättar att familjerna Tebirent och Allaire alltid varit nära och innan Ready Cash fanns det ett samarbete sedan långt tillbaka. 

– Han (Pierre) är väldigt trevlig. Man har inte sett till honom så mycket. Han har alltid varit den som stått vid sidan av, men han har alltid varit med. Det är hans son Kevin som har tagit över uppfödningen nu. 

När Travronden når Kevin Tebirent svarar han gärna på frågor om Ready Cash. Han förklarar i ett textmeddelande att det är med en tung känsla som de tar sig an förlusten av den fyrbenta stjärnan. 

“Det är en väldigt svår dag för oss, det var oväntat både för mig och teamet runt hästen eftersom att han alltid har varit i toppform utan några hälsoproblem fram tills nu. Ready Cash var en exceptionell häst, den som alla tränare drömmer om men som de inte ens i sin vildaste fantasi kan tänka sig att komma över. Jag vill verkligen tacka veterinärkliniken Plainfossé i Normandie där doktor Michel och hans team gjorde allt och lite till (för att rädda honom).” 

Foto: MIA TÖRNBERG/TR BILD
Ready Cash hemma på stuteriet. Foto: MIA TÖRNBERG/TR BILD

Vad har Ready Cash betytt för dig och din pappa? 

“Som uppfödare har Ready Cash var en helig graal. Min pappa födde upp honom och var med när han föddes och han visste alltid att den här hästen var något speciellt. Han trodde aldrig att Ready Cash skulle nå sådana nivåer som tävlingshäst, men det visste han däremot att han skulle göra som avelshingst. Min pappa skulle aldrig säga det, men Ready Cash är han mästerverk i termer av stam och genetik”, skriver han och fortsätter: 

Vi har förlorat en familjemedlem

Kevin Tebirent

“För mig som delägare med Philippe Allaire har han varit en källa till lycka, och vi har varit så stolta, det har varit en dröm. Du inser inte där och då vad det är du upplever när du har en sådan häst. Speciellt med den kontexten också”. 

“Familjerna Tebirent och Allaire är nästan som två i en. Vi är så nära. Våra vägar korsades tidigt, både i och utanför hästvärlden. Vi saknar verkligen ord. För oss är det verkligen som att vi har förlorat en familjemedlem. Jag kommer alltid att bära med mig minnena av min häst och tack vare hans galna prestationer som avelshingst kommer han att fortsätta vara med oss. Han kommer alltid att vara en av oss. Ready Cash är min familjs livs häst”, avslutar Kevin Tebirent.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.