Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Diggers Fromheaven död i samband med lopp

Foto: ANDREAS JÖNSSON/TR BILD
Axevalla travbana är återigen i sorg. Diggers Fromheaven (här i andra utvändigt) dog strax efter mål i söndagens inledande lopp. Foto: ANDREAS JÖNSSON/TR BILD

Efter lopp ett på Axevalla denna söndag segnade Diggers Fromheaven ner i stallkurvan.
Hästen konstaterades kort senare död.

Publicerad:

Axevalla travbana och Travsverige i stort har haft sorg i dagarna två. Under gårdagen gick inte outriderhästen Simons liv att rädda efter olycka på banan. Under söndagen kom det som inte får hända, att hända igen.

David Perssons Diggers Fromheaven vann lopp ett, tillika Juniorchans Sulkyfinal – men efter loppet segnade hästen ner i stallkurvan för körande Malte Handfast.

Kort efter händelsen meddelade Axevalla travbana att hästen var död.

– Vi har även i dag drabbats av djup tragedi, i går var det outriderhästen Simon som tyvärr fick lämna oss. I dag har vi fått ytterligare ett dödsfall på en häst. Efter loppet föll Diggers Fromheaven ner i sista kurvan och är död. Vi beklagar naturligtvis djupt det inträffade och tänker på kretsen kring hästen, sade Axevallas speaker Olof Darius.

“Det är tufft just nu”

Tränare David Persson är självklart dämpad efter händelsen.

– Vi vet inte vad som hänt, det får obduceringen visa. Sannolikt är det någonting invärtes som brustit, för det var inte ett livstecken efter att han gått i backen. Veterinären sade efter 15 sekunder att det såg väldigt illa ut, säger David Persson.

Hur hanterar du och stallpersonalen en sådan här grej?

– Det vågar jag faktiskt inte tänka på. Jag har redan brutit ihop ett par gånger. Jag hoppas att jag klarar av det, men skötaren mår väldigt dåligt. Vi har försökt samla oss och gjuta lite mod i oss, men det är tufft just nu. Det är ingenting man önskar någon, usch vad hemskt.

Även kusken, Malte Handfast, var djupt tagen efter incidenten.

– Han klippte i efter mål och sen, ja…det är svårt just nu, säger Malte Handfast.

– När vi kom fram visade hästen reflexer men dessa upphörde snabbt och då kunde vi konstatera att hästen var död. Hästen kördes till djursjukhuset i Skara och i morgon transporteras den till Uppsala för obduktion, säger banveterinären Björn Sandgren.

Som brukligt när en häst dör i samband med tävling kommer hästen att obduceras på Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, i Uppsala.

Diggens Fromheaven blev fem år gammal och kom att tjäna 282.300 kronor under sin karriär.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.