Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Explosive Matter är död

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Explosive Matter har blivit avlivad i Finland. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Efter många turer har avelshingsten Explosive Matter nu avlivats borta i Finland.

Publicerad:

Explosive Matter (född 2006 e. Cantab Hall) var en väldigt bra tävlingshäst i USA som tjänade över 1,5 miljoner dollar. I aveln (debut 2010) blev han också populär och lämnade bland annat Hambletonianvinnaren Pinkman. Hästen köptes i början av 2019 av Hans Nelén (Global Farm) och stallades upp på Stuteri Broline. Där fick han närmare 160 avkommor och i fjol betäcktes 24 svenska ston. Den vinstrikaste svenskfödda avkomman efter Explosive Matter är kriterietvåan Policy Of Truth.

I oktober kom beskedet att Explosive Matter skulle byta Sverige mot Danmark efter det att danska uppfödarföreningen hyrt hingsten för uppstallning på Stuteri Shadow under 2024. Men det blev inget av med detta efter en incidenten under julafton, då hingsthållaren Niels Jörgen Jensen skadades svårt i ena armen efter ett bett från Explosive Matter.

Hästen gick istället vidare till Oskari Mäenpää i Finland, men det blev också sista anhalten. Nu berättar han för bland annat hevosurheilu.fi att Explosive Matter är avlivad. Detta eftersom man inte kunde garantera säkerheten för personalen som skulle hantera honom.

Explosive Matter blev 18 år.

 

 

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.