Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hur minns du Olle Goop?

Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Olle Goop firar sonen Björn Goops seger i Prix d'Amérique med Face Time Bourbon 2020. Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD

Under sin långa karriär skapade han mängder av oförglömliga ögonblick för många. Hur minns du Olle Goop? Vilken tycker du var hans största seger? Och största bidrag? Hör gärna av dig till oss och berätta.

Publicerad:
FAKTA

Mejla ditt minne till oss på redaktionen@travronden.se.

“Olle var en förebild”

Vill uttrycka mitt varmaste deltagande i sorgen efter Olle. Jag minns Olle med värme då han tränade och körde min fars stjärna Limbo till 57 segrar mellan 1968-1974. Olle var verkligen en förebild för oss i familjen med många roliga stunder under åren. Olle tog sig alltid tid med oss barn förutom när han körde bil. Han har säkert rekordet tidsmässigt mellan Rättvik och Solvalla ännu. Mina och våra tankar går till Annika och Björn i deras stora sorg.
Vänligen

Jan-Eric (son till framlidne Bengt "Hajen" Andersson från Rättvik) 

“Oslagbar person och kusk”

Minnet av Olle Goop: Han körde min häst Mosäter några gånger. Olle var en oslagbar person och kusk. Tänker på Olles familj. Hur tungt det måste vara. Men det är ju så: Ju mer man älskat någon, desto större blir sorgen. 

Kjell-Åke Persson

“Känns som jag känt Olle hela mitt liv”

Olle Goop hade inte en aning vem undertecknad är men själv känns det som att jag känt Olle hela mitt liv. Olle tillsammans med Stig H är ju för många de största någonsin. Fick så sent som på långfredagen fick jag en kort pratstund med Olle på Färjestad och han tog sig tid med detta vilket gladde mig enormt. Att Olle nu plötsligt har lämnat oss är både overkligt och tragiskt. Tack Olle för allt du gav travsporten och oss alla supportrar och för att du var den fantastiska människa du var. Vila i frid. 

Hans S. i Arvika

Foto: TR BILD
Lone Kristensen flankerad av Björn och Olle Goop. Foto: TR BILD

"Ett unikt möte"

Sorgligt att Olle inte fick fler år. Vi har följt travet nationellt och internationellt sedan 1970 och har därför alltid känt till de stora svenska namnen, inklusive Olle Goop. 2016, innan Elitloppet, delade vi ut Rosa Hinken-priset tillsammans med danska galadrottningen Lone Kristensen.

Det året gick en Rosa Hink till familjen Goop, och vi var ute på Goops gård torsdagen innan Elitloppet och delade ut priset. Goop-familjen – särskilt Olle – var genuint glada över att få ett danskt pris.

Vi pratade med Olle Goop i ett par timmar och gjorde utifrån det en artikel för danska Væddeløbsbladet. Vi var väldigt tacksamma för den tid Olle Goop tog sig för att prata med oss ​​och berätta sin livshistoria – det var ett unikt möte som ingen av oss någonsin kommer att glömma.

När Lone Kristensen omnämns som "den danska galadrottningen" beror det på att hon är arrangör av Ridsportsgalan i Danmark – ett stort evenemang med fina priser och hyllningar till trav- och galoppidrottare i Danmark.

Rosa Hinken är ett pris med dansk bryggt öl och godis samt ett fint diplom. Det ges till svenskar som har satt en positiv prägel i danska hästkapplöpningsentusiasters hjärtan, och har även tilldelats Daniel Redén, Jörgen Westholm, Per Lennartsson och Berndt Lindstedt.

Med vänliga hälsningar
Kjeld Mikkelsen, ridfotograf
Allan Loft, travsportjournalist

“Genomärlig”

En fantastisk människa som jag upplevt som genomärlig och som alltid visat respekt mot alla.

Olle lämnar ett stort tomrum efter sig i travsporten och i familjen, jag beklagar.

Åke Löfvenius

Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Olle Goop hemma på Lökene gård. Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD

“Han var någonting mer”

En otroligt skicklig kallblodskusk! De bra kuskarna är nästan utan undantag även skickliga kallblodskuskar. Men Olle Goop var någonting mer än det. Kallblod som även tidigare körts av bra kuskar blev nästan alltid ännu bättre när Olle Goop satte sig bakom dem.

Dessutom var han en av de absolut vassaste från springspår.

Mina tankar går till hans familj.

Leif

“Jag har slagits av hans enorma vänlighet”

I slutet av 1980-talet fick jag som då och då inhoppande skribent på Dala-Demokraten i uppdrag att göra en större intervju med Olle Goop inför en kuskmatch eller liknande, i hans namn på Rättvikstravet.

Jag hade förberett mängder av frågor men att på den tiden ringa Olle var – för mig som fullständigt travtokig – vida större än att om jag hade blivit ombedd att ringa Björn Borg eller Ingemar Stenmark.

Jim Frick och Olle var så nära gudar jag som Dala-bördig ateist kunde komma.

Nerverna var verkligen utanpå och jag minns att jag satt i sängen (!) och slog alla siffror utom den sista ett tiotal gånger innan jag tog mod till mig att slå hela numret och låta signalerna gå fram.

Nervositeten visade sig vara helt obefogad då Olle omgående avväpnande konstaterade att ”i Ludvika där du bor, har jag också jobbat. Jag var på ASEA (numera ABB/Hitachi) en kort period och bockade plåt. Men det var inte riktigt min grej”, konstaterade travlegendaren.

Förlösande givetvis, därefter släppte mina anspänningar helt och vårt samtal fortsatte på ett behagligt och avslappnat vis. Olles genuina vänlighet och fina bemötande genomsyrade sedan hela intervjun.

Även vid övriga tillfällen då jag korsat Olles vägar har jag slagits av hans enorma vänlighet och sättet att bemöta mig och mina gelikar, med sitt varma sneda leende.

Jag minns Olle Goop med stor värme och respekt och mina tankar går givetvis till Björn och Annika.

Vila i frid Goopen.

Jan Timo Timonen, travspelare

“Hans utstrålning”

Hans utstrålning och bemötande till folket.
Han var en person som lever kvar i mitt minne.
Stor saknad.

Kerstin Bergström Sundsvall

“I våra hjärtan för evigt”

Vill gärna dela ett udda minne när Olle körde två fantastiska hästar, Uvereds Öfsadröp och den underbara Guy Scoop som tyvärr blev skadad.

Uvered var mycket svårkörd men Olle visste hur man skulle vinna med denna mycket svårkörda häst. Och även med Guy Scoop – underbar travare som skulle blivit en världshäst utan skada – visade Olle hur man får svårare hästar att prestera gott resultat.

Vi alla saknar dig Olle, liksom hela travvärlden.

Vila i frid min fantastiske vän, du finns i våra hjärtan för evigt.

Från oss alla till dig Olle med familj

Foto: Einar Andersson
Olle Goop med sonen Björn och ponny. Foto: Einar Andersson

“Fick mig att känna mig viktig”

När jag som mindre delägare i en travhäst ibland besökt Lökene träffade jag ofta Olle Goop. Hans vänlighet och tillmötesgående fick mig att känna mig som en viktig ägare trots min ringa insats till stallet. Jag visste att han var en stjärna i travhistorien men när vi satt på en bänk och pratade kände jag hur han gärna ville hjälpa mig att förbättra min ringa kunskap om trav. Annika och Björn  ni har förlorat en underbar make och far. Mitt djupa deltagande.

Bo Lundström 

“Går inte att fylla tomrummet”

Det är ju bara att hålla med hela Travsverige, otroligt sorgligt, mycket stor tomhet. Det går INTE att fylla det tomrum han lämnar, han var en stor människa. Vila i frid,

Anders Lindholm, Uppsala 

“Det är sorg i många länder”

Trav i världsklass, det var det när jag jobbade för Tommy Hanné i slutet av 80-talet. Jag minns de otroligt fina tävlingar i hela Sverige: Stig H Johansson, Olle Goop,Torbjörn Jansson, Jim Frick, Hans Owe Sundberg, Karl Gösta Fylking och flera andra.

Olle Goop alltid med ett leende i ansiktet, vilken utstrålning de hade när man mötes på stallbacken. Jag kan berätter att det är sorg i många länder utanför Sverige när Olle Goop lämnade. Han var älskat överallt där han dök upp. Han är en legend för alla som älskar trav. RIP Olle.

Roland Frauenberger

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.