Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Järvsöfaks – ambassadören

Foto: TR BILD
Järvsöfaks i Beridna Högvakten. Foto: TR BILD

Fenomen på tävlingsbanan. Gigant i avelsboxen. Framför allt vann han folkets hjärtan och blev en stor ambassadör.
– Han var större än travsporten själv, mycket större, säger Olof Karlander, tidigare kanslichef i Föreningen och Stiftelsen för den Beridna Högvakten.

Publicerad:

I slutet av augusti 1999 gjorde Järvsöfaks sin första start inom rikstoton, på spelformen V75. Där vann han sitt första SM, vilket skulle bli ytterligare nio. Redan då var han mycket framgångsrik, men det var efter millennieskiftet han skulle få sitt riktigt stora genomslag. Trots hans utstrålning, karisma och stjärnglans var inte alla nöjda med att se honom på V75-kupongen.

– Det hände att vi, på ATG, blev uppringda av spelmänniskor som uttryckte besvikelse över att en så stor favorit fick plats på kupongen, V75 blev i stället V65 tyckte vissa. Men Järvsöfaks var större än spelet, han var på en helt annan nivå, säger Remy Nilson, tidigare vd på ATG. 

Ett par år in på det nya årtusendet gjordes en undersökning i Sverige:

  • Vilka hästnamn känner befolkningen till?

Astrid Lindgrens ”Lilla Gubben” fick flest antal röster, därefter kom Järvsöfaks. På listan var det bara fiktiva bokhjältar samt två riktiga hästar, det var han och det var Legolas. Vi tyckte att det var helt fantastiskt, det var beviset på hur stor han var i folksjälen – när man lyckas ta sig utanför travbubblan.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Järvsöfaks i Beridna Högvakten. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Järvsöfaks brädade CNN-reporter

Ett mycket tydligt erkännande för sin storhet fick Järvsöfaks år 2007 – då han fortfarande tävlade framgångsrikt. 

Jan-Olov Persson hoppade upp på ryggen och tog plats i beridna vaktparaden i Stockholm. 

Anders Abenius, då PR-konsult med uppdrag åt ATG, var även involverad i andra sammanhang.

– Vid tidpunkten satt jag med i Beridna Högvaktens marknadskommitté och hade föreslagit att en CNN-reporter skulle få rida med, just för att skapa global PR kring Stockholm och högvakten, där föddes nog idén att ta in någon ”utifrån”, säger han.

Initiativtagare till att bjuda in just Järvsöfaks stod dock Olof Karlander, dåvarande kanslichef för Beridna Högvakten, för. Efter att ha ”sonderat terrängen” som han själv uttrycker det ställdes frågan till Persson.

– Jan-Olov Persson var väldigt glad för inbjudan och då han gjort militärtjänst på K1 var vaktparaden inte något nytt för honom, han hade tidigare ridit den, säger Karlander.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Järvsöfaks i Beridna Högvakten. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

“Han var unik på ett helt annat sätt”

En inbjudan till vaktparaden är inget som delas ut med vänsterhanden – och egentligen var inte Järvsöfaks kvalificerad för att vara med.

– Under åren 2000-2018 då jag var kanslichef vid Beridna Högvakten och tillsammans med Livgardet bestämt att vi skulle vara mycket selektiva när ryttare och personligheter bjöds in, i princip behövde man ha tagit en medalj i en olympiad för att bli tillfrågad. Järvsöfaks var unik på ett helt annat sätt och vi ville hylla honom, det var inget svårt val.

Hans närvaro var mycket uppskattad.

– Gatorna var fulla av folk och vid slottet på själva vaktavlösningen gick det knappt att ta sig fram, det var Järvsöfaks förtjänst. Han var pampig i kvadrat när han tog emot folkets beundran längs med gatorna.

För PR-konsulten Abenius är minnet starkt från den dagen.

Foto: TR BILD
Järvsöfaks vid Eiffeltornet i Paris. Foto: TR BILD

“Hon var så berörd”

– Jag glömmer aldrig hur en äldre dam sträckte sig fram vid slottet och klappade ”Faksen”, det rann tårar på henne när hon vände sig om. Man fick inte intrycket att hon var en klassisk travanhängare, men hon var så berörd av hans utstrålning. Kaoset på slottet var ungefär som runt en Prix d’Amérique-vinnare, säger han.

Vid den här tidpunkten hade ATG, sedan länge, förstått hans storhet och nyttjade honom friskt som reklampelare för sporten. 

Efter att ha avslutat sin karriär på tävlingsbanan i mellandagarna 2009 sattes en hemlig plan i verket. 

En månad senare var det dags för Hästgalan på Rondo i Göteborg. För tolfte gången fick han pris som Årets kallblod – men framför allt utsågs han till travets hedersambassadör.

Foto: TR BILD
Järvsöfaks på Rondo i samband med Hästgalan 2010. Foto: TR BILD

Klev in på Hästgalan

Åsa Elmroth var konferencier för galan och pratade med Jan-Olov Persson på scenen när hon sade att ”nu är det väl bara en som fattas här, huvudpersonen själv!” och så drogs ett draperi ned och han kom in på golvet bland alla bord, säger Hasse Svennehed, dåvarande PR-chef på ATG.

Just den helgen är ett starkt minne för Svennehed.

– Den inleddes redan på torsdagen då Järvsöfaks ställdes i en box inne i Nordstan. Folk som passerade överraskades med att han stod mitt inne i gallerian. Under fredagen var han på Liseberg för att göra hovavtryck och sedan överraskade han på galan under kvällen. Dagen därpå var det tävlingar på Åbytravet där han förstås dök upp och publiken fick ta idolbilder och dylikt. Samma helg visade TV4 filmen om Järvsöfaks, så det var en oerhört stark helg som gav väldigt mycket PR för travsporten och kallbloden.

Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD
Järvsöfaks egen skylt utanför travbanan Hagmyren i hemkommunen Hudiksvall. Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD

Fick en egen väg

Den tidigare PR-chefen hade också ett finger med i spelet när en skrivelse till kommunstyrelsen i Hudiksvall. Skrivelsen, som bland annat undertecknades av Sleipners ordförande Marita Arvidsson och Stig H Johansson, hade ett tydligt syfte: Järvsöfaks borde hyllas genom att en plats i kommunen ska namnges efter honom.

”Undertecknade föreslår Kommunstyrelsen att namnge en allmän plats i Hudiksvalls kommun till Järvsöfaks ära.

Om Kommunstyrelsen bifaller vårt förslag så kommer detta, sett till Järvsöfaks enorma popularitet, att uppmärksamma Hudiksvall stort över hela Sverige och i övriga nordiska länder. Detta blir också, oss veterligen, första gången i Sverige en travhäst namnges en allmän plats”

Bente Sandström ingick då i kommunstyrelsen.

– Han hade verkligen satt Hudiksvall på kartan och det kändes givet att vi skulle nappa på förslaget, säger hon.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Järvsöfaks gästar Solvalla och publiken strömmar till för att hälsa på den pensionerade kallblodskungen. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Det beslutades att han skulle få en gata uppkallad efter sig.

– Några andra idrottsutövare har kanske fått det på samma vis på några ställen men det är nog inte så vanligt, jag var aldrig med om det någon annanstans.

Hudiksvalls Tidning var mediepartner vid tidpunkten och via tidningen fick invånarna säga sitt.

– Genom en läsartävling röstades det vilken väg det skulle bli. 

Järvsöfaks väg sträcker sig förbi Jan Olov Perssons gård, precis belägen utanför Järvsöfaks sommarhage.

– Det var en fin ceremoni med avtäckning av skylten, säger Sandström.

Foto: null
Charlotte Kalla möter Järvsöfaks.

Mötte Charlotte Kalla

I samma veva, sommaren 2010, var han särskilt populär i hembygden. Bara en dryg vecka efter att vägskylten satts upp arrangerades festivalen SnöSväng i 30-gradig värme.

– Kommunen hade sparat en massa snö och funderade på vad man skulle göra med den. I samband med att skidlandslaget kom dit för att ha ett träningsläger så lades en bana, säger Hasse Svennehed.

– Då kläckte travbanan utanför Hudiksvall, Hagmyren, idén om att Järvsöfaks skulle möta Charlotte Kalla. Så blev det och duellen blev av. Kalla fick ett försprång och länge – men Järvsöfaks nöp henne precis på linjen. Det var många tusen som var där och tittade på duellen.

Charlotte Kalla minns dagen:

– Runt 5 000 åskådare hejade fram oss och det är bland det varmaste vädret jag har åkt skidor i. Jag fick en bra start och ledde i 149 av 150 meter men han pressade sig förbi mig, säger hon.

 

Foto: null
Charlotte Kalla möter Järvsöfaks.

Klev in i Kanal 5-studion

Järvsöfaks gladde ofta sina fans efter avslutad tävlingskarriär, så sent som 2019 besökte han Solvalla. 

Ett mycket annorlunda uppdrag hade han ett par månader tidigare. I säsongsfinalen av Kanal 5-programmet Breaking News med Filip och Fredrik var han gäst i studion.

När han, av hälsoskäl, avlivades måndagen den 19 oktober 2020 skickade Dagens Nyheter ut följande pushnotis:

”Legendariska travhästen Järvsöfaks är död – blev 26 år gammal.”

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.