Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Järvsöfaks är död: ”Det blev ohållbart”

Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD
Järvsöfaks och Jan-Olov Persson i stallet för en knapp vecka sedan. Beslutet att avliva hästen var redan taget. Nu väntade bara några sista dagar tillsammans. Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD

Järvsöfaks är död. Klockan 09:40 måndagen den 19 oktober somnade kallblodshjälten in vid en ålder av 26 år.

Publicerad:

Jan-Olov Persson hade planerat att avliva Järvsöfaks nu på torsdag, men detta ändrades när norsk media gick ut med den nyheten under den gångna helgen.

– Det blev ohållbart att vänta till torsdag när alla redan visste om det. Det var inte så här det var tänkt, men nu fick Järvsöfaks somna in 09.40 i dag istället, berättar Jan-Olov Persson för Travronden.

Det hela gjordes på en klinik i närheten av Bollnäs, där den absolut närmaste kretsen kring hästen var närvarande.

– Jag och familjen plus Faksens veterinär Mats Olov Nord var på plats. Hästen fick en spruta, så det hela gick precis på det sätt som man vill vid sådana här situationer.

Järvsöfaks hade på sistone tappat mycket vikt och var dålig i tänderna.

– När vi skulle lasta honom i morse gick det inte på första hästbussen, utan vi fick byta till en annan. Så det visade väl också att tiden helt enkelt var inne. Nu ska hästen kremeras och därefter blir det så småningom urnnedsättning vid den nya minneslunden alldeles i anslutning till Faksens hage. Den håller på att färdigställas just ju.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.