Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Järvsöfaks har gett oss fantastiska minnen"

Foto: JEANNIE KARLSSON
Magnus Frunck, här tillsammans med Järvsöfaks och Jan-Olov Persson 2013. Foto: JEANNIE KARLSSON

Magnus Frunck är en av de som varit Järvsöfaks allra närmast genom åren. Som delägare till fenomenet är det framför allt en sak som han är Järvsöfaks evigt tacksam.
– Alla minnen han gett oss, alla människor som man mött. Han har berikat inte bara mitt liv, utan många i Travsverige, säger Frunck.

Publicerad:

För 25 år sedan skulle han köpa en ny häst. Valet föll på Järvsöfaks, som han fastnade för på en gång. Tidigt kunde Magnus Frunck också inse att hans blick inte svikit honom. Han fick vara med på en resa som är få förunnat: Att få äga en stjärna, ett unikum.

26 år gammal, och elva år efter att karriären var över, har Järvsöfaks fått somna in.

– Jag har ju vetat om det länge. Sedan är det aldrig kul när beslutet väl tas och dagen är kommen. Men vi får glädjas åt att Järvsöfaks nog har det kanonbra där han befinner sig nu, säger Frunck.

– Järvsöfaks har betytt jättemycket för mig, dels ekonomiskt, dels allt för alla minnen och upplevelser man fått vara med om. Det har varit någonting alldeles speciellt, något man unnar alla att få uppleva. Och den värmen som nått oss på senare tid är även den överväldigande.

Foto: TR BILD
Magnus Frunck pussar på Järvsöfaks vid Årets Häst-galan på Rondo, 2010. Foto: TR BILD

"Min första riktigt stora seger"

Minnena från tiden med Järvsöfaks på banorna är många.

– Ja, det säger en del om att tiden går, hur länge Järvsöfaks ändå berikat mitt och många andras liv. Jag minns så väl när jag stod på Hagmyren och hästen skulle gå premielopp. Jag stod och filmade loppet med en stor videokamera som jag hade på axeln. I dag tar man fram mobilen... Sedan måste jag säga att norska derbyt nog är den sportsliga höjdpunkten. Inte minst eftersom det var min första riktigt stora seger som hästägare.

Med framgångarna kom också allt det övriga: Pengar, och uppståndelse från alla håll.

– Den fanclub som åkte runt med hästen var ju underbar. Vi hade mycket roligt tillsammans. Och det var så tydligt att var vi än var och tävlade, så höll publiken på Järvsöfaks. Till och med norrmännen verkade mer intresserade av Järvsöfaks än av Bork Rigel, Moe Odin och allt vad de hette. Det tycker jag ändå säger en hel del om Järvsöfaks som profil och individ.

Efter karriären lades fokuset på avelsarbetet. Inte bara för Järvsöfaks, utan Magnus Frunck blev också intresserad av avelsbiten.

– Utan Järvsöfaks framgångar hade uppfödningen av Sundbo-hästarna aldrig funnits i den omfattning som den varit och gör. Det var han som fick mig riktigt intresserad, och framför allt var det han som gav mig de ekonomiska möjligheterna till att satsa på aveln. Så även efter karriären har Järvsöfaks gett mig så mycket.

FAKTA

Sundbo El Ab i Söderhamn, som Magnus Frunck står bakom, har fött upp närmare 60 hästar. Den mest framgångsrika så här långt, är Järvsöfakssonen Sundbo Kravall. Hästen tjänade nästan 1,6 miljoner kronor under sin karriär - och har 45 svenskregistrerade avkommor. 

Foto: TR BILD
Magnus Frunck tillsammans med Järvsöfaks på Årets Häst-galan 2010. Foto: TR BILD

"Honom evigt tacksam"

Att Järvsöfaks fick gå i sin hage, hela vägen fram till måndagen, är någonting som delägaren värdesätter mycket.

– Han har haft det väldigt bra, det hade känts fel att flytta på honom. Nu fick han gå i samma hage som han alltid gått i, han fick bo i sin box som han alltid bott i, och han fick vara kungen över gården. Och att nu Jan-Olov fixar det så fint även efteråt, det är klart att det känns fantastiskt. Han har gett oss fantastiska minnen, så därför känns det bra att hela Travsverige kan få möjlighet att minnas och hedra honom genom en härlig gravplats.

– Järvsöfaks har som sagt inte bara berikat mitt liv, utan hela Travsveriges. För det är jag honom evigt tacksam. Måndagen var en sorgens dag, men Järvsöfaks kommer jag alltid minnas med glädje, säger Frunck.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.