Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jean-Lou Peupion hedrar sin vän Olle Goop

Foto: TR BILD
Olle Goop bakom Minou du Donjon i Elitloppsförsöket 1985 (arkivbild). Foto: TR BILD

Under 1980-talet tävlade Olle Goop framgångsrikt med Jean-Lou Peupions stjärna Minou du Donjon och flera andra av hans hästar. Deras samarbete inleddes redan under 1970-talet. I en intervju i Frankrike minns Jean-Lou Peupion sin kollega och vän.

Publicerad:

Den franske stjärntränaren Jean-Lou Peupion hade under många år ett nära samarbete med Olle Goop. Deras vägar korsades under det tidiga 1970-talet när Jean-Lou Peupion reste travvärlden runt som skötare till Une de Mai, en av tidernas bästa travston. I en intervju med franska 24H au Trot, berättar han öppenhjärtigt och känslosamt om sin kollega och vän.

– För mig var Olle Goop vänligheten själv. Han var den snällaste tränare jag träffat i hela världen. Han var alltid trevligt, hade alltid ett leende på läpparna och tog aldrig till hårda ord. Jag tror inte att någon kan säga något ont om Olle Goop. Han var den mest uppskattade av alla. Han var ingen man av stora ord och jag såg honom aldrig bli arg. Alla hyllningar man ser i sociala medier är ett eko av hans personlighet, det av en bra människa. Om så kungen av Sverige gick bort är jag inte säker på att hyllningarna skulle bli lika stora (skratt). Det är otroligt, säger Jean-Lou Peupion till 24 au Trot. Intervjun går även att läsa i Le trot.

Olle Goop och Jean-Lou Peupion samarbetade under många år. När Goops hästar tävlade i Frankrike stallades de upp i Peupions borg på Grosbois. Olle engagerades också som kusk på flera av Peupions stjärnhästar, i synnerhet Minou du Donjon och Ogorek. De hade också ett utbyte av träningsmetoder.

Han lärde mig att träna på rakbana, det var inte riktigt gjort här. Jag har märkt att i Frankrike har i aldrig varit lika nyfikna på uppfinningar och framsteg. Att tävla barfota kom från Sverige. Olle Goop gjorde det regelbundet på sina hästar och det var Ulf Nordin som verkligen introducerade det i Frankrike. Jag arbetade i 13 år hos Jean-Rene Gougeon (Frankrikes mest framgångsrika tränare genom tiderna red.am.) och andra stora tränare och aldrig har någon sagt “Ryck skorna!”. Inte heller en kusk. För min del var det Olle som fick mig att rycka skorna. I allmänhet är svenskarna före oss. Killar som Olle var alltid nyfikna.

Foto: TR BILD
Jean-Lou Peupion (arkivbild). Foto: TR BILD

Minou du Donjon var en fager fux med tvåfärgad pannlugg som huserade i världens storlopp under mitten av 1980-talet. Oftast med Olle Goop i sulkyn och mot stjärnor som Mon Tourbillon, Meadow Road och The Onion. Peupion bjuder på en anekdot.

– Olle slog världsrekord med Minou du Donjon genom att sko om. I Elitloppet (1985) hade Mon Tourbillon slagit världsrekord i det ena försöket med 1.11,9. Minou förbättrar rekordet i nästa försök till 1.11,5. Jag kommer ihåg att jag lämnade Minou du Donjon hos Olle på Åby 1985 tillsammans med en av mina anställda. Det gick bra. De vann Copenhagen Cup och Åby Stora Pris. Olle Goop hade en enorm internationell erfarenhet. 

– Att Minou du Donjon vann europeiskt Grand Cirquit 1985 är tack vare Olle Goop. I Frankrike anlitade jag Michel Roussel, en mycket bra kusk, men det var logiskt att anlita Olle utomlands. Jag kommer också ihåg att Olle stannade 10 dagar med Minou du Donjon i USA för ett lopp. Jag var tvungen att återvända till Frankrike eftersom jag hade Lurabo, Major de Brion och Nodesso till start i Prix Réne Ballière (hästarna tog de tre första platserna i nämnd ordning).

Intervjun avslutas med att Jean-Lou Peupion får minnas Olle Goop med ett ord eller en gärning.

– För mig var Olle en förebild. En förebild på alla nivåer och för alla. Han var en stor hedersman. Alla kunde lära sig av honom. Det kännetecknar honom, och det är den vackraste hyllning en man kan ge. 

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.